Σουηδία: παιδιά στην απομόνωση των φυλακών

(Phtograph TT)

Ο τρόπος που η Σουηδία αντιμετωπίζει τα παιδιά που είναι υπο κράτηση επικρίθηκε έντονα από την επιτροπή κατά των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών, που επίσης εισηγήθηκε πως νεαροί παραβάτες είχαν βιώσει την αστυνομική βία.

Η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Σουηδία να καταργήσει την κράτηση σε απομόνωση για ανήλικους υπόπτους και παραβάτες, που βρίσκονται σε κρατητήρια αστυνομικών σταθμών και φυλακές ανηλίκων.

Μια ομάδα δέκα ανεξάρτητων ειδικών ανέφερε ανησυχίες για περιστατικά κατάθλιψης, αυτοκτονιών και προβλήματα επανένταξης στην κοινωνία για εκείνους που πέρασαν πολλές ώρες μόνοι σε ένα κελί.

Η ομάδα είπε πως η Σουηδία έχει επανηλημμένα παραβιάσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, που λέει πως άτομα κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να είναι στην απομόνωση για πάνω από 22 ώρες μέσα στο 24ωρο.

Σε μια συνέντευξη στη Σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, ο επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού Fredrik Malmberg, δήλωσε:

”Aυτή είναι μια άκρως αυστηρή κριτική, ειδικά όσον αφορά την κράτηση των παιδιών στην απομόνωση. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιεί ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα στην αναφορά. Η επίκριση είναι ξεκάθαρη και το μύνημα στην κυβέρνηση έχει σταλεί: η απομόνωση των παιδιών πρέπει να σταματήσει άμεσα.”

Πρόσθεσε πως ”υπάρχει μια αυταρέσκεια στην εικόνα που προβάλλει η Σουηδία για τον εαυτό της, πως εδώ συμπεριφερόμαστε σε όλα τα παιδιά καλά” και επιχειρηματολόγησε πως η χώρα υποχρεούται να κάνει περισσότερα για να ”προστατέψει καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών”.

Τον Οκτώβριο, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός Sveriges Radio έκανε λόγο για περισσότερα από 500 άτομα κάτω των 21 ετών σε φυλακές, όπου είχαν ”περιορισμένη επαφή” με άλλους ανθρώπους.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών επίσης επέκρινε τη Σουηδια σε κάποια σημεία που αφορούν την κράτηση μεταναστών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι είναι αναγκαίο και το ότι στέλνει αιτητές ασύλου πίσω στις χώρες καταγωγής τους χωρίς να λάβει υπόψη τον κίνδυνο για την ζωή τους, λόγω της θρησκείας ή της εθνικότητάς τους.

Η αναφορά επίσης προέβαλε την αύξηση στα εγκλήματα μίσους στη χώρα, που επηρεάζουν ιδιαίτερα μουσουλμάνους και Αφρικανούς Σουηδους όπως επίσης Ρομά, Εβραιους και ομοφυλόφιλα (l.g.b.t.) άτομα.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας είπε πως η κριτική είναι σύμφωνη με προηγούμενες αναφορές και υποσχέθηκε να κοιτάξει τα ευρήματα του Ο.Η.Ε λεπτομερώς.

”Τα εγκλήματα μίσους είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης” είπε ο επικεφαλής νομικού τμήματος του υπουργείου εξωτερικών Anders Rönquist, στην εφημερίδα Svenska Dagblade.

Πηγή: http://www.thelocal.se/20141128/un-criticises-swedens-prison-children

Μετάφραση: BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο