Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Θεοφίλου βρισκόταν στην Αθήνα όταν είχε γίνει η ληστεία στην Πάρο

Αυτό το περιεχόμενο έχει δημοσιευτεί πριν από δέκα χρόνια ή περισσότερα.

b2ap3_thumbnail_tassios2.jpgΜετά από πολυήμερη διακοπή λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων, την Δευτέρα 13/1/2014  συνεχίστηκε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου με μάρτυρες υπεράσπισης που αναφέρθηκαν σχετικά με την μεθόδευση στην πολιτική του δίωξη, αλλά και σχετικά με τη ζωή του τα τελευταία χρόνια.

 

Όλα αυτά υπό την προκλητική συμπεριφορά της αστυνομικής συνοδείας του Τ.Θ. η οποία έκανε έλεγχο ταυτότητας σε δημοσιογράφους αλλά και σε μια δικηγόρο, χλεύαζε ενώ κατέθεταν μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ κάποια στιγμή έφτασαν στο σημείο να φωτογραφίσουν με κινητό (και ανοιχτό φλας) προς το ακροατήριο και τους δημοσιογράφους.

 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι την ημέρα της ληστείας αλλά και τις προηγούμενες και επόμενες ημέρες ο Τ.Θ. βρισκόταν στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο “Στέκι μεταναστών” στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια, όπου και πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης του χώρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από φιλικά του πρόσωπα που γνώριζαν ότι εκείνες της μέρες προγραμμάτιζε να βρίσκεται στην Αθήνα, από έναν οικοδόμο και συντρόφους του που βρισκόταν στο χώρο για τις εργασίες, όπως και από ιδιοκτήτη γειτονικού καφενείου (ο οποίος μάλιστα ρωτήθηκε ευθέως αν είναι αναρχικός) που τους προμήθευε με καφέδες και μπύρες καθ’ όλη τη διάρκεια.

 

Σε ότι αφορά τη γενικότερη συμπεριφορά του Τ.Θ. που υποτίθεται ότι κρυβόταν, όλοι οι μάρτυρες επιβεβαίωσαν το αντίθετο. Οι προαναφερθέντες όπως και εργοδότης του επιβεβαίωσαν ότι είχε μια “κανονική” ζωή συμμετέχοντας μάλιστα σε πολλές δραστηριότητες όπως πχ διαδηλώσεις που βρισκόντουσαν κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της αστυνομίας.

 

Αυτό φαίνεται να το έχει αποδεχθεί ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού παραδέχθηκε ευθέως ότι ο Θεοφίλου δεν κρυβόταν. Πιο συγκεκριμένα σε ερωτήσεις τις συνηγόρου Άννας Παπαρούσου ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

 

Α. Παπαρούσου: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο που ρώτησε και ο κ. Πρόεδρος. Αυτό το ψευδώνυμο το “TassiosThita” (σ.σ. “ψευδώνυμο” που χρησιμοποιούσε ο Τ.Θ. στο διαδίκτυο) τί είναι αυτό; Είναι ένα ψευδώνυμο που θέλει να παραπλανήσει τους άλλους τους κοινωνούς;

 

Φίλη Τ.Θ.: Με τη φωτογραφία του;!

 

Πρόεδρος: Όχι. Αφού είχε τη φωτογραφία του.

 

Φίλη Τ.Θ.: Με τη φωτογραφία του πως θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο; Δηλαδή πρέπει να μιλάμε για έναν άνθρωπο…

 

Πρόεδρος: [διακόπτει και λέει] αμέσως παρέπεμπε στον εαυτό του. Τάσος Θεοφίλου λέει. Δεν ήθελε να κρυφτεί.

 

Πρόεδρος, εισαγγελέας και πολιτική αγωγή προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν τους ίδιους τους μάρτυρες φτάνοντας στο σημείο να ειρωνευτούν τους ισχυρισμούς τους ενώ ρωτούσαν συνεχώς “για ποιο λόγο δεν πήγατε στην αστυνομία να καταθέσετε ότι γνωρίζατε ότι ο Τ.Θ. δεν ήταν στη ληστεία”.

 

Όλοι οι μάρτυρες απάντησαν ότι επέλεξαν αυτή τη στιγμή για να μιλήσουν επειδή είτε φοβήθηκαν να μη βρεθούν κατηγορούμενοι είτε δεν ήθελαν να εμπλέξουν το “Στέκι μεταναστών”, ενώ σημείωσαν ότι αυτό αποτελούσε και επιθυμία του ίδιου του Τάσου Θεοφίλου.

 

Το γεγονός της κατατρομοκράτησης οποιουδήποτε σχετιζόταν με τον κατηγορούμενο, επιβεβαίωσε η φίλη του με την οποία σκόπευε να συναντηθεί την ημέρα που τον είχαν συλλάβει. Όπως ανέφερε η ίδια καθώς και άλλοι φίλοι τους “απήχθησαν” τη μέρα εκείνη από αστυνομικούς, οι οποίοι τους κράτησαν για πολλές ώρες σε αστυνομικά τμήματα χωρίς να τους εξηγούν το λόγο, ενώ τις επόμενες ημέρες όλοι οι φίλοι του βρισκόταν κάτω από ισχυρή αστυνομική παρακολούθηση.

 

Σε ότι αφορά τις ημέρες που ακολούθησαν τη σύλληψη, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός της τρομοκράτησης αναρχικών και αριστερών, καθώς όποιος διαπιστώνονταν να έχει την παραμικρή σχέση μαζί του (ακόμα και μια ψευτοφιλία στο facebook), διαπομπεύονταν ως φιλικά προσκείμενος στον (εντός δεκάδων εισαγωγικών) “δολοφόνο”, και ούτε λίγο ούτε πολύ συνένοχος. Το γεγονός αυτό όπως και η εύκολη ενοχοποίηση μέσω του DNA, είχε οδηγήσει τότε πολλούς ανθρώπους να αποκρύπτουν ακόμα και το γεγονός της συνύπαρξης τους σε party όπου είχε δηλώσει ανοιχτά ότι παρευρισκόταν ο Τ.Θ. λίγες μέρες πριν τη σύλληψή του.

 

Για την δίκη αυτή κατέθεσαν επίσης δυο μάρτυρες που στο παρελθόν είχαν προφυλακιστεί εξαιτίας σκευωριών της αστυνομίας, ο Κλέαρχος Σμυρναίος και ο Γιώργος Καλαϊτζίδης.

 

Ο Κλέαρχος Σμυρναίος αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα καθώς διακόπτονταν συνεχώς ενώ αμφισβητούνταν τα λεγόμενά του. Μεταξύ άλλων ο συγκεκριμένος μάρτυρας υπεράσπισης ανέφερε:

 

[…] Υπάρχει ένας σχεδιασμός. Μια μεθόδευση. Και είναι και αντιφατικός ο τρόπος. Μπορείτε να το δείτε και εσείς. Που είναι τα μέσα μαζικής εξαπάτησης σήμερα; […] Που είναι να προβάλλουν τη δίκη, όπως προέβαλαν σε όλο το δελτίο ειδήσεων εκείνες της μέρες του Αυγούστου ότι “συνέλαβαν τον τρομερό δολοφόνο”; […]

 

[…] Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Είναι δίκες σκοπιμοτήτων Και εδώ επιχειρείται να εγκληματοποιηθεί ένας πολιτικός χώρος, να παρουσιαστεί ότι δολοφονεί πολίτες και είναι εχθρικός προς την κοινωνία και όχι προς το σύστημα. […]

 

[…] Σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, προκαταβάλουν τη δικαστική κρίση και επιβάλλουν στην κοινή γνώμη ένα στερεότυπο δολοφόνου. Επιβάλλουν στους συγγενείς να αξιώσουν και να παρασταθούν εδώ, να στραφούν εναντίον του Τάσου Θεοφίλου, γιατί τους υποβλήθηκε στη συνείδησή τους ότι αυτός είναι ο δολοφόνος του ανθρώπου τους […]


Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης που επιβεβαίωσε ότι τον καιρό που υποτίθεται πως ο Τ.Θ. είχε εξαφανιστεί, συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις αναρχικών που βρισκόντουσαν κάτω από ισχυρό αστυνομικό κλοιό, δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με την πολιτική δίωξη:

 

[…] Ένας αναρχικός σε πολλές των περιπτώσεων δε βρίσκεται κατηγορούμενος επειδή έχει σχέση με τις κατηγορίες, αλλά επειδή στοχοποιείται ως άτομο από τους διωκτικούς μηχανισμούς. Τί σημαίνει στοχοποίηση; Ότι άνθρωποι όπως ο Τ.Θ. ο οποίος είχε μια πολύ δυναμική παρουσία στον αναρχικό χώρο, στοχοποιείται […]

 

[…] όπου υπάρχει παρουσία αναρχικού σε μια υπόθεση εμπλέκεται σε αυτήν [….]. Δηλαδή αν εγώ πάω να καταθέσω σε μια τράπεζα 2 μέρες πριν αυτή ληστευτεί τότε θα είμαι κατηγορούμενος Είχαμε αναρχικό κατηγορούμενο επειδή έβαλε το μηχανάκι του σε ένα γκαράζ όπου βρέθηκαν όπλα. […]

 

[…] Έχουμε μια μυστικοποίηση της ποινικής καταστολής. Είμαστε στην εποχή της μη ολικής τεκμηρίωσης. Είμαστε στην εποχή της πλήρους απουσίας αποδεικτικών στοιχείων. Έχουμε ογκώδεις δικογραφίες 600 σελίδων όπου δεν αναφέρεται καν το όνομα, αλλά έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες, έχουμε καπέλα,[…] και ανώνυμα τηλεφωνήματα. Ουσιαστικά δηλαδή δε μπορείς πλέον να αμυνθείς σε μια γενική ασφαλίτικη αοριστία […]

 

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 13/1/2014 στις 9:30 στον 6ο όροφο του Εφετείου της Λουκάρεως, Αίθουσα Δ120Γ.

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο