Athena: Tι είδαμε στα μπάχαλα του Γαβρά;

Ο Ρομέν Γαβράς στη νέα του ταινία Athena, που έγινε δημοφιλής μέσα σε λίγες ημέρες στο Netflix, κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά: ένα μεγάλο βιντεοκλίπ.

Η ταινία κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, με ένα μεγάλο μονόπλανο που σε συνεπάρει. Ένας άνθρωπος με μια κάμερα κινηματογραφούσε σχεδόν για δέκα λεπτά χωρίς ούτε ένα cut, διασχίζοντας ένα ολόκληρο φλεγόμενο αστυνομικό τμήμα, μπαίνοντας μέσα σε ένα βαν και αλλάζοντας γειτονιά, μέχρι να αφήσει τη μαγεία του να πετάξει πάνω σε ένα drone.

Η συνέχεια είναι μια αναζήτηση πρόσκαιρης καύλας. Ο σκηνοθέτης συνεχίζει να μαζεύει εικόνες, χωρίς να δημιουργεί ιστορίες. Ή καλύτερα, δημιουργεί μικρές ανολοκλήρωτες ιστορίες. Έτοιμες να καταναλωθούν τη στιγμή που ακούγονται. Μόλις έχουν γεννηθεί και γρήγορα πεθαίνουν.

Αν μη τι άλλο είναι μια μοντέρνα ταινία από τα σπλάχνα της Γαλλίας, με μοναδικές λήψεις, φωτογραφία και αυθεντικές στιγμές πόνου, οργής και θλίψης από τους ηθοποιούς. Ο Ρ. Γαβράς έχει δημιουργήσει τρία βιντεοκλίπ και τα έχει κάνει συρραφή σε μια ταινία που γουστάρεις να δεις σε μια μικρή οθόνη. Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για ένα βράδυ στο Netflix. Το επόμενο πρωί το έχεις ξεχάσει.

Ο κινηματογράφος που γουστάρει η γενιά μας συμβαδίζει με την φάση της γενιάς μας. Θέλει να τα κάνει όλα από λίγο και να τους αφήνει όλους ευχαριστημένους με μία εικόνα. Θέλει να κάνει έρωτα και να φεύγει, ώστε να το κάνει και το επόμενο βράδυ. Θέλει να κάψει, αλλά να μη φοβηθεί. Θέλει να κάνει μια ταινία που να χωράει σε εικόνες Instagram, κι ας μην ελπίζει ότι θα αγγίξει ποτέ κάτι υψηλό.

Ο κινηματογράφος που μας αρέσει να καταναλώνουμε είναι γρήγορος ή ανολοκλήρωτος. Αν ήταν ολόκληρος ή αργός θα άφηνε περιθώρια να σκεφτούμε και να καταστούμε δέσμιοι κάποιων σκέψεων. Τα δεσμά σημαίνουν ευθύνες, και ο φόβος στην εποχή μας είναι μεγάλος για να αναλάβουμε ευθύνες σε ένα μόνιμα αβέβαιο μέλλον.

Ο κινηματογράφος της γενιάς μας φτάνει μέχρι τα Μαγνητικά Πεδία. Ένα σέξυ αυτοκίνητο, πολλές επιφανειακές ιστορίες, ελάχιστη ποίηση, πολύ insta-friendly και ένα τέλος δίχως τέλος.

Αρκεί πάντως ένας τρελός, για να τα τινάξει όλα στον αέρα!

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο