«Κατά παραχώρηση υπάρξεις» οι κρατούμενοι για τη διεύθυνση των φυλακών Λάρισας

Τηλεφωνική συνέντευξη με τους πολιτικούς κρατουμένους, Π. Γεωργιάδη και Β. Σταθόπουλο, για την εφιαλτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις φυλακές Λάρισας.

Απουσία ιατρικής περίθαλψης, μηδενικά μέτρα πρόληψης για την πανδημία, μπλοκάρισμα αποφυλακίσεων, αυταρχισμός απέναντι στους κρατούμενους, παράθυρα με σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις. Αυτή είναι η κατάσταση στις φυλακές Λάρισας που περιγράφουν ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης και ο Βαγγέλης Σταθόπουλος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε.

Οι ζωές των κρατουμένων δεν έχουν αξία για τον διευθυντή

«Η περίθαλψη των κρατουμένων εδώ ξεκινά και τελειώνει με τα παυσίπονα», αναφέρει ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για την άνευ πραγματικών στοιχείων σκευωρία που κατασκεύασε η ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στις 18 Αυγούστου, όταν ένας 50χρονος κρατούμενος κατέρρευσε ξαφνικά στο προαύλιο της φυλακής, έμεινε εκεί για 20 λεπτά – καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει πάντα γιατρός στη φυλακή αλλά ακόμα και το ιατρείο δεν διαθέτει απινιδωτή – και ύστερα διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Δύο μέρες μετά τα παραπάνω, στις 20 Αυγούστου, ένας άλλος κρατούμενος αισθάνθηκε ισχυρούς πόνους, νωρίς το απόγευμα. Μόνο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κρατουμένων ασχολήθηκε η διεύθυνση των φυλακών να ζητήσει τη διακομιδή του, το βράδυ πια, σε νοσοκομείο, όπου και ευτυχώς δέχτηκε έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες και εισήχθη για νοσηλεία. Ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών απείλησε τους κρατούμενους ότι θα τους ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για «στάση», επειδή απαίτησαν την διακομιδή του συγκρατουμένου τους.

Οι φυλακές Λάρισας είναι «ένα καφκικό χαρτοβασίλειο, μια μαύρη τρύπα που ρουφάει ανθρώπινες υπάρξεις κι εντέλει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπως περιγράφει ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης, που παραμένει προφυλακισμένος εκεί για άλλη μια υπόθεση – φιάσκο. Επικεφαλής αυτού του βασιλείου είναι ο διευθυντής Δημήτριος Παπαδόπουλος, διορισμένος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Ιούνιο του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Π. Γεωργιάδης τον περιγράφει ως «έναν ανεπαρκή και φτωχό σε ικανότητες γραφειοκράτη, μια κωμική μοντυπαϊθονική φιγούρα με εξάρσεις μουσολινικού θεατρινισμού και μεγαλείου».

Αποφυλακίσεις δεν δίδομεν

Στο παραπάνω «καφκικό χαρτοβασίλειο» εφαρμόζεται και μια ιδιαιτέρως «σωφρονιστική» πολιτική «μηδενικών αποφυλακίσεων». Προφανώς σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και, ιδίως, των θέσεων της πολιτικά προϊσταμένης των φυλακών, Σοφίας Νικολάου, που σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πως η αντίληψή της περί «σωφρονισμού» περιλαμβάνει ίσως και την αιώνια φυλάκιση, καθώς πολεμά με μένος κάθε υφιστάμενη νόμιμη πρόβλεψη αποφυλάκισης, κατασκευάζοντας ακόμα και φωτογραφικούς νόμους με στόχο συγκεκριμένο κρατούμενο.

Ένας από τους κρατούμενους στις φυλακές Λάρισας ήρθε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή «τροποποίηση» – ίσως, ορθότερα, πλαστογράφηση – εγγράφου της φυλακής από τις ίδιες τις υπηρεσίες της. Ετοιμάζοντας το αίτημα αποφυλάκισής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο, ζήτησε και πήρε στις 18/5/2021 πιστοποιητικό πειθαρχικού ελέγχου από τη γραμματεία των φυλακών ότι δεν εκκρεμεί κάποια πειθαρχική δίωξη εναντίον του. Πράγματι, η αρχική εκδοχή του πιστοποιητικού αναφέρει την μία και μόνη πειθαρχική ποινή που του είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2020. Η ποινή ήταν πενθήμερος περιορισμός (απομόνωση) και έχει ήδη εκτιθεί άρα και, πράγματι, δεν εκκρεμεί.

Όμως, το αίτημά του απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι, παρά τα όσα βεβαίωνε το πιστοποιητικό, «εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη εναντίον του». Ο κρατούμενος ζήτησε εκ νέου αντίγραφο του πιστοποιητικού στις 23/6/2021, στο οποίο έχει προστεθεί η φράση «η εν λόγω πειθαρχική ποινή είναι σε ισχύ». Κάτι που όχι μόνο δεν βγάζει νόημα – τί σημαίνει «είναι σε ισχύ» μια ποινή που ήδη εκτίθηκε; – αλλά εγείρει και σοβαρότατα ερωτήματα για το αν τροποποιούνται κατά τη βούληση της διεύθυνσης των φυλακών τα δημόσια έγγραφα προκειμένου να αποτρέπεται οι νόμιμες αποφυλακίσεις.

Το αρχικό πιστοποιητικό αριστερά και το τροποποιημένο δεξιά. Η προσθήκη διακρίνεται με κόκκινη υπογράμμιση.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και υποδομές αλλά έρευνα για τα βιβλία

Τα μόνα μέτρα που εφαρμόζονται στις φυλακές Λάρισας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι αποκλειστικά τα κατασταλτικά, τονίζουν και οι δύο κρατούμενοι. Δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, εμφανίστηκαν 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην πτέρυγα Γ των φυλακών, μετά από μεταγωγή με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, ο διευθυντής των φυλακών Λάρισας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από μια άλλη «απειλή»: Πρόσφατα διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί μπαίνουν τόσα βιβλία στη φυλακή, προφανώς θεωρώντας ότι οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται να διαβάζουν ή ότι κάτι ύποπτο κρύβεται πίσω το διάβασμα.

Το ενδιαφέρον του διευθυντή για τη λειτουργία των φυλακών εξαντλείται σε αυτά. Όπως ανέφεραν οι δύο πολιτικοί κρατούμενοι στη συνέντευξή τους, υπήρχαν παράθυρα με σπασμένα τζάμια που δεν είχαν επιδιορθωθεί όλον τον προηγούμενο χειμώνα και το καλοκαίρι, με προοπτική να παραμείνουν έτσι και τον ερχόμενο χειμώνα. Αντίστοιχα προβλήματα είχε και η υδραυλική εγκατάσταση. Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, λίγες μέρες μετά την παραπάνω συνέντευξη, ξεκίνησαν να αντικαθίστανται τα σπασμένα τζάμια.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.3 6 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο