11χρονο αγόρι οδηγείται σε δίκη για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν

Σε μια εποχή που τα περισσότερα 11χρονα αγόρια ανυπομονούν για τις σχολικές διακοπές, ο Αλί Χασάν προετοιμάζεται για τη δίκη του.

Την Τετάρτη το πρωί ο μαθητής του δημοτικού από το προάστιο Μανάμα θα σταθεί στο δικαστήριο του Μπαχρέιν για να ακούσει τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν εναντίον του. Οι κατηγορίες της δίωξης αναφέρουν : ότι ο Αλί βοήθησε διαδηλωτές να μπλοκάρουν ένα δρόμο με κάδους απορριμμάτων και ξύλα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του περασμένου μήνα. Η υπεράσπιση του Αλί αναφέρει : ότι είναι ένα παιδί που απλώς έπαιζε με τους φίλους στο δρόμο.

«Την ημέρα πριν να συλληφθώ  υπήρξαν κάποια μάχες στους δρόμους κοντά στο σπίτι μου, μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας,” είπε ο Αλί στην εφημερίδα Guardian μέσω τηλεφώνου από το σπίτι του στο προάστιο Bilad al-Qadeem. “Οι διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει το δρόμο βάζοντας φωτιά σε λάστιχα και χρησιμοποιώντας κάδους απορριμάτων για να κλείσουν τους δρόμους”.

“Την επόμενη ημέρα μετά από αυτό βγήκα στο δρόμο με δύο φίλους μου για να παίξουμε. Ήταν περίπου 15:00 το μεσημέρι. Ενώ παίζαμε εκεί, κάποιες δυνάμεις της αστυνομίας ήρθαν προς το μέρος μας, γεγονός που μας δημιούργησε πανικό. Οι φίλοι μου κατάφεραν να το σκάσουν… αλλά ήμουν τόσο φοβισμένος από τα όπλα που μετέφεραν και δεν μπορούσα να κουνηθώ … έτσι με συνέλαβαν. “

Οι ηγέτες του Μπαχρέιν έχουν αποδειχτεί αδίστακτοι εναντίον εκείνων που έχουν ασκηθεί διώξεις και κατηγορούνται για συμμετοχή στις διαμαρτυρίες που διαρκούν ήδη 15 κατά της δυναστείας του Khalifa, έχουν ασκήσεις διώξεις εναντίον γιατρών, νοσηλευτών και αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η περίπτωση του Αλί Χασάν  σηματοδοτεί ένα νέο προηγούμενο στη νομική καταστολή εις βάρος των πολιτών. Θεωρείται ότι είναι ο νεότερος πολίτης του Μπαχρέιν που δικάζεται για συμμετοχή στην εξέγερση.

Ο Αλί έχει ήδη περάσει ολόκληρες εβδομάδες στη φυλακή πριν βγει με εγγύηση την περασμένη εβδομάδα, ενώ έγραψε ακόμα και τις εξετάσεις του σχολείου μέσα στη φυλακή. Μετά τη σύλληψή του τον πήγαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, όπου είπε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει τη συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. “Έκλαιγα όλη την ώρα. Τους είπα ότι θα ομολογήσω οτιδήποτε, αρκεί να πάω σπίτι μου” όπως δήλωσε ο ίδιος. 

Ο πατέρας του Αλί, Jasem Χασάν,  έμπορος αυτοκινήτων , δήλωσε ο γιος του είχε οδηγηθεί πίσω στο κέντρο κράτησης μια ημέρα μετά τη σύλληψή του.

“Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα και όταν επικοινώνησε μαζί μου μητέρα του Αλί κλαίγοντας. Έκλαιγε όλο το διάστημα που ο Αλί ήταν στη φυλακή”, είπε.

Στη φυλακή ο Αλί πέρασε ένα μήνα σε ένα δωμάτιο με τρία άλλα παιδιά. ” Ξυπνούσαμε νωρίς το πρωί για πρωινό, συνήθως γύρω στις 6.30, και στη συνέχεια έπρεπε να κάνω κάποια δουλειά», είπε. “Η πρώτη ημέρα στη φυλακή ήταν φρικτή έκλαιγα όλη την ώρα, αλλά έγινα φίλος με τα άλλα αγόρια εκεί και μπορούσαμε να παίξουμε για τέσσερις ώρες κάθε μέρα -. Αλλά έπρεπε να περνάμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο μας σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο.” Περιγράφοντας το κέντρο κράτησης είπε: «Είναι σαν να βάζουμε μια αρκούδα μέσα σε ένα κουτί, ένιωσα ακριβώς έτσι δεν θέλω ποτέ να πάω πίσω σε εκείνο το μέρος πάλι”.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μπαχρέιν για τους κρατουμένους κάτω των 18 ετών Noura Al-Khalifa, έχει πει ότι ο Αλί συνελήφθη, ενώ απέκλειε το δρόμο και αξιωματούχοι του Μπαχρέιν έχουν ισχυριστεί ότι Αλί συμμετείχε σε μια “παράνομη συγκέντρωση”, μαζί με άλλους διαδηλωτές. Ο πατέρας του Αλί είπε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν ψέματα. «Ισχυρίστηκαν ότι ο γιος μου είχε πάρει χρήματα ως αντάλλαγμα για να βάλει φωτιά στα λάστιχα και να  μπλοκάρει το δρόμο», είπε. “Δεν λέω ότι είμαι πλούσιος, αλλά κάνω αρκετά χρήματα και ο γιος μου δεν χρειάζεται να πάει στους δρόμους για να ψάχνει για χρήματα. Δίνω πάντα αρκετά χρήματα σε αυτόν.”

Ο δικηγόρος του Αλί, Μοχσέν αλ Αλάουι, είπε πως το αγόρι δεν είχε καμία σχέση με τις διαδηλώσεις. “Ο Αλί δεν ήταν πολιτικός ακτιβιστής ή  διαδηλωτής. Έπαιζε μόνο παιχνίδια σαν όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.”

Η Human Rights Watch έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την περίπτωση του Αλί. “Ο Αλί δεν συνοδευόταν από δικηγόρο κατά την ανάκριση του”, δήλωσε ο Mariwan Hama Saeed του HRW. “Φαίνεται ότι το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που χρησιμοποιείται εναντίον του είναι η δική του ομολογία και η μαρτυρία ενός αστυνομικού.”

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, έχουν επικριθεί για τη διατήρηση στενών σχέσεων με την ηγεσία του Μπαχρέιν, και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια εξέγερση που έχει αφήσει δεκάδες νεκρούς. Η υπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Alistair Burt, ο οποίος επισκέφθηκε το Μπαχρέιν την περασμένη εβδομάδα, ενθάρρυνε την περαιτέρω μεταρρύθμιση της χώρας, λέγοντας ότι είναι “σαφές πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την μεταρρύθμιση της χώρας”.

Ο Μπαρτ, δήλωσε: “Ενώ η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τις συστάσεις που έχουν γίνει από την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας του Μπαχρέιν  (Bici), είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουν. Η επίτευξη μιας βιώσιμης, συνολικής μεταρρύθμισης θα πάρει χρόνο, αλλά η κυβέρνηση, θα πρέπει να βασιστεί στις ενέργειες που έχει λάβει και να διασφαλίσει ότι οι συστάσεις της Bici συστάσεων θα υλοποιηθούν γρήγορα και στο ακέραιο, ακόμη και όταν αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.”Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Μπαχρέιν, καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση της αστυνομίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών, και τη μείωση των θρησκευτικών εντάσεων μέσω της συμφιλίωσης.”

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στο αίτημα της Guardian για σχόλια σχετικά με την υπόθεση Αλί Χασάν κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, αναπληρώτρια διευθύντριας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: “Η σύλληψη ενός 11 χρονου αγοριού, οι ανακρίσεις για ώρες χωρίς δικηγόρο και η προσπάθεια να του απαγγείλουν χαλκευμένες κατηγορίες δείχνει την ξεκάθαρη έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων του. “Πρόσθεσε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση ήταν εντελώς απάνθρωπη και ενάντια στα διεθνή πρότυπα, ακόμα και αντίθετη με τον ποινικό κώδικα του Μπαχρέιν. “Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι οι αρχές του Μπαχρέιν έχουν καταφύγει σε ακραίες ενέργειες με στόχο να συντρίψουν το κύμα διαμαρτυρίας που υπάρχει. Ελπίζω να το αντιληφθούν και να άρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Αλή Χασάν.”

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/19/bahrain-boy-trial-alleged-protest

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο