Τον Σεπτέμβριο η συνέχεια για το Εφετείο της Χρυσής Αυγής, ελλείψει δικηγόρων

Κατά την τελευταία δικάσιμο, την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, το Α´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων διόρισε αυτεπάγγελτα 13 νέους συνηγόρους υπεράσπισης για τους κατηγορούμενους – και πρωτόδικα καταδικασθέντες – χρυσαυγίτες που έχουν μείνει χωρίς δικηγόρους, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε εποπτεύων των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α., Γιάννης Λαγός.

Φαίνεται ότι, καθώς στέρεψαν τα χρήματα που τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης είχαν απομυζήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό με βουλευτικές και ευρωβουλευτικές αποζημιώσεις αλλά και μισθούς «συνεργατών» (δηλαδή μελών της που διορίζονταν σε τέτοιες θέσεις), πολλοί από τους δικηγόρους εγκαταλείπουν τους πάλαι ποτέ «συναγωνιστές» τους. Έτσι, το δικαστήριο αναζήτησε και διόρισε συνηγόρους αυτεπάγγελτα, από τη λίστα της Νομικής Βοήθειας.

Συγκεκριμένα για τον Λαγό, διορίστηκαν αυτεπάγγελτα από τη λίστα της Νομικής Βοήθειας οι συνήγοροι Σωτηρία Γκιζάνη και Ντόναλντ Γκέλιος. Προηγουμένως, ο Λαγός εκπροσωπούνταν από τον Γιάννη Ζωγράφο, ο οποίος έπαιρνε για χρόνια μισθό ως «συνεργάτης» του, ενώ είχε οριστεί και «πρόεδρος» της ΕΛΑΣΥΝ για λογαριασμό του Λαγού. Ο Λαγός είχε επίσης στο πλευρό του και τον «πατριάρχη του ελληνικού φασισμού», Κωνσταντίνο Πλεύρη, μέχρι αυτός να διαγραφεί από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τον Μάιο του 2023, για τους επανειλημμένους ναζιστικούς του χαιρετισμούς εντός της αίθουσας του Εφετείου.

Εκτός από τους δύο νέους συνηγόρους για τον Λαγό, το δικαστήριο διόρισε και 11 ακόμα συνηγόρους για τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες κατηγορούμενους που έχουν ήδη από έναν συνήγορο της Νομικής Βοήθειας.

Με δεδομένα τα παραπάνω, κατά τις τελευταίες δύο δικασίμους (48η και 49η), η διαδικασία δεν προχώρησε επί της ουσίας.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου 2022, έχει, μέχρι στιγμής, εξετάσει:

  • Τους 26 μάρτυρες για την οργανωμένη επίθεση του τάγματος εφόδου Νίκαιας της Χ.Α. και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.
  • Τους 5 μάρτυρες για την οργανωμένη επίθεση του τάγματος εφόδου Περάματος της Χ.Α. στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ.
  • Τον πρώτο από τους μάρτυρες (Σ. Πουλικόγιαννη) για την οργανωμένη επίθεση δύο ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Στη συνέχεια, από Σεπτέμβρη, το δικαστήριο αναμένεται να συνεχίσει με τους μάρτυρες της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ενώ θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι ρυθμοί της διαδικασίας είναι, δυστυχώς, πολύ πιο αργοί από τους ρυθμούς που είχαν κατακτηθεί για την πρωτόδικη δίκη, μετά τη μεταφορά της στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 15 Ιουνίου 2022 μέχρι και τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 49 δικάσιμοι, δηλαδή το δικαστήριο συνεδριάζει περίπου τέσσερις ημέρες κάθε μήνα. Η πρόεδρος, κ. Σοφία Πανουτσακοπούλου, έχει ενημερώσει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη διαθεσιμότητα της αίθουσας, καθώς στην ίδια αίθουσα πραγματοποιείται η δίκη σε πρώτο βαθμό για το Μάτι, που έχει επίσης μεγάλες απαιτήσεις χωρητικότητας για την παρουσία διαδίκων και κοινού.

Εμείς εδώ στο omniatv θα δώσουμε το επόμενο ραντεβού μαζί σας για την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 στις 9 το βράδυ, με μια εκπομπή – ανασκόπηση για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής, ενόψει της συνέχισης της διαδικασίας στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο