ΗΠΑ: Γυναίκα που είχε συλληφθεί επειδή κατέγραφε την αστυνομία, δικαιώθηκε κερδίζοντας αποζημίωση 57.000$

Μία εβδομάδα μετά, αφού το ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε, ότι οι πολίτες έχουν σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία, το δικαίωμα να καταγράφουν τις ενέργειες της αστυνομίας, αστυνομικό τμήμα στο New Hampshire, αποφάσισε να προβεί σε διακανονισμό με  μια γυναίκα που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της υποκλοπής και της καταγραφής αστυνομικών κινήσεων.

Το 2010, η Carla Gericke συνελήφθη με την κατηγορία της υποκλοπής, επειδή κατέγραψε με την κάμερα της την αστυνομία , όταν σταμάτησαν εκείνη και τον φίλο της σε έναν έλεγχο της τροχαίας. Η αστυνομία της ζήτησε να παραδώσει την κάμερα της, εκείνη όμως αρνήθηκε και αμέσα της χρέωσαν τις εξής κατηγορίες :  ανυπακοή απέναντι σε αξιωματικό της αστυνομίας, παρεμπόδιση κυβερνητικού υπαλλήλου και παράνομη υποκλοπή προφορικών συνδιαλέξεων.

Σύμφωνα με το νόμο της Μασαχουσέτης, οι πολίτες επιτρέπεται να καταγράφουν τους αστυνομικούς, αλλά μόνο αν οι αστυνομικοί  έχουν ενημερωθεί ότι πραγματοποιείται η καταγραφή τους.

Αν και ποτέ δεν δικάστηκε, η Gericke έκανε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψή της ισοδυναμούσε με « δίωξη που στόχευε σε αντίποινα κατά παράβαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της.»

Το αστυνομικό τμήμα Weare  δέχθηκε να προβεί σε διακανονισμό για την αγωγή, συμφωνώντας να πληρώσει στην Gericke 57.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ,ο δικηγόρος της εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι αυτή η υπόθεση-ορόσημο θα συμβάλει, ώστε η αστυνομία να σταματήσει λειτουργεί εκδικητικά εναντίον όσων την βιντεοσκοπούν.

“Δυστυχώς, μερικές φορές, το μόνο πράγμα που αλλάζει κάποιες παγιωμένες συμπεριφορές είναι το αν πλέον τους κοστίζει πολύ να τις συνεχίσουν,” δήλωσε ο δικηγόρος Seth Hipple. «Ο διακανονισμός αυτός συμβάλλει στο να καταστεί σαφές, ότι οι κρατικές υπηρεσίες που επιλέγουν να προβούν σε αντίποινα, ενάντια σε αυτούς που τους βιντεοσκοπούν, θα πληρώσουν αυτά τα αντίποινα τους σε δολάρια και σεντς. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η διευθέτηση θα βοηθήσει, ώστε οι συλλήψεις όσων καταγράφουν την αστυνομία να μειωθούν δραστικά».
Η υπόθεση της  Gericke  επετράπη να προχωρήσει επιτυχώς, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εφέσεων των ΗΠΑ, που όριζε  ότι «ασκούσε σαφώς το ξεκάθαρο συνταγματικό της δικαιώμα,  που ορίζεται από την  Πρώτη Τροπολογία, όταν προσπάθησε να κινηματογραφήσει την αστυνομία κατά την διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου και δεν υπάκουσε στο να σταματήσει τη μαγνητοσκόπηση ή να εγκαταλείψει την περιοχή.”

(πηγή :http://rt.com/usa/164576-police-lawsuit-filming-us/)

(μετάφραση : Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο