Ανακοίνωση Κρατουμένων Φυλακών Δομοκού

Ανοιχτή επιστολή κρατουμένων φυλακών Δομοκού προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τις αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής

Πειθαρχικό Συμβούλιο Καταστήματος Κράτησης Δομοκού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Η εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στη διαβίωση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, καθώς και στην ομαλή λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης. Παράλληλα θα οδηγήσει σε σωρεία νέων καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της χώρας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κατ’ επίφαση «αναμόρφωση» και ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» του σωφρονιστικού συστήματος, που επικαλούνται οι εισηγητές του νομοσχεδίου, συνιστούν εμπαιγμό της νοημοσύνης μας και θλιβερή απόπειρα διαστρέβλωσης την πραγματικότητας. Μοναδικός σκοπός του επίμαχου νομοθετήματος είναι η ψηφοθηρία και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του εν όψει εκλογών.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Κάθε απόπειρα ερμηνείας του νέου Νόμου με τρόπο που θα προκαλέσει de facto στέρηση του δικαιώματος στην άδεια για το 80% των κρατουμένων αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των φυλακών. Παράλληλα οδηγεί σε οριστικό τέλμα τα ήδη πληττόμενα αγροτικά καταστήματα. Είναι αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα να καταργεί τις τακτικές άδειες –δηλαδή το πλέον θεμελιώδες μέτρο κοινωνικής επανένταξης – για την απόλυτη πλειοψηφία των κρατουμένων.

Πρόκειται για ευθεία και βίαιη καταπάτηση των πιο σημαντικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θα προκαλέσει τεράστιο αριθμό προσφυγών και νέες καταδίκες από το Ε.Δ.Α.Δ. Κυρίως όμως θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και αναίτια προβλήματα στις φυλακές, παρ’ ότι οι κρατούμενοι επιθυμούμε την  ηρεμία και την ομαλότητα σε αυτές.

ΓΙΑ τους ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ:

-Την εφαρμογή του νομικού καθεστώτος για τις τακτικές άδειες που ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 (1/5 της ποινής – 8 έτη για ισόβια). Η πολυετής εφαρμογή αυτού του πλαισίου υπήρξε απόλυτα επιτυχής και διασφάλισε ταυτόχρονα την ΟΜΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ των κρατουμένων για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

-Την εφαρμογή του νομικού καθεστώτος και εις ό,τι αφορά την μεταγωγή σε αγροτικά καταστήματα.

-Την ψήφιση νέων διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο υπερπληθυσμός, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί την πιο σοβαρή παθογένεια και ταυτόχρονα την αιτία μιας σειράς άλλων δυσεπίλυτων προβλημάτων.

-Την εναρμόνιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα με το σύνολο των άρθρων της Ε.Σ.Δ.Α. με έμφαση στις συνθήκες κράτησης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τον θεσμό της υφ’ όρον απόλυσης.

-ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ (σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 2 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα) και ότι μετά την όποια τροποποίηση του Νόμου εφαρμόζονται οι επιεικέστερες για τους κρατούμενους διατάξεις (Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου 6/2013 για τις τακτικές άδειες των κρατουμένων – Γ. Παντελής).

Με αυτά τα αιτήματα οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού ξεκινούμε ειρηνική κινητοποίηση και ζητούμε την ικανοποίηση τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος 21 ημερών. Εν συνεχεία θα προβούμε σε αποχή συσσιτίου και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.

                                                                                                     ΔΟΜΟΚΟΣ, 31 Οκτωβρίου 2022

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο