News-Views #9 | Πολιτικοί κρατούμενοι στην Ισπανία | Βιβλία Ιστορίας στα Βαλκάνια | Αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Περιεχόμενο επιγραμματικά:

Κεφάλαιο 1 : H Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση τριών πολιτικών κρατουμένων της Καταλονίας
Πλάνα: Γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ομάδα εργασίας στον ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση, κινητοποιήσεις στη Καταλονία για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Κεφάλαιο 2 [00.54-01.48]: Η εχθρότητα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά σε Ελλάδα και Τουρκία
Πλάνα: Δημητσάνα, Μπίργκι, καθημερινές τελετές και συνήθειες στις δύο πόλεις, βίντεο του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στην νοτιοανατολική Ευρώπη από τη συνεργασία των ιστορικών στα βαλκάνια και το αποτέλεσμά της, τα παραγόμενα σχολικά εγχειρίδια.

Κεφάλαιο 3 [01.49-02.32]: Ποινικοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ
Πλάνα: Ασπρόμαυρες ιστορικές φωτογραφίες από την υπόθεση Roe v. Wade, o Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο Κονγκρέσο, λατίνες και μαύρες γυναίκες στο γυναικολόγο, γυναίκες διαδηλώνουν στο δρόμο.

Περιεχόμενα αναλυτικά:

Κεφάλαιο 1: H Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση τριών πολιτικών κρατουμένων της Καταλονίας

Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση αναλύει παραβιάσεις διεθνών δικαιωμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυθαίρετες κρατήσεις που αντιβαίνουν στην οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σε επίσημη δήλωση της, προ ημερών, απαίτησε την άμεση απελευθέρωση τριών πολιτικών κρατουμένων της Καταλονίας τεκμηριώνοντας ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμά τους στην ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα να διαδηλώνουν και να συμμετέχουν στα κοινά. Το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας τοποθετεί τους Καταλανούς ηγέτες ως μέρος ενός «ειρηνικού πολιτικού κινήματος» και υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στη φυλακή για τις πολιτικές τους ιδέες

Κεφάλαιο 2: Η εχθρότητα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά σε Ελλάδα και Τουρκία

Στις 28 Μαΐου το Πάντειο Πανεπιστήμιο προέβαλε την ταινία «Η Άλλη Πόλη». Οι δημιουργοί μελέτησαν σε Δημητσάνα και Μπίργκι τον τρόπο που οι προκαταλήψεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά μέσα από τις σχολικές γιορτές, τα βιβλία, τις παρελάσεις, τις θρησκευτικές κοινότητες. Τα σχολικά εγχειρίδια είναι κυρίως υπεύθυνα για την διαιώνιση της εχθρότητας. Προσπαθώντας να υπερβούν την εθνοκεντρική αφήγηση περίπου 100 ιστορικοί από «εχθρικές» ή αντίπαλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη γραπτή αποτύπωση της κοινής μας ιστορίας. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Κεφάλαιο 3: Ποινικοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση, με την ιστορική υπόθεση ROE v. Wade. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει πυροδοτήσει ένα, δίχως προηγούμενο κύμα ψήφισης νόμων απαγόρευσης και ποινικοποίησης των αμβλώσεων στις πολιτείες που πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο «πόλεμος του προέδρου κατά των γυναικών» στοχοποιεί κυρίως τις κοινότητες των μαύρων και λατίνων γυναικών. Η μάχη για το ανθρώπινο δικαίωμα στην άμβλωση εξελίσσεται στα δικαστήρια, αλλά και στους δρόμους.

Ταυτότητα:

Κωδικός: 01.09
Δημοσίευση: 2019-06-05
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 2’39
Πηγές: Democracy Now!, RT-RUPTLY, CCTV+, Atlantic Films, CDRSEE-The joint history project
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζητήματα νέων, Πολιτική
Tags: ΟΗΕ, ψήφισμα, Καταλονία, απελευθέρωση, πολιτικοί κρατούμενοι, ειρηνικό κίνημα, Δημητσάνα, Μπίργκι, ταινία, παρελάσεις, εορτές, βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, βαλκάνια, αμβλώσεις, ΗΠΑ, διαδηλώσεις, Τραμπ, δικαστές, δικαστήρια, μάχες, δρόμος.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο