Απροσδιόριστο το «τελεσίγραφο» Νετανιάχου προς Ιράν, με σκιτσογραφίες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Αόριστη αναφορά σε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν έκανε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρά τις πληροφορίες που «διέρρεαν» Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πριν από την εμφάνιση Νετανιάχου στον ΟΗΕ, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόκειται να έρθει σε πλήρη ρήξη με τη γραμμή Ομπάμα και ότι θα ανακοίνωνε τελεσίγραφο προς το Ιράν, δεν ανακοίνωσε καμμιά συγκεκριμένη δράση.

Βασιζόμενος σε υποθέσεις που γίνονται για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που αναπτύσσει το Ιράν, τοποθέτησε «στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013» την πιθανότητα το Ιράν να μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Βρισκόμενος στο βήμα, παρουσίασε σκίτσο βόμβας που απεικόνιζε τις υποθέσεις για τα στάδια εξέλιξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ζωγραφίζοντας μια κόκκινη γραμμή στο «δεύτερο στάδιο».

Ο Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει τη γενική συνέλευση ότι αν το Ιράν αντιμετωπίσει μια κόκκινη γραμμή θα υποχωρήσει, «κι αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο για κυρώσεις και διπλωματία που θα πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό οπλικό του πρόγραμμα».

Απέδωσε στο Ιράν «ιστορικό επιθετικότητας», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά μόνο σε υποθέσεις για ανάμιξή του σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Οι Νετανιάχου-Ομπάμα βρέθηκαν πρόσφατα σε πολιτική διάσταση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε άλλο πολεμικό μέτωπο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Νετανιάχου, όπως δήλωσε, θεωρεί έργο ζωής για τον ίδιο τον αφοπλισμό του Ιράν.

Παρόμοιες, περσινές υποθέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τοποθετούσαν την απόκτηση πυρηνικών όπλων στον περασμένο Απρίλιο.

[Με πληροφορίες από Reuters]

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο