Το Ελληνικό Πατριαρχείο πουλάει εκτάσεις του στην Ιερουσαλήμ με “περίεργες” συναλλαγές.

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια, το Ελληνικό Πατριαρχείο αποφάσισε να πουλήσει έκταση την οποία έχει ως ιδιοκτησία του και που βρίσκεται  στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, στην εταιρεία Azorim και στον επιχειρηματία Benny Nehemia. Στα στρέμματα αυτά, το ελληνικό Πατριαρχείο είχε χτίσει μαζί με την συγκεκριμένη εταιρεία και τον επιχειρηματία, ένα υπερπολυτελές συγκρότημα κατοικιών.  

Μετά από τις πολύχρονες λοιπόν διαπραγματεύσεις η έκταση που ήταν  υπό την ιδιοκτησία του Ελληνικού Πατριαρχείου πωλήθηκε σε εβραίους  αγοραστές έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε  μέσω της βρετανικής εταιρείας Azorim, η οποία πούλησε εκ νέου την έκταση σε Εβραίους αγοραστές. Ο

 επιχειρηματίας  Benny Nehemia, ο οποίος είναι μαζί με την βρετανική εταιρεία ο αρχικός αγοραστής,  είχε μισθώσει το χώρο και έχτισε εκεί το διάσημο Residence David King . 

Υπάρχουν 88 πολυτελή διαμερίσματα στην έκταση αυτή, εκ των οποίων το 50 τοις εκατό έχει ήδη πωληθεί και κατοικείται, συμπεριλαμβανομένου ενός ρετιρέ το οποίο πουλήθηκε για  7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Arieh Abramson, ο οποίος αντιπροσωπεύει τους αγοραστές, το Πατριαρχείο πολλές φορές παρέτεινε τις περιόδους μίσθωσης ,αλλά απέφευγε την  μεταβίβαση εκτάσεων σε Εβραίους.

“Ακόμη και μετά την τρέχουσα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πλευρών, το Πατριαρχείο πούλησε πρώτα την έκταση σε μια βρετανική εταιρεία, η οποία την μεταπούλησε σε Εβραίους επιχειρηματίες.”

Η έκταση βρίσκεται στην  King David Street στην Ιερουσαλήμ, κοντά στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο Waldorf Astoria. 

Η περιοχή είναι επίσης κοντά στα τείχη της Παλιάς Πόλης και στα ξενοδοχεία David Citadel και King David, καθώς και στην εμπορική λεωφόρο Mamilla. 

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η αξία των διαμερισμάτων που βρίσκονται στην συγκεκριμένη έκταση, αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό.

Το Πατριαρχείο διαθέτει πολυάριθμα οικόπεδα στη χώρα, τα περισσότερα από αυτά στην Ιερουσαλήμ. 

Θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Abramson, “το Πατριαρχείο κατέχει πολλά μεγάλα οικόπεδα στην Ιερουσαλήμ, όπως για παράδειγμα την έκταση, όπου βρίσκεται το Ισραηλινό Μουσείο, το κτίριο της Κνεσέτ, η κατοικία του Προέδρου και πολλά άλλα.”

O δικηγόρος Αllon Diskin, διευθυντής του τμήματος ακινήτων στο γραφείο Gedeon Koren & Co, αναφέρει ότι “αν η πώληση αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην πολιτική και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός, τότε η πώληση εκτάσεων της εκκλησίας, σε ιδιώτες

 είναι ένα εξαιρετικά δραματικό φαινόμενο” Ο Diskin ισχυρίζεται ότι είναι σπάνιο για εκτάσεις της εκκλησίας να μεταφερθούν σε εβραϊκή ιδιοκτησία, όπως και γενικά οι πωλήσεις πρέπει να λάβουν  άδεια από τα υψηλότερα κλιμάκια της εκκλησίας, ακόμη και το Βατικανό. 

“Η πολιτική της εκκλησίας [μέχρι τώρα] δεν ήταν να μεταβιβάζει την κυριότητα των εκτάσεών της στο Ισραήλ, αλλά μόνο να τις χορηγεί προς μίσθωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα.”

http://europeanphoenix.net/en/component/content/article/39-internazionale/1537-israeli-church-sells-jerusalem-land-for-10-million.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο