Παράνομο κρίνει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας, σε έκθεσή της, πως παραβιάζεται με αυτόν τον τρόπο το Διεθνές Δίκαιο.
Ως αποτέλεσμα, αμφισβητείται παλαιότερο πόρισμα έκθεσης του ΟΗΕ, (έκθεση Πάλμερ) σχετικό με την ισραηλινή επιδρομή κατά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και κατά την οποία είχαν σκοτωθεί τότε 9 Τούρκοι, μέλη του πληρώματος του Mavi Marmara. Η έκθεση Πάλμερ, παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωνε την υπερβολική άσκηση βίας στο τότε περιστατικό από πλευράς Ισραήλ, θεωρούσε ότι είναι νόμιμος ο αποκλεισμός της Γάζας.
Έτσι η νέα έκθεση, απορρίπτει το παλαιότερο πόρισμα, σημειώνοντας πως ο αποκλεισμός της Γάζας αφενός μεν υποβάλλει όσους κατοικούν εντός αυτής σε μαζική τιμωρία, αφετέρου δε παραβιάζει κατάφωρα τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την έναρξη των Εργασιών του Συμβουλίου του ΟΗΕ, όπου θα εξεταστεί το αίτημα της Παλαιστίνης για την αναγνώριση της κρατικής της υπόστασης, και καθώς Ισραήλ κι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβινγκντόρ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του, αντέδρασε λέγοντας: ”Αυτό που μπορώ να πω με τη μεγαλύτερη πεποίθηση, είναι πως από τη στιγμή που περνούν μια μονομερή απόφαση, θα υπάρξουν σκληρές και σοβαρές συνέπειες”.
Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζει πως ”θα αγωνιστεί μέχρις εσχάτων για να ανατρέψει αυτή την κίνηση από την Παλαιστινιακή Αρχή”.
Θυμίζουμε πως την πρόθεση τους να ασκήσουν βέτο, στη συγκεκριμένη συζήτηση για την Παλαιστίνη, εξέφρασαν ΗΠΑ κι Ισραήλ άμεσα μόλις η Κίνα τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της αναγνώρισης κι υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στα Η.Ε. .
Ανάλογη στάση με αυτήν της Κίνας αναμένεται να κρατήσει η Ρωσία, ενώ ακόμη αναμένεται με ενδιαφέρον οι επιλογές των χωρών-μελών της ΕΕ.
Με πληροφορίες από : PressTV, Reuters