ΟΙΚΟ-CAMPING ενάντια στην εκτροπή του Αώου – Βοβούσα 9,10,11 Αυγούστου

Δελτίο τύπου της «Κίνησης Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου»:

b2ap3_thumbnail_aoos-AFISA.jpgΤο τριήμερο 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013 η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ποταμού Αώου» διοργανώνει οικο-camping στη Βοβούσα (Ανατολικό Ζαγόρι), στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ενάντια στην εκτροπή των νερών του ποταμού προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Στόχος μας είναι να ακυρωθεί η αρπαγή κι άλλου νερού από το ποτάμι, έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ ανανεώσιμες, έπειτα από πρόταση του παλιού βουλευτή Ιωαννίνων Λ. Καλογιάννη, και ευρύτερα να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο –όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η εκτροπή μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου. Το έργο με τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες» (μεταξύ των χρήσεων και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής) περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων, Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο.

Ο ΑΩΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

Ήδη λειτουργεί φράγμα στις πηγές Αώου, από το 1991, το οποίο ετησίως κατακρατά 100 εκ. κυβ. μέτρα νερού, κάτι το οποίο έχει μειώσει τη ροή του νερού με επιπτώσεις στη Βοβούσα, τον κάμπο της Κόνιτσας και την Αλβανία. Ο ποταμός πηγάζει από την καρδιά της Πίνδου, τη Βάλια Κάλντα και τις Πολιτσές Μετσόβου και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα, αφού διασχίσει και την Αλβανία έως την Αυλώνα. Έχει μήκος 260 χλμ. , εκ των οποίων, τα 70 σε ελληνικό έδαφος ίσαμε τον κάμπο της Κόνιτσας και τα υπόλοιπα στην Αλβανία.

Εάν κατασκευαστεί το έργο από το οποίο προβλέπεται να κατακρατηθούν άλλα 70 εκ. κυβ. μέτρα νερού, το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Θα επηρεαστούν ο πολιτισμός και ιστορία της περιοχής, όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλά ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση.

Η προτεινόμενη εκτροπή (από τη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου η οποία ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών απαγορεύοντας τέτοιου είδους δραστηριότητες) αποτελεί εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού, καθότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία).

Όπως φανερώνει η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΔΕΗ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

b2ap3_thumbnail_aoos-photo1.jpgΩς Κίνηση Πολιτών ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή και για την προστασία του ποταμού το φθινόπωρο του 2012.

Μέχρι στιγμής -μεταξύ άλλων- έχουμε διοργανώσει μία επιστημονική ημερίδα στη Βοβούσα (29-30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και φορέων), παρεμβάσεις στα τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, συζητήσεις ενημερωτικές στα Γιάννενα, εκδήλωση στην Κόνιτσα τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμη, το διήμερο 29-30/6 πραγματοποιήθηκε στη Βοβούσα έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας Phasma. Το διήμερο στηρίχτηκε από τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στην εκτροπή, όπως και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου.

Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται με το τριήμερο οικο-camping του Αυγούστου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» (2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα), δίπλα στον ποταμό. Η Βοβούσα είναι ο πρώτος οικισμός που συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότητα το όνομά της (από τη βοή του). Το camping περιλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις, live, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας.

Θα συμμετέχουν κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην αρπαγή του νερού και πρωτοστατούν και σε άλλα οικολογικά κινήματα (Άραχθος, Αχελώος, Καλαμάς, Χαλκιδική κλπ.).

Ακολουθεί ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike marathon, point to point), στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό τη Βoβούσα, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013 με την ονομασία «Protect Aoos mtb ultra».

Πληροφορίες – συμμετοχές για το camping και συνεντεύξεις στα 6944-673212 , 6956-118377, 6975226917.

Στοιχεία επικοινωνίας:

protectaoos.blogspot.com

facebook: ProtectAoos “Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού.”

e-mail: [email protected]

video: για τον ΑΩΟ. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου

Κείμενο: Βασίλης Νιτσιάκος

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ

ΔΙΑΜΟΝΗ

-Σε σκηνή στο χώρο του camping, δίπλα από το ποτάμι, στο καταφύγιο (2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα). Θα χρειαστεί ένα συμβολικό ποσό – ό,τι μπορεί ο καθένας!- ίσα ίσα για να καλυφτούν τα έξοδα της διοργάνωσης (αφίσες, μεταφορικά μουσικών και ομιλητών, ήχος, αναλώσιμα, ρεύμα, υγιεινή κλπ.).

Επίσης στο χώρο του camping, στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» θα λειτουργούν τουαλέτες αλλά και ντουζιέρες με καθαρό νερό, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν κάρτα με την οποία θα έχουν έκπτωση 40% σε όλες τις τιμές του καταφυγίου (φαγητό, ποτό, πρωινό κλπ).

Μικρή κουζίνα θα υπάρχει και στο χώρο του camping για πρωινό, καφέδες και σάντουιτς καθώς και μπαρ με αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά.

-Για διαμονή εκτός κάμπινγκ υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Καταφύγιο “Βάλια Κάλντα”. Τηλ. 2656022200, 2651029445 & 2651022226, http://www.katafigiovaliacalda.com/

Παραδοσιακός Ξενώνας «Βοβούσα» Τηλ. 2656022555, http://www.zagori.biz/vovousaappartments/grpage1.html

Ξενώνας «Κερασιές» Τηλ. 2656023003, http://www.kerasies.gr/vovousa.htm

Ενοικ. Δωμάτια Αντώνης Ακρίβης. Τηλ. 2656022863.

Ενοικ. Δωμάτια Βαγγελιώ Δρούγια. Τηλ. 2656022845.
Ενοικ. Δωμάτια Στέργιος Νόλας. Τηλ. 2656022827.
Ενοικ. Δωμάτια Θανάσης Σταγκογιάννης. Τηλ. 2656031365.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ: Σίγουρα ζεστά και … χειμωνιάτικα ρούχα καθώς και καμιά κουβέρτα. Η Βοβούσα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, τριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα. Στην καρδιά της Βάλια Κάλντα…

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Βοβούσα βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων.

-ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ: Είτε μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είτε μέσω Λαμίας και Θεσσαλίας.

-Μέσω Αντιρρίου φτάνοντας στα Γιάννενα και στον κόμβο Πεδινής (7 χλμ. πριν την πόλη), στρίβετε δεξιά στην Εγνατία Οδό. Περνάτε τη σήραγγα του Δρίσκου και λίγο μετά στρίβετε πάλι δεξιά σ την διασταύρωση Μπαλντούμας (Ζαγορίου) αφήνοντας την Εγνατία. Από εκεί ακολουθούμε την οδό προς Μηλιωτάδες-Γρεβενίτι-Φλαμπουράρι-Βωβούσα. (~70χλμ).
Προσοχή: Δεν περνάτε την γέφυρα Αράχθου. Σε περίπτωση που την διασχίσετε, λίγο μετά τη γέφυρα πρέπει να στρίψετε δεξιά στην έξοδο προς το Ανατολικό Ζαγόρι.

-Αν έρθετε από Λαμία και Θεσσαλία, επιλέξτε την διαδρομή προς Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γρεβενά και στην συνέχεια την οδό προς Μαυραναίους-Ζιάκα-Περιβόλι και από εκεί προς Βοβούσα.

-ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ακολουθούμε την Εγνατία Οδό έως τα Γρεβενά (~175χλμ.). Από την πόλη των Γρεβενών ακολουθούμε την οδό προς Μαυραναίους-Ζιάκα-Περιβόλι και από εκεί προς Βοβούσα (~55χλμ).

ΚΤΕΛ Γρεβενών, 24620-22242

ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-5126833

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 2310-595485

ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510- 26286

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 9 Αυγούστου:

19:00, καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: «Ελλάδα-Τουρκία: Κινήματα ενάντια στη λεηλασία της φύσης». Ομιλητές: μέλος από τις επιτροπές αγώνα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική, Ismail Akyildiz (κάτοικος από Senoz Valley), Ozgur Oktay (μέλος D.A.F.),

22:00, καταφύγιο: Live με τους Μummrah, Peter Punk, Regresverbot

Σάββατο 10 Αυγούστου:

11:00, Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα»: «Νερό, ενέργεια, φυσικά-δημόσια αγαθά στο στόχαστρο των εταιρειών». Μιλούν: Γιάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, Τάσος Κεφαλάς, μέλος πρωτοβουλιών για τη διαχείριση της ενέργειας και των απορριμμάτων, Νίκος Ιωάννου, Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή Αχελώου.

20:00, Κεντρική πλατεία Βοβούσας: Η Βοβούσα μιλά για τον Αώο. Παρεμβάσεις από κατοίκους του χωριού για το νερό, το ποτάμι, τη ζωή.

22:00:

Live με τους «Στιχόβολη» και την δημοτική ορχήστρα του Μπάμπη Έξαρχου

Κυριακή 11 Αυγούστου:

11:00Πεζοπορία από το καταφύγιο προς το Αρκουδόρεμα. Ενημέρωση από το Εθνικό Πάρκο.για τον φυσικό πλούτο της βόρειας Πίνδου

21:00, καταφύγιο: Προβολή της ταινίας «EVEN THE RAIN»

23:00, καταφύγιο: Live με τους Κοντομάνικο Blues

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

-Εκθέσεις

φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα phasma2 (http://phasma2.com/). Θα φιλοξενηθούν στο εργοστάσιο ξυλείας του χωριού, σε αχυρώνα και αποθήκη.

Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος. Επιμέλεια: Καμίλο Νόλλας.

-Προβολές ντοκιμαντέρ, τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 στο κάμπινγκ, παιδικό εργαστήρι.

-Eγχειρήματα αλληλέγγυας/ συνεργατικής οικονομίας. Παρουσία από Γιάννενα, Θεσσαλονίκη.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο