Ελεύθεροι οι Λιβανέζοι Σιίτες που είχαν απαχθεί στη Συρία

Την Τρίτη, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ΝΝΑ, δήλωσε ότι 13 προσκυνητές είχαν απαχθεί στη βόρεια Συρία, ενώ επέστρεφαν στο Λίβανο  από ένα προσκύνημα στο Ιράν.  και κατηγόρησε τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού(FSA) για την απαγωγή. 
“O Ελεύθερoς  Συριακός Στρατός   σταματήσε ένα λεωφορείο που μετέφερε τουλάχιστον 50 Λιβανέζους πολίτες οι οποίοι επέστρεφαν από μια επίσκεψη σε ιερές τοποθεσίες στο Ιράν. Δεκατρείς άνθρωποι αναγκάστηκαν να κατεβούν από το λεωφορείο και κρατούνται, ενώ οι γυναίκες αφέθηκαν να ολοκληρώσουν το δρόμο τους προς το Λίβανο.”

Σύριος διοικητής των ανταρτών έφτασε στην επαρχία αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την απαγωγή. 

Ο διοικητής της Ταξιαρχίας Tahrir al-Shamal δήλωσε στους Times: “Εμείς δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε. Ζητάμε, πρώτον,  να σταματήσει ο Συριακός στρατός να βομβαρδίζει   την περιοχή Azaz του Χαλεπίου, και τότε θα κάνουμε ανακοινώσεις. Απαιτούμε να σταματήσουν εντελώς οι βομβαρδισμοί στο Azaz, αμέσως.” 

Αργότερα, όμως, o τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου Al Jadeed, ανέφερε ότι ένας ηγέτης  του Ελεύθερoυ Συριακού Στρατού είχε αρνηθεί ότι η ομάδα ήταν πίσω από την απαγωγή και κατηγόρησε το καθεστώς της Συρίας σχετικά με την απαγωγή.

Μετά την είδηση της απαγωγής οργισμένοι διαδηλωτές μπλόκαραν τους δρόμους καίγοντας λάστιχα, στη σιιτική περιοχή, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η απαγωγή απείλησε να προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις και πυροδότησε ανησυχίες ότι ο Λίβανος θα παρασυρθεί από την κρίση της γειτονικής της χώρας. Ο Νασράλα προειδοποίησε τους υποστηρικτές να μην προβαίνουν σε επιθέσεις εκδίκησης εναντίον Συρίων.

Shiite Muslim demonstrators block the Mar Mikhael road at the entrance of Beirut's southern suburbs
Βηρυτός, μετά την είδηση της απαγωγής των Λιβανέζων Σιιτών

Η Χεζμπολάχ και κάποιες άλλες ομάδες υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ  στην προσπάθειά του να δώσει τέλος στην εξέγερση που τώρα βρίσκεται στον 15ο μήνα της. Ο Άσαντ είναι μέλος της σέκτας των Αλαουιτών, που είναι σιιτικό παρακλάδι. Οι περισσότερες ομάδες σουνιτών στο Λίβανο, από την άλλη πλευρά, θέλουν να ανατραπεί ο Άσαντ.

 Οι συγκρούσεις μεταξύ των φιλο-και αντι-Άσαντ στρατοπέδων της χώρας έχουν αφήσει περίπου 12 νεκρούς τις τελευταίες 10 ημέρες.

Ο Νασράλα είπε ότι είναι απαραίτητο για όλους τους Λιβανέζους να παραμείνουν ήρεμοι.

Lebanon (2)

ΠΗΓΕΣ: latimes, yourmiddleeast, AFP

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments