dystopia

Σε πρώτη φάση, με το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, σκοπεύουν να δυσχεράνουν την παραμονή των μαθητών στο λύκειο. Το λύκειο δεν υπάγεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, συνεπώς, μέσα από μία διαδικασία διαρκών αυστηρών εξετάσεων Πανελλαδικού τύπου, θα στέλνεται το μήνυμα σε ένα ικανό ποσοστό των μαθητών, ότι καλύτερα να φύγουν από εκεί και να βρουν κάτι άλλο.

Το “κάτι άλλο”, η εναλλακτική λύση που θα προσφέρεται σε χιλιάδες εφήβους, θα είναι η #ff0000;">μαθητεία, δια μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίζουν εντελώς δωρεάν και ανασφάλιστο εργατικό προσωπικό. Μία ελάχιστη αποζημίωση – της τάξης των 9 ευρώ / ημέρα –  θα δίνεται στους μαθητευόμενους από προγράμματα της ΕΕ.

Δι’αυτής της μεθόδου, πολλές επιχειρήσεις που χρειάζονται ανειδίκευτο προσωπικό για τη “λάντζα”, θα συμπιέζουν το μισθολογικό τους κόστος. Παράλληλα θα δημιουργείται ένα #ff0000;">κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, ότι είναι εύκολο να αντικατασταθούν από δωρεάν εφήβους. Αναλώσιμο προσωπικό, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο από μερικές ακόμα χιλιάδες “ατυχήσαντες” του λυκείου.

Την ίδια στιγμή, η πτώση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ξανανοίξει το δημόσιο διάλογο για το θέμα της βάσης του 10, όπως τόνισε ο Χρ. Κάτσικας. Δηλαδή, θα μπουν συνειδητά επιπλέον εμπόδια για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών.

Έτσι, συστηματικά και μεθοδευμένα, χιλιάδες φοιτητικές θέσεις θα αδειάσουν και δεκάδες σχολές θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Λιγότερο πανεπιστήμιο.

Δεν κατάφεραν να αλλάξουν το άρθρο 16 του Συντάγματος την προηγούμενη φορά, αλλά μην ανησυχείτε, θα το ξαναπροσπαθήσουν, καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Θα το έχουν απαξιώσει πρώτα και θα σε έχουν πείσει για την αναγκαιότητα διδάκτρων.

Τί τη θέλουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια, κι αν δεν έχουν χωράφια, να γίνουν χαμάληδες. Χαμηλής μόρφωσης χαμάληδες, για να μην τους βρίσκουνε μπροστά τους στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις τα ΜΑΤ. Να μην φτιάχνουν εναλλακτικές κοινότητες, να μην τολμάνε να οργανώνουν πυρήνες αντίστασης στο κατεστημένο, να μην τροφοδοτούν τα Indymedia που τόσο ενοχλούν.

Όλα αυτά, οργανωμένα, με σχέδιο.

Είτε θα πρέπει να φύγεις από τη χώρα, οπότε παύεις να αποτελείς πρόβλημα, είτε θα πρέπει να υποστείς όσα σου έχουν επιφυλάξει, άβουλος πολίτης, χωρίς δυνατότητα πρότασης διαφορετικής πορείας. Θα αφήσεις το “οικόπεδο” να το διαχειρίζονται οι Γερμανοί με την παρέα τους, κι εσύ θα αρκείσαι σε όσα θεωρούν ότι σου πρέπουν.

[Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: δεν έχω τίποτα με τους Γερμανούς πολίτες, νομίζω πως και αυτοί ακόμα στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκονται. Ίσως είναι λίγο πιο βολεμένοι από εμάς, αλλά σίγουρα οι πολίτες διαφέρουν από την ελίτ που τους διαχειρίζεται.]

Αυτή τη δυστοπία περιέγραψε ο αναλυτής επί εκπαιδευτικών θεμάτων σήμερα στην ΕΡΤ. Αναμφίβολλα, αντίστοιχος είναι και ο σχεδιασμός** και στην Υγεία.

Τί τα θέλουμε τόσα πολλά κρεβάτια για ασθενείς; Όποιος υποφέρει ας πηγαίνει σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Εάν δεν διαθέτει αρκετά χρήματα, ας ψοφήσει. Όπου φτωχός και η μοίρα του. Φυσική επιλογή, κοινωνικός δαρβινισμός νεοφιλελεύθερης ανάγνωσης.

[**Δεν λέω “κυβερνητικός σχεδιασμός” επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να σχεδιάσει τίποτα. Εντολές εκτελεί, όπως ο σκύλος του αφεντικού.]

Κατά τα άλλα, μην μιλάτε για τα 321 δισ. ευρώ του χρέους, επειδή είστε λαϊκιστές, σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ούτε για το γεγονός πως το χρέος έφτασε το 170% του ΑΕΠ, από 115% που θεωρητικά ήταν [ήταν σίγουρα;;] όταν μας βάλανε στο Μνημόνιο.

Γενικά, μη μιλάτε. Σκάστε.

Μην απεργείτε, μη διαδηλώνετε.

Κλειστείτε στα σπίτια σας, όσοι έχετε ακόμα, και περιμένετε τη σειρά σας.

Έπαψε να είναι sci-fi, έχει γίνει ευρωπαϊκός ρεαλισμός.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο