Οι μετανάστες κάνουν εκτεταμένες αναφορές για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από την Κυπριακή Δημοκρατία, παραδείγματος χάριν την επιβολή παρατεταμένης κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκεται στην περιοχή Μενόγειας. Με επιστολή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Cypriot Refugees Torture_Menoyia δηλώνουν πως παραμένει ασαφές το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τα χρονικά περιθώρια κράτησης και πως η αποφυλάκιση μεταναστών ήταν πάντοτε επακόλουθη δυναμικών κινητοποιήσεων και απεργιών πείνας. Ακολουθεί η μεταφρασμένη επιστολή:
Αγαπητέ κύριε/ Αγαπητή κυρία,
Μια επίκληση για την παρέμβασή σας
Παρακαλώ δεχτείτε τους θερμούς κι εγκάρδιους χαιρετισμούς των κρατουμένων στο κέντρο κράτησης στην Μενόγεια. Έχουμε πολλά παράπονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (το τμήμα μετανάστευσης) λόγω της κακής μεταχείρησης μας, με βάση αυτό που αναγνωρίζεται ως ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την επιστολή ως μέσο για να εκφράσουμε τις αιτίες αυτών των παραπόνων που έχουμε με τις αρχές. Έχουμε ήδη στείλει παρόμοιο γράμμα απαρριθμίζοντας τις αδικίες και τα αιτήματά μας στο Υπουργείο Εσωτερικών, τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο, το Future World Centre αλλά δεν μας ακούει κανείς. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τις αιτίες αυτών των παραπόνων:
Πρώτα, δεν γνωρίζουμε επί τους παρόντος για την μέγιστη περίοδο κράτησης σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε ακούσει διαφορετικές εκδοχές από την αστυνομία, τους δικηγόρους και άλλους ανθρώπους. Πέρσι, τον Σεπτέμβριο του 2014, έγινε μια σειρά απεργιών πείνας και κάποιοι κρατούμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα για να διαμαρτυρηθούν. Λόγω αυτού, κρατούμενοι που βρίσκονταν εκεί για 12 μήνες ή περισσότερο αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι αρχές καθόρισαν ως μέγιστη περίοδο κράτησης τους 12 μήνες, αλλά πλέον αρνούνται να αφήσσουν ελευθερους ανθρώπους που κρατούνται εδώ για 12 μήνες και πάνω.
Δεύτερο, υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν μικρά παιδιά έξω από εδώ. Αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν στην Κύπρο και κάποια από αυτά είναι μεγάλα και φοιτούν στο σχολείο. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχουν γνωρίσει αλλά τώρα στερούνται τους γονείς τους που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης. Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ξεκαθαρίσουν τι θα ακολουθήσει γι’ αυτούς τους κρατουμενους και τι μπορεί εν τέλει να συμβεί στα παιδιά τους.
Τρίτο, πριν μερικούς μήνες όταν ο διευθυντής του Τμήματος Μετανάστευσης άλλαξε, πληροφορηθήκαμε πως σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία κρατούμενοι που αιτούνται πολιτικό άσυλο δεν θα βρίσκονται πλέον σε καθεστώς κράτησης εδώ. Αρκετοί κρατούμενοι που έκαναν αιτήσεις και που ήδη είχαν αναγνωριστεί, αφέθηκαν ελεύθεροι με βάση τον νέο νόμο. Όμως τώρα, κατά παραβαση του νόμου, οι συνεντεύξεις γίνονται ενώ οι άνθρωποι παραμένουν εδώ.
Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωματων όπως ένα άτομο που έχει παιδί με Κύπρια, κάτι που τον καθιστά πατέρα ενός Ευρωπαίου πολίτη και ο άνθρωπος παραμένει κρατούμενος εδώ σαν να ήταν κοινός εγκληματίας. Γνωρίζουμε πως η μελέτη των παραπόνων μας εντάσσεται στις αρμοδιότητές σας. Θα είμαστε ευγνώμονες για την παρέμβασή σας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Ευχαριστούμε που το λαμβάνετε υπ’ όψη
Ευγενικοί χαιρετισμοί
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους τους αρμόδιους φορείς πως το κράτος δεσμεύεται και υποχρεούται να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των μεταναστών και να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι άνθρωποι υποφέρουν από τη στέρηση της ελευθερίας τους, φτάνοντας σε σημείο απόγνωσης όπου πλέον το μόνο μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους είναι η διακινδύνευση της ζωής τους. Το ακόλουθο βίντεο δημοσιεύθηκε χθες και καταγράφει περιστατικό από το κέντρο κράτησης, όπου μετανάστης αφού έχει αυτοτραυματιστεί γράφει με το αίμα του τη λέξη Freedom στον τοίχο. Δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας του.