«Δημοσίευσες ανάληψη ευθύνης; Άρα εσύ έκανες την ενέργεια»

Σε δίκη παραπέμπεται ο δημοσιογράφος – διαχειριστής του mpalothia.net για συμμετοχή σε ενέργεια, της οποίας δημοσίευσε την ανάληψη ευθύνης

ΕΛ.ΑΣ. και εισαγγελείς σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά με τον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον δημοσιογράφου, διαχειριστή του ενημερωτικού ιστοτόπου mpalothia.net, με συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα, για συμμετοχή σε βανδαλισμό γραφείων του τότε κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς και μόνον επειδή δημοσίευσε την ανάληψη ευθύνης στον ιστότοπο.

Τα γεγονότα

Η υπόθεση ξεκινά τον Αύγουστο του 2016, όταν πραγματοποιείται μια συμβολική παρέμβαση με μπογιές στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Αμπελοκήπων του, τότε κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βανδαλισμός ήταν τόσο συμβολικός που ακόμα και ο υπεύθυνος των γραφείων στη σχετική του κατάθεση δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των αγνώστων δραστών. Κατόπιν, η σχετική ανάληψη ευθύνης αποστέλλεται στον ιστότοπο mpalothia.net, όπου και δημοσιεύεται κατόπιν διασταύρωσης, όπως και χιλιάδες άλλα παρόμοια κείμενα και ανακοινώσεις από την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. 

Σε αυτό το σημείο, αναλαμβάνει δράση το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος (!) και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Βασίλειος Μπερτάνος, ζητά, στο πλαίσιο προανάκρισης, από την ΔΗΕ να «ερευνήσει» και να ενημερώσει το ΤΠΚΔΠ για τα στοιχεία του διαχειριστή του ιστοτόπου mpalothia.net. Προφανώς οι αστυνομικοί του ΤΠΚΔΠ θεώρησαν αυτονόητο ότι όποιος ιστότοπος δημοσιεύει μια ανάληψη ευθύνης έχει αυτομάτως και κάποια σχέση με την ίδια την ενέργεια.

Η ΔΗΕ, με τη σερά της, με στελέχη που διαφημίζονται ως… βαθείς γνώστες του διαδικτύου, έκανε ένα “whois” για τη διεύθυνση mpalothia.net, πράγμα που, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους ιδιωτικότητας στην ΕΕ και διεθνώς, έδωσε μόνο τα στοιχεία της εταιρείας από την οποία καταχωρήθηκε η διεύθυνση. Κατόπιν αυτού, απευθύνθηκε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μήπως έχουν περισσότερα στοιχεία για το domain. Η ΕΕΤΤ φυσικά τους απάντησε ότι δεν καταχωρεί άλλες διευθύνσεις εκτός από αυτές που λήγουν σε .gr, οπότε η ΔΗΕ ζήτησε να μάθει, πάλι από την ΕΕΤΤ, ποιο είναι το νομικό πρόσωπο της εταιρείας “papaki.gr”, πράγμα που έγινε.

Μετά από την ως άνω εντατική αναζήτηση στοιχείων που θα ζήλευε και ο Σέρλοκ Χολμς, η ΔΗΕ ζήτησε από την εταιρεία καταχώρησης τα στοιχεία του ατόμου που είχε καταχωρήσει τη διεύθυνση, τα οποία η εταιρεία έδωσε αμέσως.

Το αποτέλεσμα είναι ο διαχειριστής του ιστοτόπου να καλείται για ένορκη κατάθεση τον Οκτώβριο του 2017 από την τοπική Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της περιοχής όπου ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος. Εκεί του γνωστοποιείται πως θεωρείται ύποπτος για την εν λόγω ενέργεια. Ο δημοσιογράφος ζητά και παίρνει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί με υπόμνημα. 

Ο διαχειριστής του mpalothia.net αναφέρει στο υπόμνημά του τα αυτονόητα: ότι δηλαδή ο ίδιος είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος, ο ιστότοπος έχει ενημερωτική λειτουργία και ότι «για να αναρτηθεί οποιοδήποτε περιεχόμενο (στο mpalothia.net) δεν ερευνώνται τα στοιχεία του αποστολέα […] ούτε απαιτείται να συμφωνεί ο διαχειριστής και τα μέλη της ιστοσελίδας με τις απόψεις ή τις πράξεις που περιγράφονται στο εκάστοτε κείμενο ή ανάλυση ή πληροφορία». 
Επίσης, για την απίστευτη (αλλά τελικά αληθινή) περίπτωση που τα παραπάνω δεν θα γίνονταν κατανοητά – ή θα αγνοούνταν – από τους αστυνομικούς, δίνει αδιάψευστα στοιχεία για την φυσική του παρουσία στην Κρήτη, όπου και κατοικεί μόνιμα, τόσο κατά την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίδικη ενέργεια, όσο και κατά τις προηγούμενες και επόμενες ημέρες. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται να συνεκτιμήθηκαν από την εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη.

Τα ερωτήματα

Η υπόθεση θα ήταν βέβαια αστεία αν δεν προκαλούσε την ταλαιπωρία και το κόστος σε χρήμα και χρόνο που συνοδεύει μια δικαστική διαμάχη. Και αν δεν αφορούσε την, υποτιθέμενα κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, ελευθερία του Τύπου.

Μαζί και με άλλες πρόσφατες υποθέσεις, όπως την περίφημη γκάφα της ΕΛ.ΑΣ. με τα μεταδεδομένα ενός αρχείου που στοιχίζει όμως μια προφυλάκιση στον αναρχικό Πολύκαρπο Γεωργιάδη, ή άλλη όπου αστυνομικοί ενέπλεξαν το μέλος του omniatv, Χρήστο Μπαϊραμίδη, σε κακουργηματικές πράξεις με βάση την δημοσίευση βίντεο, η εντύπωση που δίνεται είναι ότι ολόκληρα τμήματα της ΓΑΔΑ ασχολούνται με την συλλογή περιστασιακών ενδείξεων είτε για να στοχοποιήσουν πολιτικούς χώρους, είτε για να καταπολεμήσουν εγχειρήματα ενημέρωσης που δημοσιεύουν περιεχόμενο ενίοτε ενοχλητικό για τους ίδιους. Με την «προανάκριση» να διενεργείται από αστυνομικούς που «ανακαλύπτουν» άσχετα στοιχεία ενώ «σερφάρουν αμέριμνοι» στο διαδίκτυο.
Τα παραπάνω γεννούν μια σειρά από ερωτήματα:

  • Με ποια σκοπιμότητα αναλαμβάνει το Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος μια απλή υπόθεση συμβολικού βανδαλισμού;
  • Με ποια λογική μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να συσχετίζει σε μια οποιαδήποτε ενέργεια, τον διαχειριστή ενός ιστοτόπου και δημοσιογράφο που απλώς δημοσίευσε μια ανάληψη ευθύνης;
  • Πώς προστατεύεται ουσιαστικά στην Ελλάδα η «ελευθερία του Τύπου» για όσα ενημερωτικά εγχειρήματα δεν ανήκουν σε ομίλους εφοπλιστών; 
  • Η ΔΗΕ έχει τελικά κάποια ελάχιστη επαφή με το πώς λειτουργεί το διαδίκτυο;

Η δε συγκεκριμένη πρακτική, θυμίζει έντονα την περίοδο του τρομονόμου του Κων/νου Μητσοτάκη (1991-1993), όταν δημοσιογράφοι και ο εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» οδηγήθηκαν στη φυλακή επειδή δημοσίευσαν προκύρηξη ένοπλης οργάνωσης. 

Η υπόθεση έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 11/11/2020 στο Θ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στο Κτίριο 12, Αίθουσα 1 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων. Προφανώς είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί η δίκη ή όχι, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Νοέμβριο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο