«Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός»: Παρουσίαση της τελικής έκθεσης της SOMO για την φοροαποφυγή της Eldorado Gold

Η ολλανδική οργάνωση SOMO (Κέντρο Ερευνών πάνω στις Πολυεθνικές Εταιρείες) δημοσίευσε την τελική έκθεσή της για το σύστημα φοροαποφυγής της καναδικής μεταλλευτικής πολυεθνικής Eldorado Gold.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο κοινό και τον Τύπο από την SOMO στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, την Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015 στις 12:00 το μεσημέρι.

Παρακολουθήστε την ζωντανή μετάδοση της συζήτησης (από το The Press Project):

Μπορείτε να δείτε μια σύνοψη της έκθεσης: στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η Eldorado Gold είναι ιδιοκτήτρια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που έχει αγοράσει τα πάλαι ποτέ Μεταλλεία Κασσάνδρας και επιχειρεί να υλοποιήσει το «επενδυτικό σχέδιο» ανοιχτής εξόρυξης χαλκού-χρυσού από την τοποθεσία Σκουριές του όρους Κάκαβος, ενώ κατέχει και δικαιώματα εξόρυξης για τις θέσεις Λόφος Περάματος και Σάπες στην Θράκη.

Η πολυεθνική χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών-βιτρίνα και offshore, που της επιτρέπει να μεταφέρει έσοδα από τις χώρες παραγωγής (όπως Ελλάδα και Τουρκία), μέσω Ολλανδίας, σε φορολογικούς παραδείσους όπως τα Μπαρμπάντος. Σε αυτό διευκολύνεται από το νομικό καθεστώς της Ολλανδίας, η οποία μαζί με το Λουξεμβούργο αποτελούν τις χώρες-αγωγούς για εξαγωγή εσόδων χωρίς φορολόγηση από την Ε.Ε.

Παράλληλα, χρησιμοποιεί φορολογικά τρικ, με την μία θυγατρική να δανείζει την άλλη, ώστε τα μεταφερόμενα έσοδα να «καμουφλάρονται» ως πληρωμές τόκων δανείων (μέσα στον ίδιο όμιλο).

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση αυτή διευκολύνεται από την ΕΕ που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο φορολόγησης και επιτρέπει σε χώρες-μέλη να συνάπτουν ξεχωριστές διακρατικές συμφωνίες φορολόγησης.

Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν, μαζί με την SOMO, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και θα την καλύψει δημοσιογραφικά το The Press Project.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο