Τα 23 εκατ. ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικ
ές δαπάνες, όπως: μισθοδοσία του προσωπικού, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου βρίσκεται σε 100 μονάδες «πρώτης γραμμής» σε 23 πόλεις και σε 15 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και δαπάνες για απολύτως απαραίτητα έργα ασφάλειας και υγιεινής. Μάλιστα το ΚΕΘΕΑ, παρά τη φθίνουσα επιχορήγηση των τελευταίων ετών, έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη της κρίσης και με δική του πρωτοβουλία μείωση των δαπανών του κατά 17,5 % και δεν έχει δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του. Αντιθέτως, ο οργανισμός χρειάζεται ενίσχυση, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει «λίστα αναμονής» αιτημάτων προς το ΚΕΘΕΑ από 20 πόλεις για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων, ενώ και τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά μέτρα αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων σε προγράμματα απεξάρτησης. Η ενίσχυση αυτή είναι ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά αναγκαία, καθώς είναι τεκμηριωμένο ότι με κάθε μία (1) νομισματική μονάδα που δίνεται στη θεραπεία εξοικονομούνται μέχρι και 23 από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης στην κοινωνία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος, επεσήμανε ότι «η πρακτική των περικοπών, των καταργήσεων φορέων, των συγχωνεύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, η απειλή των απολύσεων και η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν στην αποσύνθεση του κράτους πρόνοιας και πλήττουν όχι μόνο τους λειτουργούς κοινωνικής φροντίδας αλλά περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η προάσπιση του κοινωνικού κράτους δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των οργανισμών αλλά όλους μας.»
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς, δήλωσε μεν ικανοποιημένος από την υιοθέτηση πολλών προτάσεων του οργανισμού στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, αλλά υπογράμμισε ότι οι περικοπές χρηματοδότησης «τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια των οργανισμών θεραπείας, οι οποίοι θα έπρεπε να συμβάλλουν στην εφαρμογή του παρέχοντας υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.» Η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο δυνατότητα απεμπλοκής των χρηστών από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και της παραβατικότητας με την ένταξη τους σε θεραπευτικές δομές εντός και εκτός φυλακής προϋποθέτει επέκταση και ενίσχυση των δομών αυτών. Προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό και την εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Νοταρά «αν από τους φόρους που πληρώναμε σήμερα 0,05 ευρώ πήγαιναν στους φορείς θεραπείας, μέσα σε ένα έτος θα εξασφαλίζονταν 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλ., θα υπερκαλύπτονταν το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 για τους φορείς θεραπείας (62 εκατ. €, εκ των οποίων 23 για το ΚΕΘΕΑ, 30 για τον ΟΚΑΝΑ και 9 για τα Κέντρα Πρόληψης).»
Πηγή: in.gr