Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων κατάληψης ΣΘΕ: «Από την λάσπη τους θα χτίσουμε τον κόσμο μας» [video]

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του συντονιστικού φοιτητικών συλλόγων από την κατειλημμένη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Παράλληλα δημοσιεύουμε βίντεο, που λάβαμε, από το εσωτερικό της κατάληψης, αναφορικά με την κατάσταση του κτιρίου, χθες 7 Απριλίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συντονιστικού:


Εδώ και περίπου ένα μήνα η ΣΘΕ ΑΠΘ τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητικούς συλλόγους Γεωλογικού, Μαθηματικού και Φυσικού, και στηρίζεται από τον ΦΣ Βιολογικού, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το Χημικό. Κύριο αίτημα της κατάληψης είναι η κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενός βαθιά ταξικού νόμου που προβλέπει διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- την ίδια στιγμή που στα τέλη του 2020 ψηφίστηκε με διαδικασίες fast track η εξίσωση πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων- καθώς και πειθαρχικά συμβούλια για τους/ις φοιτητ(ρι)ες, την εγκατάσταση καμερών και μηχανημάτων ελέγχου εισόδου, ενώ ιδρύει και την πανεπιστημιακή αστυνομία, φέρνοντας ακόμη περισσότερους μπάτσους στις ζωές μας.

Μέσα από τις καταλήψεις μας έχουμε ανοίξει τις σχολές μας προς όλη την κοινωνία και μέσα από τις δράσεις μας (εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις, αντι-μαθήματα) επανοικειοποιούμαστε τον χώρο του campus. Ωστόσο, στη ΣΘΕ έχει εκφραστεί έντονα ένα αντιδραστικό μπλοκ αντικατάληψης με κύριους εκφραστές τις διοικήσεις του πανεπιστημίου, της κοσμητείας και των τμημάτων, ανταποκρινόμενοι πλήρως στον θεσμικό τους ρόλο. Την ίδια στάση έχουν και ορισμένοι/ες καθηγητ(ρι)ες, μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι όχι μόνο έχουν κρατήσει μία παθητική στάση γύρω από τον νόμο και τις κατασταλτικές επιθέσεις των μπάτσων αλλά και πιέζουν για λήξη της κατάληψης, συκοφαντώντας την. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την ανακοίνωση της κοσμητείας στην ΣΘΕ όσο και από την απόφαση της ολομέλειας των μελών ΔΕΠ φυσικού που λόγω της αδυναμίας τους να αντιπαρατεθούν πολιτικά με την κατάληψη και τα αιτήματά της επικαλούνται μία σειρά από ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη:

  • Οι καταληψίες αναφέρονται ως ̈ομάδα φοιτητών ̈, ενώ η απόφαση της κατάληψης και της στήριξής της έχει προκύψει από γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητ(ρι)ών.
  • Αναφορά σε δήθεν προπηλακισμό καθηγητή του τμήματος φυσικής, ο οποίος προσπάθησε να σπάσει την κατάληψη (αστεροσκοπείο).
  • Φθορές -φαντάσματα- εντός του κτηρίου. Ταυτόχρονα απειλούν με χαμένα εξάμηνα, μεταθέτοντας παραπλανητικά την ευθύνη για την οικονομική επιβάρυνση των φοιτητ(ρι)ών στην κατάληψη, ξεπλένοντας την πολιτική του κράτους. Αποκορύφωμα αυτού του παραληρήματος είναι οι φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των καθηγητών ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση που εκφράσουν διαφωνίες με την κατάληψη και τον αγώνα μας. Αφορμή για όλο αυτό αποτέλεσαν οι ψευδείς ισχυρισμοί ενός επιστάτη της ΣΘΕ. Ο αναφερόμενος είναι συντηρητής της ΣΘΕ και διαμένει στα υπόγεια της εδώ και χρόνια. Η διοίκηση του ΑΠΘ τον εκμεταλλεύεται με σκοπό να σαμποτάρει και να καταγράφει τις κινήσεις φοιτητ(ρι)ών που δραστηριοποιούνται κινηματικά (δημοσιευμένες αναφορές των φυλάκων στην πρυτανεία) ενώ παράλληλα αποδεδειγμένα κλέβει εξοπλισμό των φοιτητ(ρι)ών (πανό, μπογιές, φορτιστές, εργαλεία κ.α.).

Η εξαφάνιση κάποιων ενισχυτών από την αίθουσα Α31 χωρίς κάποια ενημέρωση σε συνδυασμό με την απώλεια προσωπικών αντικειμένων οδήγησε τον κόσμο της κατάληψης να φοβάται ενδεχόμενα προβοκάτσιας καθώς η σχολή περιφρουρείται διαρκώς. Ενημερωθήκαμε ότι ο λεγόμενος επιστάτης παραδέχτηκε σε καθηγητές ότι αυτός πήρε τους ενισχυτές, προφασιζόμενος την προστασία τους. Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει η λάσπη και ότι θα επιστραφούν οι κλεμμένοι ενισχυτές στη θέση τους.

Εμείς ως αγωνιζόμενα υποκείμενα δεν πτοούμαστε από τη λασπολογία και το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν εναντίον μας. Αντιθέτως, συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νόμο καλώντας τον κόσμο να αγωνιστεί, να μαζικοποιήσει τα συλλογικά του όργανα, να πλαισιώσει και στηρίξει τις καταλήψεις των σχολών.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα νικήσει!
10, 100 δεν είναι αρκετές, κατάληψη να κάνουμε σε όλες τις σχολές!

6/4/2021, Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων κατάληψης ΣΘΕ, ΑΠΘ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο