Η συμβολή των τραπεζιτών στην δημιουργία “εθνικού μίσους”

b2ap3_thumbnail_3.gif

Πως γεννιέται το εθνικό μίσος;
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια αληθινή ιστορία που πυροδότησε το εθνικό μίσος, μόνο που τα αίτια της ήταν ταξικά και το φιτίλι του μίσους το βάλανε κάποιοι τραπεζίτες που κέρδισαν περιουσίες εις βάρος κάποιου κράτους αλλά και των φτωχών κατοίκων του.
Το 1873 η ξηρασία πλήττει της μικρασιατικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή για να ανταπεξέλθει φορολογεί δυσβάσταχτα τις περιοχές των Βαλκανίων. Στα 1875 όμως ο Σουλτάνος αδυνατεί να εκπληρώσει, ακόμη και τις ανελαστικές κρατικές δαπάνες.
 Την ίδια περίοδο στην περιοχή του Γαλατά έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός  όμιλος Ελλήνων τραπεζιτών με σκοπό να αξιοποιήσουν την βούληση του Σουλτάνου για εξευρωπαϊσμό της αυτοκρατορίας. (Ο όμιλος δημιουργήθηκε με τις ευλογίες του Σουλτάνου)
Ο Σουλτάνος, όντας σε δυσμενή θέση καταφεύγει στον όμιλο αυτόν για δανεισμό. Οι Έλληνες τραπεζίτες δέχονται , όμως τα πράματα πάλι δεν εξελίσσονται έτσι όπως θα ήθελε ο Σουλτάνος και το 1879 η αυτοκρατορία σχεδόν  επτώχευσε.

b2ap3_thumbnail_5_20140121-004718_1.jpg
Οι Έλληνες τραπεζίτες με προεξέχοντα το Γεώργιο Ζαρίφη καταφεύγουν σε μια τελική διευθέτηση η οποία είναι αρκετά δυσβάσταχτη για τους Τούρκους και αρκετά προσοδοφόρα για τους ίδιους. Εκτός από μεγάλα κέρδη και μεγάλες εκτάσεις γης, παραχωρούνται στους τραπεζίτες τα έσοδα από το μονοπώλιο αλατιού, καπνού, οινοπνεύματος,παστών ιχθυρών, μεταξιού και τα ταχυδρομικά τέλη.
Η ληστρική αυτή επιδρομή  δημιουργεί ένα άσβεστο μίσος του  λαού προς τους Έλληνες τραπεζίτες.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ή υποδαυλίστηκε (διαλέγετε και παίρνετε)το ιστορικό εθνικό μίσος των Τούρκων
Για κάποια κέρδη, κάποιων τραπεζιτών
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως αν εκείνη την περίοδο εξέλειπαν από την μια η εξουσία του Σουλτάνου και από την άλλη η εξουσία των τραπεζιτών θα ήταν κάπως δύσκολο να βρεθεί  ένας ακόμα λόγος  δημιουργίας εθνικού μίσους(ή τουλάχιστον δεν θα είχε προστεθεί ακόμη ένα λιθαράκι σε αυτό )
Τι κέρδισαν οι φτωχοί από το εθνικό μίσος; Πέραν του αλληλοσκοτωμού τους μάλλον τίποτα
Τι κέρδισαν οι τραπεζίτες και οι εξουσίες από  την δημιουργία αυτού του μίσους; Την διαιώνιση τους και περιουσίες ολόκληρες

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο