Το Εφετείο της Χρυσής Αυγής | 2η δικάσιμος

Δείτε όλη την κάλυψη της δίκης: https://omniatv.com/gdtrial

Η επόμενη, 3η εκπομπή για Το Εφετείο της Χρυσής Αυγής θα μεταδοθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στις 21:00, μετά και την 4η δικάσιμο που έχει οριστεί για τις 28/9/2021.

Η 2η δικάσιμος (6/7/2022) με μια ματιά

  • Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αναστολής της ποινής για Λαγό και λοιπούς φυλακισμένους
  • Δηλώθηκαν – ή «νομιμοποιήθηκαν», όπως είναι η δικονομική ορολογία – οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας (παλιότερα γνωστή ως πολιτική αγωγή)
  • Προσκομίστηκε ιατρική βεβαίωση που δείχνει ότι ο Μιχαλολιάκος έχει αναρρώσει μετά τη νοσηλεία του για covid και έχει καλή επαφή με το περιβάλλον
  • Ξεδιπλώνεται η υπερασπιστική τακτική του Λαγού με τον ισχυρισμό του συνηγόρου του, Κωνσταντίνου Πλεύρη, ότι και ο ίδιος είναι «ναζί και φασίστας» αλλά δεν διώκεται

Πλεύρης: «Είμαι ναζί και φασίστας»

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης του πρωτόδικα καταδικασμένου ως ενός από τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγού, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα από τα πολύ κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής ακροδεξιάς και συγκεκριμένα του φασιστικού χώρου, όπως ο ίδιος δεν έχει καμμία επιφύλαξη να παραδέχεται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο γιός του, Θανάσης Πλεύρης, σήμερα υπουργός υγείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο ακροδεξιό κόμμα ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Κ. Πλεύρης έχει διαρκή παρουσία στον δημόσιο λόγο με τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει γράψει και βιβλία με ακραίο αντισημιτικό περιεχόμενο, όπως το «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», το οποίο μάλιστα προωθούσε τηλεοπτικά με την αρωγή του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, Σπύρου – Άδωνι Γεωργιάδη σε εκπομπές του δεύτερου.

Το επιχείρημα που παρουσίασε δεν είναι πρωτότυπο. Τέτοια πράγματα αναφέρει συχνά και κατ’ επανάληψη. Το πολύ ενδιαφέρον εδώ, στο πλαίσιο της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Πλεύρης καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του πελάτη του και πολιτικού ακολούθου του – θυμίζουμε ότι ο Λαγός αποχώρησε από την Χ.Α. μετά την καταδίκη, κράτησε την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο και ίδρυσε το δικό του κόμμα, την ΕΛΑΣΥΝ, με τις ευλογίες του Πλεύρη.

Ο ισχυρισμός του Λαγού είναι ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος», πράγμα που με περισσό θράσος επανέλαβε και στη 2η δικάσιμο, ότι δηλαδή δήθεν διώκεται για τα φρονήματά του. Όμως, όπως ακριβώς είπε ο Κ. Πλεύρης για τον εαυτό του, είναι «ναζί και φασίστας» και αυτό από μόνο του δεν είναι παράνομο.

Πλεύρης: Εδιώχθησαν μόνο για τα φρονήματά τους. Εγώ είμαι και ναζί και φασίστας. Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει; Αυτά εδώ είναι ανεπίτρεπτα.

Από την καταγραφή του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch

Πράγματι δεν το απαγορεύει κανένας νόμος.

Και όντως ο Λαγός δεν διώκεται ούτε καταδικάστηκε πρωτόδικα γιατί είναι ναζί μόνο. Καταδικάστηκε γιατί αποδείχτηκε ο ρόλος του ως περιφερειάρχη της Χρυσής Αυγής, ως υφισταμένου του Μιχαλολιάκου που επέβλεπε και ενέκρινε τη δολοφονική δράση των οργανωμένων ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στην περιοχή για την οποία ήταν υπεύθυνος, δηλαδή Πέραμα, Πειραιά, Σαλαμίνα και γύρω περιοχές. Ο Λαγός καταδικάστηκε πρωτόδικα γιατί αποδείχτηκε με τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο ότι μετέδιδε στα τάγματα εφόδου το πλαίσιο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, ότι οι πυρήνες της ΧΑ δρούσαν μόνο μετά από την έγκρισή του και ότι ο ίδιος παρείχε κάθε κάλυψη στους αυτουργούς όπως π.χ. τον Πατέλη και την ομάδα του, ή τον Πανταζή και την ομάδα του, αν βέβαια δεν συμμετείχε προσωπικά σε αυτές τις επιθέσεις, όπως π.χ. στο Συνεργείο.

Απόρριψη αιτημάτων αναστολής

Συνεχίζοντας τη διαδικασία, η πρόεδρος κ. Σοφία Πανουτσακοπούλου, ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα αναστολής της ποινής των φυλακισμένων, μεταξύ των οποίων οι Λαγός και Καλαρίτης. Έτσι λοιπόν οι καταδικασμένοι πρωτόδικα θα συνεχίσουν να εκτίουν τις ποινές τους και κατά τη διάρκεια του εφετείου.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο απορρίπτει τις αιτήσεις αναστολής.
[Ο Καλαρίτης χειροκρότησε, ειρωνικά].

Από την καταγραφή του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch

Η ειρωνική αντίδραση των κατηγορουμένων είναι ενδεικτική της αμετανόητης στάσης των μελών της Χρυσής Αυγής που θεωρούν αυτονόητο ότι οι πράξεις τους έπρεπε να παραμείνουν ατιμώρητες και χωρίς συνέπειες.

Ένταση για την νομιμοποίηση υποστήριξης της κατηγορίας

Πρόεδρος: Έχετε μάρτυρες για σήμερα; Μόνο το έγγραφο έχετε;
[Ο Παπαδέλλης, που παρίσταται ως άγγελος, επιθυμεί να δώσει τη βεβαίωση για τον Ν. Μιχαλολιάκο, ενώ η πολιτική αγωγή ακόμα δεν έχει νομιμοποιηθεί].
Παπαδάκης: Κάτσε κάτω εσύ [προς Παπαδέλλη]. Κυρία πρόεδρε, επιμένουμε να νομιμοποιηθούμε.
Παπαδέλλης: Το «κάτσε κάτω» σπίτι σου.

Από την καταγραφή του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch

Στη συνέχεια λοιπόν επανέρχεται ο συνήγορος Παπαδέλλης, που παρίσταται ως «άγγελος», δηλαδή αγγελιοφόρος και όχι συνήγορος, του κατηγορούμενου Μιχαλολιάκου. Προσκομίζει σχετική ιατρική βεβαίωση η οποία θεωρεί ότι αποδεικνύει πως ο Μιχαλολιάκος δεν έχει επαφή με το περιβάλλον.

Πρόεδρος: [Διαβάζει βεβαίωση για την νόσηση και την αποκατάσταση του κατηγορουμένου Ν. Μιχαλολιάκου] «Βεβαιώνεται ότι ο ανωτέρω νοσηλεύεται από 6/6/22, [αναφορά σε πάθηση]. Είχε διασωληνωθεί επί μακρόν στη ΜΕΘ. Είχε καλό επίπεδο συνείδησης αλλά [γίνεται αναφορά διαφόρων συμπτωμάτων]. Παρουσιάζει καλό επίπεδο επικοινωνίας και συνείδησης αλλά εχει κόπωση και άλλα».

Από την καταγραφή του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch

Παρ’ ότι λοιπόν στη βεβαίωση που προσκομίστηκε από τον «άγγελο» του Μιχαλολιάκου, Παπαδέλλη, αναφέρεται ότι «παρουσιάζει καλό επίπεδο επικοινωνίας και συνείδησης», ο Παπαδέλλης επιδιώκει να κάνει το δικαστήριο να πιστέψει ότι προκύπτει κάτι διαφορετικό από αυτό που γράφει η βεβαίωση. Να σημειώσουμε εδώ ότι το γεγονός πως ο Παπαδέλλης παρουσιάζεται ως αγγελιοφόρος του Μιχαλολιάκου και δεν δηλώνεται ως συνήγορος υπεράσπισης, είναι ακριβώς μια «πονηριά» για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο Μιχαλολιάκος τάχα δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, πράγμα όμως που φαίνεται εξαιρετικά τραβηγμένο αν όχι ψευδές.

Tο πιο σημαντικό σημείο της 2ης δικασίμου που ήταν ο διορισμός των δικηγόρων που θα παρίστανται και σε αυτό το δικαστήριο ως υποστήριξη της κατηγορίας – όπως λέγεται πλέον η πολιτική αγωγή.

Έτσι και με την επόμενη δικάσιμο να έχει οριστεί για την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, περιμένουμε να αποφασίσει το δικαστήριο, με παρούσα πλέον και συμμετέχουσα την υποστήριξη της κατηγορίας, για τα ζητήματα τόσο του αιτήματος αναβολής από την πλευρά του Μιχαλολιάκου, όσο και της παρουσίας φωτορεπόρτερ στην αίθουσα για τη συνέχιση της κάλυψης της δίκης, όπως είχε συμβεί, χωρίς προβλήματα, στον πρώτο βαθμό.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο