ΚΙΠΟΚΑ: Κίνηση «πολιτών» με όραμα τα τραπεζοκαθίσματα

Γράφει στον Παραλληλογράφο η ομάδα γ τ π  ★ γραφιάδες των πόλεων

Πολλές ομάδες «ενεργών» πολιτών εμφανίστηκαν τα χρόνια της κρίσης. Κάποιες αφοσιώθηκαν στην εκκαθάριση γειτονιών του κέντρου από τους μετανάστες. Κάποιες άλλες εξελίχθηκαν σε ανερχόμενες κοινοβουλευτικές ομάδες που προσκυνούν την σβάστικα. Υπάρχει και μια που αντί να τρέχει στις πλατείες ασχολήθηκε με πιο ευγενικά χόμπι. Αόρατη αλλά αποτελεσματική.

kipokalogo2

Κάπως έτσι θα περιέγραφε κανείς την «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας» (ΚΙΠΟΚΑ) που από τα μέσα του 2009 δραστηριοποιείται πολιτικά στο κέντρο της Αθήνας με στόχο «να πιέζει και να συνεργάζεται με την πολιτεία και τον Δήμο της Αθήνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά, όπως το παραεμπόριο και την χρήση ναρκωτικών ουσιών, την εγκληματικότητα – τις κλοπές, τις ληστείες, τις επιθέσεις σε περαστικούς – την πορνεία, την πάταξη του παραεμπορίου, την καθαριότητα». Καταλαβαίνει κανείς ότι θα ήθελε η ομάδα να γίνει ο Δήμος στη θέση του Δήμου εάν αυτό ήταν δυνατόν, με στόχο την «εξομάλυνση της κοινωνικής και εμπορικής λειτουργίας του Κέντρου της Αθήνας».

Μια καλύτερη ωστόσο ματιά φανερώνει λιγότερο αγνές προθέσεις. Η δραστηριοποίηση της ΚΙΠΟΚΑ δε γίνεται μέσα τους χώρους που θέλει όπως λέει να βελτιώσει. Δηλαδή μέσα στην κοινωνία. Αντίθετα λαμβάνει χώρα στο πυρήνα της τοπικής εξουσίας, το μιντιακό περιβάλλον και τα λόμπι της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Το αφήγημα σχεδόν πάντα το ίδιο, αφού προβάλει την εξαθλίωση του κέντρου έρχεται να προτείνει λύσεις που μαζί με την εξομάλυνση της κοινωνικής ζωής του κέντρου ανοίγουν δρόμο στην εμπορευματοποίηση και την καθολική αστυνόμευση που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα γκέτο αποστειρωμένης οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης.

Για την ΚΙΠΟΚΑ, το μέλλον της πόλης εξαρτάται από τις πολιτικές επαφές, όχι από την δραστηριοποίηση του κόσμου, που συνήθως του αποδίδεται απλά ο ρόλος του ανασφαλή καταναλωτή που φοβάται να πάει για ψώνια στο κέντρο. Ιδιαίτερες σχέσεις φαίνεται να υπάρχουν με το πολιτικό περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη που παραβρέθηκε σε δημοσιο-σχετίστικο γεγονός που οργάνωσε η ομάδα μέσα του 2011, μαζί με μέλη του πολιτικού της γραφείου. Τότε την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Εξαιρετικές φαίνεται να είναι και οι προσβάσεις της ΚΙΠΟΚΑ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη (2012) επισκέφτηκε την Αθήνα η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmstrom. Στη λίστα επαφών της εκτός από διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες ΜΚΟ φιγουράριζε και η ΚΙΠΟΚΑ. «Πολλοί αναρωτιόμασταν τότε πως μπόρεσαν αυτοί οι πολίτες να κανονίσουν έτσι απλά μια συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο» (η οποία σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μιλάει από υπουργούς και πάνω), θυμάται μέλος ΜΚΟ που ήταν παρόν σε συναντήσεις με την Επίτροπο. «Μετά… μας έπεσε το σαγόνι, όταν η Malmstrom ευχαρίστησε την οργάνωση και απολογήθηκε που δεν βρήκε το χρόνο για να κάνουν μαζί ένα υποψιασμένο τουρ του κέντρου της Αθήνας».

Επρόκειτο για μια παλιότερη υπόσχεση της Επιτρόπου από τα τέλη του 2011, όταν τα μέλη της ΚΙΠΟΚΑ την είχαν επισκεφθεί στις Βρυξέλλες για να της εκθέσουν τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας.

Βασικός αρωγός στην προσπάθεια της ομάδας να αναπτύξει τις διεθνείς σχέσεις της ήταν και είναι, ο παρών τότε στη συνάντηση, και γνωστός για την έντονη δραστηριότητα του σε θέματα έλεγχου της παράτυπης μετανάστευσης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου ήταν επίσης μέλος και στην εξαμελή αντιπροσωπεία που απέστειλε η ειδική επιτροπή του ευρωκοινοβούλιο για της «Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις» (LIBE) ένα μήνα μετά την επίσκεψη της Malmstrom, Οκτώβρη του 2012. Και πάλι η λίστα επαφών περιελάμβανε την ΚΙΠΟΚΑ με την οποία ο ευρωβουλευτής φαίνεται να μοιράζεται κάποια βασικά στοιχεία από την πολιτική του ατζέντα.

Για να μην πάει ο νους κανενός στο κακό, η ΚΙΠΟΚΑ ξεκαθαρίζει στον ιστότοπο της ότι «η ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α. είναι ανεξάρτητη πολιτικών κομμάτων και λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων και επαγγελματιών μέσα από την προάσπιση και τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζοντας κάθε ενέργεια ρατσισμού».

Βέβαια η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ζούμε έχει επιβάλει κατά καιρούς κάποιες εκπτώσεις, όπου η ομάδα σε συνεργασία με πολιτικούς ηγέτες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση του εκφασισμού της κοινωνίας και έχουν επικροτήσει τους νεοναζιστικούς ακτιβισμούς της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας, έχουν οραματιστεί μαζί το μέλλον.

Με λίγα λόγια η ΚΙΠΟΚΑ παρέα με τον Λοβέρδο, αλλά και το «περιβάλλον» Καμίνη με το οποίο διατηρούν σχέση προνομιακού συνομιλητή, είχαν οραματιστεί πριν από κάθε άλλο ένα κέντρο της Αθήνας απελευθερωμένο από την ομηρία της πρέζας. Μόνο που αυτό περιελάμβανε τον εγκλεισμό αρρώστων σε στρατόπεδα. Δυο χρόνια μετά, το όραμα της ΚΙΠΟΚΑ για εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας από τα ζόμπι της πρέζας ενσαρκώνεται πιλοτικά στην επιχείρηση ‘Θέμις’.

Έχοντας σκεφτεί για το κέντρο της Αθήνας πριν από την Αθήνα, τώρα που έρχεται η εποχή του Rethink Athens, το οποίο η ομάδα καλωσορίζει, έχει φτάσει και ο καιρός να αρχίσουν και οι δουλειές. Η ομάδα δρέπει καρπούς αφού η επιρροή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου ο δήμαρχος εξελίσσεται σε μέγα υπέρμαχο της νομιμότητας και της αποκατάστασης της τάξης στην Αθήνα, πριονίζοντας παγκάκια, συλλαμβάνοντας αδέσποτα και κλείνοντας θέατρα, φέρνει απτά αποτελέσματα. Στο χώρο που απελευθερώνεται από την υποχώρηση της παραβατικότητας η ΚΙΠΟΚΑ ονειρεύεται ν’ ανθίσουν – τραπεζοκαθίσματα και μάλιστα αφορολόγητα αφού… (διαβάστε στο κείμενο του link):

«Επιπλέον, ενστερνιζόμενοι το όραμα του Δήμου για μια ανοιχτή πόλη και γεμάτες πλατείες, είμαστε οι πρώτοι επιχειρηματίες που θα τολμήσουμε αυτό το εγχείρημα, και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη, αποδεχόμενοι συνάμα το επιχειρηματικό ρίσκο σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει.

Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι για εμάς, τους πρώτους επιχειρηματίες, που θα επωμιστούμε το κόστος κατασκευής των υποδομών και θα αναλάβουμε το ρίσκο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη απαλλαγής από τα πάσης φύσεως τέλη προς το Δήμο, για τους παραχωρούμενους επί των πλατειών χώρους, για τέσσερα (4) χρόνια. Εφόσον φυσικά όλα τα προαναφερθέν συνδεθούν και με την οικονομική ανάπτυξη των πλατειών».

Όλα καλά για την ομάδα ΚΙΠΟΚΑ λοιπόν. Μένει βέβαια κανείς να αναρωτιέται ποιοι πολίτες της Αθήνας ανέπτυξαν τέτοια πρόνοια και όραμα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ οι περισσότεροι βούλιαζαν μέσα στην μιζέρια του κέντρου. Ρίχνοντας μια ματιά και στο ποιοι είναι οι πολίτες της ΚΙΠΟΚΑ, το πράμα μιλάει από μόνο του. Δεν είναι πολίτες, είναι ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλαδή ένα λόμπι με συγκεκριμένη ατζέντα για την αναδιαμόρφωση του κέντρου της Αθήνας από γκέτο της εξαθλίωσης σε… γκέτο της κερδοφορίας… τους.

Mια ματιά στο Δ.Σ. της «κίνησης»

Σύμφωνα με το τελευταίο, σχετικό Δελτίο Τύπου που υπάρχει στο site της.

Βαρβάρα Βερνίκου – Στράτου

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΙΠΟΚΑ είναι η Βαρβάρα Στράτου – Βερνίκου. Πρόκειται για τη διευθύνουσα σύμβουλο των πολυκαταστημάτων Notos Galleries. Το πολυκατάστημα της Αθήνας βρίσκεται στη Σταδίου και Αιόλου, κοντά στην πλατεία Κοτζιά, μέσα στο «νοητό τετράγωνο» στο οποίο δραστηριοποιείται η ΚΙΠΟΚΑ. Είναι κόρη του βιομηχάνου και πολιτικού Χριστόφορου Στράτου, στενού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Βαρβάρα Στράτου, μια γυναίκα «γεννημένη για business», έκανε τα πρώτα της εργασιακά βήματα στο σχολείο της «Πειραϊκής – Πατραϊκής» (που ίδρυσε ο παππούς της, βιομήχανος Σταμούλης Στράτος). Στην κορυφή της λίστας των προσωπικοτήτων από τις οποίες γοητεύεται -για την πίστη του μάλιστα στην ειρήνη- βρίσκεται ο Ισραηλινός στρατιωτικός και πολιτικός Σίμον Πέρες.

Το δεύτερο επώνυμό της το οφείλει στο σύζυγό της Γιώργο Βερνίκο, πρόεδρο του ομίλου εταιρειών «Vernicos Yachts» και πρώην υφυπουργό Ναυτιλίας. Ο Βερνίκος παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2012 έπειτα από θέμα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους, εξαιτίας της πρότερης αγωνιστικής δράσης του Βερνίκου κατά την «επταετία») για το ασυμβίβαστο υπουργού και εν γένει πολιτικού προσώπου με τη συμμετοχή σε offshore εταιρείες. Επιλογή Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Βερνίκος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για το ασυμβίβαστο από νομική υπηρεσία.

Αλέξανδρος Βασιλικός

Ο αντιπρόεδρος της ΚΙΠΟΚΑ, με πλούσιο βιογραφικό, είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AIROTEL τα ηνία του οποίου ανέλαβε από το 2002 και έπειτα. Είναι επίσης υπέρμαχος του συνεδριακού τουρισμού, του τουρισμού κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού κ.λπ. Σε πρόσφατη εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε έρευνα για την ικανοποίηση πελατών και απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής, ο Βασιλικός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το οικονομικό μέλλον των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, αναφερόμενος παράλληλα σε έμπρακτη χρήση των κονδυλίων της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε». Μεταξύ άλλων, ζήτησε μια καλύτερη ενίσχυση της προσπάθειας αναφορικά με το συνεδριακό κέντρο Αττικής «από την κρατική μηχανή και το ΕΣΠΑ».

Ως διευθύνων σύμβουλος της AIROTEL ο Βασιλικός κατόρθωσε να εξασφαλίσει κρατική επένδυση ύψους 4.130.000 ευρώ, ως ενταγμένο έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004.

Στέφανος Γαβριηλίδης

Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα της ΚΙΠΟΚΑ, διευθυντή της εταιρείας Camel Active η οποία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την «Διανομές Ένδυσης ΑΕ», με περισσότερα από 100 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Αρκετά από αυτά βρίσκονται μέσα στα καταστήματα Notos Galleries (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού) που διευθύνει η Βαρβάρα Βερνίκου – Στράτου.

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Γαβριηλίδης είναι επικεφαλής της εταιρείας «Pantrack S.A.», εταιρεία με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσία στον τομέα μελετών, κατασκευής, συντήρησης μεταφορικών εγκαταστάσεων. Από το 2001 και μετά αναλαμβάνει συμβόλαια μεγάλων συντηρήσεων στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ενώ το 2007 σχηματίζει κοινοπραξία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Μαρία Θεοφανοπούλου

Ταμίας της ΚΙΠΟΚΑ είναι η Μαρία Θεοφανοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Δράσης» και δραστήρια επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού. Μεταξύ άλλων είναι πρόεδρος του ομίλου «Danae Airlines S.A.», αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροποριών Εταιρειών και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στο ίδιο Δ.Σ. συναντάμε και τον Γιώργο Βερνίκο αλλά και τον Αλέξανδρο Βασιλικό, αντιπρόεδρο της ΚΙΠΟΚΑ.

Παναγιώτης Μπερνίτσας

Μέλος του Δ.Σ. της ΚΙΠΟΚΑ εμφανίζεται ο καθηγητής και δικηγόρος Παναγιώτης Μπερνίτσας ο οποίος διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας: σύμφωνα με τον Legal 500, διεθνή οδηγό που προσφέρει πληροφορίες για δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία που παρέχουν νομικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και κυβερνήσεις, το γραφείο «M. & P. Bernitsas Law Offices» φέρεται ως «ειδικό» σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανταγωνισμού.

Πρόσφατα, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο προσελήφθη όπως γράφει η Ελευθεροτυπία μαζί με την «πολυδιάστατη νομική σύμβουλο Hogan Lovells», από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων: ως νομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της συντήρησης τεχνικής βάσης του ΟΣΕ (Rosco), σε ζητήματα που αφορούν το ελληνικό δίκαιο. Στα τέλη Γενάρη μάλιστα, το γραφείο Μπερνίτσα, μαζί με πολλούς παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, ήταν παρόν στις επαφές που είχε ο Σαμαράς στο Κατάρ για την ανάπτυξη συνεργασιών και υλοποίηση επενδύσεων.

Κατά το παρελθόν, ο Π. Μπερνίτσας έχει προσφέρει υπηρεσίες στη θυγατρική της Γενικής  Τράπεζας ‘Γενική Finance A.E.’ σχετικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της Σύμβασης της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Γενική Finance Α.Ε. είχε τότε το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπραγμάτευση της σύμβασης C4I με την SAIC. (εδώ η απάντηση Μπερνίτσα σε δημοσίευμα που τον ενέπλεκε σε υπόθεση «σύγκρουσης συμφερόντων»: ότι ενώ αρχικά ήταν δικηγόρος της αντίπαλης κοινοπραξίας προς την SAIC, έπειτα διορίστηκε δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου).

Ο Π. Μπερνίτσας, τέλος, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου την εποχή της «λύσης και εκκαθάρισης» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και των περίπου 460 εργαζομένων του.

Βλάσσης Γεωργάτος

Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου εταιρειών εστίασης Γρηγόρης ο οποίος βλέπει τις δουλειές να πηγαίνουν εξαίρετα τα τελευταία χρόνια, με 250 καταστήματα σε 5 χώρες. Ο «Γρηγόρης» μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες εστίασης αποτελούν το 25% της αγοράς ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν με το δάχτυλο το υπόλοιπο 75% των ανώνυμων επιχειρήσεων εστίασης που, όπως υποστηρίζουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

«Σε αντίθεση με εμάς που πληρώνουμε τους φόρους, ασφαλίζουμε τους εργαζομένους μας και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς είμαστε που θα κλείσουμε, καθώς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε», έλεγε από θέση ισχύος κάπου στο 2011 ο Β. Γεωργάτος.

Λυδία Καρρά

Πρόκειται για τη συνιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τη μεγαλύτερη αμιγώς εθνική (σύμφωνα με τα «Νέα») Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1972 στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ξεκινώντας με κεφάλαια ισχυρών εφοπλιστών όπως του Γιώργου Λιβανού, του Αντώνη Χανδρή κ.α., η Ελληνική Εταιρεία έχει μια «υπερπληθώρα» χορηγών και δωρητών που μεταξύ άλλων συνθέτουν την «αφρόκρεμα» του «ελληνικού» κεφαλαίου. Η Ελληνική Εταιρεία θεωρείται από τις πιο δραστήριες στον χώρο των «πράσινων» ΜΚΟ, με μεγάλες ικανότητες lobbying, ενώ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν περιβαλλοντικά προγράμματα (Life programme).

Δημήτρης Νικολακόπουλος

Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, από τους «παλιούς» της κίνησης και «ψυχή» της, έχει δηλώσει ότι η πλατεία της Ομόνοιας χρειάζεται να επανέλθει από έμβλημα του κακού ως έμβλημα του καλού. Γνώστης της χωροταξίας και των τεκταινομένων στο αθηναϊκό κέντρο, μαζί με άλλους μαγαζάτορες και κατοίκους συνέβαλε στο να φτιαχτεί ένας χάρτης της ανομίας, μοναδικός στο είδος του. Παράλληλα, μαζί με άλλα μέλη της ΚΙΠΟΚΑ κατέθεσαν το 2011 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την ελλιπή αστυνόμευση του κέντρου, ιδιαίτερα τη νύχτα – η 24ωρη φύλαξη του κέντρου είχε ζητηθεί με εισαγγελική παραγγελία από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Διατηρεί καλές επαφές με κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ επισημαίνει την αρχή της ΚΙΠΟΚΑ για μη εμπλοκή κομμάτων και κομματικών φορέων.

Κωνσταντίνος Αδριανόπουλος

Στη θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Αδριανόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Civitas, εταιρείας επικοινωνιακής στρατηγικής που διευθύνει ο Γιώργος Φλέσσας· εταιρεία που είχε αναλάβει αρκετές διαφημιστικές εκστρατείες της Νέας Δημοκρατίας και είχε προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες monitoring στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με μια επιτυχημένη πορεία, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε τμήματα μάρκετινγκ τραπεζών αλλά και εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ο Αδριανόπουλος φαντάζει σαν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση.

ομάδα γ τ π  ★ γραφιάδες των πόλεων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο