#OccupyPlayGround: η αρπαγή της γης είναι τρομοκρατία

”Η αρπαγή της γης είναι τρομοκρατία κατά των παιδιών” αναγράφεται στο πλακάτ των νεαρών διαδηλωτών (phot. epa/twitter Boniface Mwangi)

Το δημοτικό σχολείο της οδού Λανγκάτα, στην Κένυα, έχει μια έκταση γης γης που χρησιμοποιείται ως χώρος ψυχαγωγίας για τα 1000 παιδιά που φοιτούν εκεί. Ο χώρος, που παραχωρήθηκε στο σχολείο το 1972, σύμφωνα με στοιχεία που φέρει ο τίτλος ιδιοκτησίας, ανήκει αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μια εταιρία, η Airport Housing View, πρόσφατα εμφάνισε τον δικό της τίτλο ιδιοκτησίας διεκδικώντας τη γη, που όπως ισχυρίζεται περιήλθε στην ιδιοκτησία της το 1995.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ανέφεραν πως το ζήτημα θα διερευνηθεί και αν ο τίτλος της εταιρίας είναι πλαστός, τότε η γη θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του σχολείου. Όμως οι ακτιβιστές, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως γύρω στα πενήντα άτομα από την παραγκούπολη Κιμπέρα προσελήφθησαν από την εταιρία, για να προσέχουν την διαδικασία περιφραξης της γης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που το σχολείο παρέμεινε κλειστό. Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Ο χώρος που παίζουν τα παιδιά αποτελεί βασική ανάγκη κι όχι προνόμιο. Αυτό είναι μια κατάφωρη παραβίαση κατά των δικαιωμάτων των μαθητών και της κοινότητας. Με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας του δήμου είναι παράνομο να χτίζεται ένα σχολείο χωρίς να υπάρχει αυλή για να παίζουν τα παιδιά. Αν πάρουν την ιδιοκτησία του σχολείου με επιτυχία, τότε το ίδιο το σχολείο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει, σύμφωνα με την ίδια κυβέρνηση που επέτρεψε την αρπαγή της γης. Το συμβούλιο του σχολείου, που αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους, έχει δεχθεί απειλές από κυβερνητικούς αξιοματούχους πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν επιμείνουν πως η γη έχει κλαπεί.

Το μέλλον των παιδιών είναι σε κίνδυνο και η αθωότητά τους έχει προσβληθεί από την αχόρταγη πλεονεξία των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Weston, που χτίστηκε και αυτό σε κλεμμένη γη. Καλούμε τους κατοίκους της Κένυας να μποϊκοτάρουν το ξεονοδοχείο και όλους όσους έχουν συμμετάσχει στην αρπαγή αυτής της γης.

Την Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, θα παρεβρεθούμε στο σχολείο για να δωρίσουμε αθλητικό εξοπλισμό και θα παίξουμε με τα παιδιά στην κλεμένη γη. Ό,τι παιχνίδια πάρουμε μαζί μας θα γίνουν δωρεά στο σχολείο.

Στη διαδήλωση, έλαβαν μέρος μαθητές,γονείς, δάσκαλοι και ακτιβιστές. Τα παιδιά ήταν στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας, σπρώχνοντας το ψηλό μεταλλικό διαχωριστικό που τοποθετήθηκε από την εταιρία για να εμποδίσει την είσοδο του κόσμου, σε μια προσπάθεια να το ρίξουν κάτω. Η αστυνομία επιτέθηκε σε διαμαρτυρόμενους ακτιβιστές και παιδιά με τη χρήση δακρυγόνων, σκυλιών και σωματικής βίας.Κάποια παιδιά, με γενναιότητα υπεράσπισαν τους ευατούς τους κρατώντας ραβδιά από ξύλο. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τα παιδιά να πνίγονται, να ουρλιάζουν, να σφαδάζουν από τον πόνο και να μεταφέρονται μακριά απο το σημείο. Αρκετά παιδιά που έφεραν τραύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

b2ap3_thumbnail_keya5.png

Ο Boniface Mwangi γράφει πως τα παιδιά μετέφεραν φύλλα ως δείγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας

b2ap3_thumbnail_kenya-10.jpg

Κοριτσάκι σπρώχνει με όλη του τη δύναμη για να ρίξει τη σιδερένια περίφραξη (epa)

b2ap3_thumbnail_kenya6.png

Νεαρός αγωνιστής προσπαθεί να σπάσει τον τοίχο που κτίστηκε από την ιδιωτική εταιρία στην αυλη του σχολείου του

b2ap3_thumbnail_rooberto-schmidt-for-afp.jpg

Τα παιδιά τρέχουν για να απομακρυνθούν από το σημείο μετά τη ρίψη δρακρυγόνων (Roberto Schmidt for afp)

b2ap3_thumbnail_kenya-11.jpg

Ρίψη δακρυγόνων (φωτ.afp)

b2ap3_thumbnail_kenya-8.png

b2ap3_thumbnail_kenya9.jpg

Οι μαθητές αγωνίζονται με όσα μέσα διαθέτουν (φωτ. epa)

b2ap3_thumbnail_kenya7-boniface-mwangi.png

Τραυματισμένο παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του (photo from twitter/Boniface Mwangi)

Κι ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε πως η χρήση δακρυγόνου ήταν παράνομη κι ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, (δεν ανέφερε όμως γιατί οργανώθηκε επιχείρηση εξ΄ αρχής), αστυνομικοί ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι ”απλά ακολουθούσαν εντολές”.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Raila Odinga δήλωσε:
”Αυτή είναι ανεκδιήγητη βία και απερίγραπτη πλεονεξία. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η αστυνομία θα χρησιμοποιούσε δακρυγόνα σε παιδιά του δημοτικού για να προστατέψει τα συμφέροντα κάποιου που κλέβει τη γη.”

Κι όλα αυτά, είπε ο Eliud Owalo της αντιπολίτευσης, έγιναν για να μετατραπεί η αυλή του σχολείου σε χώρο στάθμευσης για τους πελάτες ξενοδοχείου που βρίσκεται δίπλα, μέρος που συχνάζουν πολιτικά πρόσωπα.

Sources:

Kenya Police fire tear gas on playground protest

Kenya: police tear-gas school kids on demo over playground

Kenya police fire teargas at children

Kenya: playground belongs to school

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο