Απορρίφθηκε η θανατική ποινή στην υπόθεση Μούμια Αμπού-Τζαμάλ

 

Απορρίφθηκε η θανατική ποινή στην υπόθεση Μούμια Αμπού-Τζαμάλ

 

8/12/20011 Al Jazeera

 

via Giant

Η τριαντάχρονη διαμάχη για την εκτέλεση του πρώην Μαύρου Πάνθηρα, διακόπηκε από τους κατήγορους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να κάνει νέα ακρόαση.


Free Mumia

 

 

Οι αμερικάνοι κατήγοροι υπαναχώρησαν σε μια συνεχή μάχη 30 χρόνων, με σκοπό την εκτέλεση του Μούμια Αμπού – Τζαμάλ, ενός πρώην Μαύρου Πάνθηρα, που κατηγορείται για το φόνο ενός λευκού αστυνομικού.

 

Ο Αμπού-Τζαμάλ, 58 χρονών, αντίθετα, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

 

Η απόφαση της Τετάρτης θα φέρει ένα τέλος, σε μια αμφισβητούμενη φυλετικά υπόθεση, που έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους αγώνες για την θανατική ποινή στον κόσμο.

 

Με τη χήρα του αστυνομικού Ντάνιελ Φώκνερ στο πλευρό του, ο Σεθ Γουίλιαμς, ο εισαγγελέας της Φιλαδέλφειας, ανακοίνωσε την απόφαση του, μόλις δύο μέρες πριν από την 30η επέτειο του φονικού της υπόθεσης.

 

«Δεν υπήρχε ποτέ καμιά αμφιβολία ότι ο Μούμια Αμπού-Τζαμάλ πυροβόλησε και σκότωσε τον αξιωματικό Φώκνερ. Πιστέυω ότι η κατάλληλη ποινή δόθηκε από ενόρκους, το 1982», είπε ο Γουίλιαμς, ο πρώτος μαύρος εισαγγελέας της πόλης.

«Ενώ ο Αμπού-Τζαμάλ δεν θα αντιμετωπίζει πλέον τη θανατική ποινή, θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα για το υπόλοιπο της ζωής του, και εκεί είναι που ανήκει», είπε.

 

Πυροβολισμοί σε μπλόκο τροχαίας

 

Ο Αμπού-Τζαμάλ, ένας πρώην δημοσιογράφος, έχει καταδικαστεί για το θανάσιμο πυροβολισμό του Φώκνερ στις 9 Δεκεμβρίου, 1981. Ο Αμπού Τζαμάλ είχε καταδικαστεί αρχικά σε θάνατο το 1982.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της δίκης, ο Αμπού Τζαμάλ, γεννημένος Γουέσλι Κουκ, είδε μια φιλονικία μεταξύ του νεαρότερος αδερφού του Γουίλιαμ και του αστυνομικού σε περιπολία Ντάνιελ Φώκνερ, κατά τη διάρκεια ενός μπλόκου τροχαίας στις 4 πμ το 1981,

 

Ο Φώκνερ, που πυροβολήθηκε πολλές φορές, σκοτώθηκε. Ένα 38άρι περίστροφο καταχωρημένο στο όνομα του Αμπού-Τζαμάλ, βρέθηκε στη σκηνή, με πέντε χρησιμοποιημένους κάλυκες.

 

Στα χρόνια που πέρασαν ο Αμπού Τζαμάλ αμφισβήτησε το κυρίαρχα λευκό προσωπείο του σώματος των ενόρκων, οδηγίες που δόθηκαν στους ενόρκους και τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων.

 

Επίσης επικαλέστηκε μη αποτελεσματική υπεράσπιση, ρατσισμό από τον δικαστή της δίκης, και ότι ένας άλλος άνδρας ομολόγησε το έγκλημα. Επίσης, δεν διεξήχθηκαν τεστ, για να επιβεβαιωθεί ότι ο Αμπού-Τζαμάλ χειρίστηκε και πυροβόλησε το όπλο.

 

«Ελευθερώστε το Μούμια»

 

Από τη στιγμή της φυλάκισης του στη Φιλαδέλφεια, ο Αμπού-Τζαμάλ κέρδισε την υποστήριξη χιλιάδων, που τον θεωρούν ένα θύμα ρατσιστικής μεροληψίας, μέσα στο αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης.

 

Το βιβλο του, του 1995, «Ζωή υπό τη Θανατική Ποινή», περιγράφει τη ζωή του στη φυλακή και κάνει κριτική στο αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης, σαν ρατσιστικό.

 

Η υπόθεση του Αμπού-Τζαμάλ συγκέντρωσε παγκόσμια υποστήριξη, που οδήγησε στο κίνημα « Free Moumia» – «Ελευθερώστε το Μούμια», από αυτούς που πιστέυουν ότι υπήρχαν ρατσιστικά ελατήρια, πόσω από την υπόθεση του.

 

Η θανατική ποινή διατηρήθηκε έπειτα από χρόνια δικαστικών προσφυγών. Αλλά ένα ομοσποδιακό δικαστήριο εφέσεων διέταξε μια καινούρια ακρόαση για την ποινή, αφού αποφάσισε ότι οι οδηγίες που δόθηκαν στους δικαστές ήταν πιθανώς παραπλανημένες.

 

Τον Οκτώβριο, το Ανώτερο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δέκτηκε να ακούσει την υπόθεση, μία απόφαση, που άφησε τους κατήγορους, στην επιλογή είτε να ζητήσουν άλλη ακρόαση για την ποινή, με την ελπίδα να αποσπάσουν απόφαση για την θανατική ποινή, ή να αποδεκτούν την ισόβια φυλάκιση.

 

 Η χήρα του αξιωματικού, Μωρήν Φώκνερ, έχει προσπαθήσει να μείνει ορατή από τότε, για να εξασφαλίσει ότι ο άντρας της δεν θα ξεχαστεί, μέσα σε μια υπόθεση,  αυτού που οι περισσότεροι άνθρωποι αποκαλούν «ο πιο διάσημος θανατοποινίτης του κόσμου».

 Mumia Abu-Jamal

 


Η απόφαση επαινείται

 

Αφού αναζήτησε την συναίνεση της Φώκνερ, ο Γουίλιαμς είπε «άλλη μια διαδικασία επιβολής ποινής, θα ανοίξει την υπόθεση για τη διαδικασία επανάληψης εφέσεων και έναν άγνωστο αριθμό χρόνων επανεξέτασης».

 

Ο Γουίλιαμς είπε επίσης, ότι ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, κάποιοι μάρτυρες πέθαναν ή είναι αλλιώς αναξιόπιστοι.

 

Η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Widener, Τζούντιθ Ρίτερ, που εκπροσώπησε τον Αμπού-Τζαμάλ, στις πρόσφατες εφέσεις, επαίνεσε την απόφαση της κατηγορούσας αρχής.

 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εξυπηρετείται η δικαιοσύνη, όταν ανατρέπεται μια θανατική ποινή, που έχει επιβληθεί από ένα κακώς πληροφορημένο ένορκο σώμα», είπε η Ρίτερ.

 

«Τριάντα χρόνια αργότερα, η απόφαση του τοπικού εισαγγελέα, να μην επιζητήσει νέα θανατική ποινή επίσης προάγει τα συμφέροντα της δικαιοσύνης».

 

Η Μωρήν Φώκνερ, η οποία ήταν μια 25χρονη νεόνυμφη με τον Φώκνερ, τον καιρό του θανάτου του, είπε την Τετάρτη «η οικογένεια μου και εγώ υπομείναμε μια δοκιμασία τριών δεκατιών, στα χέρια του Μούμια Αμπού-Τζαμάλ, των δικηγόρων του και των υποστηρικτών του…»


Daniel Faulkner

 

«Όλα αυτά έχουν απίστευτη σωματική, συναισθηματική και οικονομική ζημιά σε όλους μας», είπε η Φώκνερ.

 

Και οι δυο πλευρές έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις, για να σημοτοδοτήσουν την επέτειο της μέρας του θανάτου του Φώκνερ και την επακόλουθη σύλληψη του Αμπού-Τζαμάλ.

 

Οι υποστηρικτές του Αμπού-Τζαμάλ, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή του Πρίνστον, Κόρνελ Γουέστ, έχουν προγραμματίσει ένα συμπόσιο στο Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο, για τον άντρα, που λένε ότι είναι «ένας αθώος, επαναστάτης και αναγνωρισμένος δημοσιογράφος».

 

Η Μωρήν Φώκνερ, ο Γουίλιαμς και οι άλλοι που συμμετέχουν  στην κατηγορούσα αρχή, θα μαζευτούν στην προαστική Φιλαδέλφεια, για να μνημονεύσουν την επέτειο αυτή τη βδομάδα, με μια προβολή ενός «αντι-μουμιακού» ντοκιμαντέρ «Η Κάννη του Όπλου», του δημιουργού ταινιών, από τη Φιλαδέλφεια, Tigre Hill.

 

Πηγή: Πρακτορεία

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο