Ελσίνκι: Ηχηρό όχι στις περικοπές

b2ap3_thumbnail_demo9.jpg

Μεγάλη συγκέντρωση και δυναμική πορεία στο κέντρο του Ελσίνκι έγινε σήμερα, Δευτέρα, ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, έχει βάλει στο στόχαστρο τις δαπάνες για την Παιδεία. Η ανακοίνωση περικοπών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει σεισμικά κύματα στους Φιλλανδούς που είναι περήφανοι για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και το θεωρούν σημαντικό πυλώνα της κοινωνίας.

{"video":"http://youtu.be/dptJ4qnO9o8","width":"800","height":"450"}

Νηπιαγωγοί και φοιτητές

Ήδη έχουν αρχίσει να οργανώνονται οι πρώτες συγκεντρώσεις από συνδικαλιστικούς κλάδους, ενώ και ο δημόσιος διάλογος έχει αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από τις δραστικές αλλαγές που θα επιφέρει η λιτότητα σε όλες τις βαθμίδες με πολλαπλές αναφορές στα ΜΜΕ.

b2ap3_thumbnail_demo13.jpg

Την περασμένη Τετάρτη (10 Ιουνίου) διαδήλωσαν δυναμικά οι νηπιαγωγοί, με παρουσία 2.000 εώς 4.000 ατόμων. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος διαδήλωσης για έναν λαό που δεν έχει συνηθίσει να κατεβαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει αυτά που θέλει. Η κουλτούρα των διαδηλώσεων δεν είναι διαδεδομένη όπως στον Ευρωπαϊκό νότο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι φοιτητές ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μία συγκέντρωση, για να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα της νεολαίας. Η πρόσκλησή τους διαδόθηκε αστραπιαία μέσω facebook (κάτι πολύ διαδεδομένο στη Φιλλανδία) ενώ υπήρξαν και πολλά μικρά αφισάκια που κυκλοφόρησαν στην πόλη τις τελευταίες 3-4 ημέρες (κάτι πιο σπάνιο).

Στροφή 180 μοιρών

Κεντρικό θέμα στις αφίσες ήταν οι τρεις ηγέτες των κομμάτων της συμπολίτευσης: ο Πρωθυπουργός Juha Sipilä (στο κέντρο), o νεοφιλελεύθερος Υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb (δεξιά) και ο ξενοφοβικός Υπουργός Εξωτερικών Timo Soini (αριστερά). Οι τρεις τους έχουν σχηματίσει μία δεξιόστροφη και ξενοφοβική κυβέρνηση που ασπάζεται τη νεοφιλελεύθερη ρητορική της Μέρκελ.

b2ap3_thumbnail_poster.jpg

Οι τρεις πολιτικοί, που είναι και ηγέτες των αντίστοιχων κομμάτων τους, απεικονίζονται να δηλώνουν προεκλογικά στο λαό, ποζάροντας με συνθήματα υπέρ της Εκπαίδευσης, ότι δεν προτείνουν περικοπές στην Παιδεία.

Αυτή την ξεκάθαρη υπόσχεσή τους, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν είχαν ηθικό πρόβλημα να την ανατρέψουν μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Η επανεμφάνιση αυτών των εικόνων στην πόλη έκανε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν επανειλημμένα τους παραπάνω πολιτικούς σχετικά με την αλλαγή στη στάση τους. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε (σε άψογο NewSpeak) ότι είχε κατά νου τη μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης ενώ ο Υπουργός Οικονομικών (και πρώην πρωθυπουργός) μάσησε περισσότερο τα λόγια του για να καταλήξει λέγοντας ότι “τα λεφτά δεν είναι το παν”.

Η συγκέντρωση

b2ap3_thumbnail_demo6.jpg

Η προσέλευση σήμερα ήταν αρκετά μεγάλη για το Ελσίνκι, μία πόλη που, όχι απλά δεν είναι συνηθισμένη να διαδηλώνει αλλά και που ήδη βρίσκεται σε περίοδο οικογενειακών διακοπών. Η πόλη αδειάζει πλήρως την εβδομάδα του θερινού ηλιοστασίου, με τις επιχειρήσεις να υπολειτουργούν.

Πάνω από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο (Πλατεία Πολιτών). Δυστυχώς, πολύ περισσότεροι είχαν δηλώσει ότι θα παραστούν (πάνω από 11 χιλιάδες στο facebook) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η προσέλευση ήταν μικρή.

Παρόλο που το κτήριο της Βουλής βρίσκεται υπό ανακαίνιση και για τα επόμενα δύο χρόνια οι εργασίες και οι συνεδριάσεις της τελούνται στη κτήριο της Ακαδημίας Σιμπέλιους, είναι σίγουρο ότι οι πολιτικοί άκουσαν το μήνυμα.

b2ap3_thumbnail_demo5.jpg

Χαιρετισμό απηύθυναν φοιτητές, οργανώσεις, αλλά και μία νεαρή βουλευτής, Αφγανικής καταγωγής, η οποία έχει εκλεγεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDP. Η τελευταία καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος όταν εξήγησε πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξε η Εκπαίδευση στην προσωπική της εξέλιξη και στην ένταξη της οικογένειάς της, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες.

Σημαντική παρουσία είχαν και κομματικές νεολαίες, με εκείνες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αλλά και της Αριστερής Ένωσης να είναι οι πιο πολυπληθείς. Φοιτητικές ενώσεις και αυτόνομοι φοιτητές από διάφορες σχολές και εθνικότητες έδωσαν το παρόν, μαζί με μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένους πολίτες, καλλιτέχνες κλπ.

Ακολούθησε μουσική από χορωδία, ορχήστρα και τέλος ένα χιπ-χοπ ντουέτο που αφιέρωσε τους καυστικούς στίχους του στην Κυβέρνηση, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

b2ap3_thumbnail_demo15.jpg

Στη συνέχεια, έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, ακολουθώντας τις κεντρικότερες οδούς (Mannerheimintie, Alexanderinkatu) και καταλήγοντας στην πλατεία Senaatintori. Στη μία πλευρά της πλατείας βρίσκονται κτήρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ενώ ακριβώς απέναντι, βρίσκονται Κρατικά κτήρια.

{"video":"http://youtu.be/czRLsB3dDRU","width":"800","height":"450"}

Καθ’ολη τη διάρκεια της πορείας, οι μετέχοντες χτυπούσαν παλαμάκια δίνοντας παλμό και επαναλάμβαναν ρυθμικά συνθήματα, ενάντια στις περικοπές. Βασικότερο σύνθημα ήταν το: “χρησιμοποιήστε κοινή λογική, η Παιδεία είναι σημαντική” (käyttäkää järkeä, koulutus on tärkeä) που δονούσε παλμικά το κέντρο της πόλης όση ώρα διήρκεσε η πορεία.

{"video":"http://youtu.be/sqemuGFOp00","width":"800","height":"450"}

Τουρίστες αλλά και Φιλλανδοί τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο, ξαφνιασμένοι από το ασυνήθιστο θέαμα. Χιλιάδες κόσμου είδε και άκουσε ότι οι εξωφρενικά μεγάλες περικοπές στην Παιδεία δεν θα περάσουν αδιαμαρτύρητα.

b2ap3_thumbnail_demo10.jpg

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ορατή, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει ή να εμποδίζει τη διαδήλωση. Περιμετρικά της συγκέντρωσης βρίσκονταν βανάκια της αστυνομίας, ενώ τρεις αστυνομικοί βρίσκονταν 10 μέτρα από την κεντρική σκηνή. Στη συνέχεια, η τροχαία έκλεισε τους κάθετους δρόμους ώστε να περάσουν οι διαδηλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία ήταν αρκετά μεγάλη σε μήκος.

Μήνυμα από τον Πρύτανη

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Jukka Kola, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την κυβερνητική απόφαση. Σε δήλωσή του τονίζει ότι οι στόχοι που θέτει η Κυβέρνηση έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Θυμίζει επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη περικόψει 200 εκατομμύρια ευρώ από τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι να υφίσταται περικοπές ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.

b2ap3_thumbnail_demo18.jpg

Και μετά τί;

Είναι σαφές ότι οι διαδηλώσεις μόλις τώρα αρχίζουν και ότι θα ακολουθήσει νέο κύμα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο.

Η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει εύκολα, δεδομένου ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι σε 4 χρόνια και εώς τότε, δεν θα έχει καμία πίεση για να αλλάξει ρότα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ μακριά χρονικά, ενώ και οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε 4 χρόνια από φέτος.

b2ap3_thumbnail_demo19.jpg

Προς το παρόν, έχει ήδη ανακοινωθεί μία νέα διαδήλωση για τις 22 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει από τις διακοπές καθώς τα σχολεία ανοίγουν στα μέσα Αυγούστου. Οι προσκλήσεις σε δράσεις έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή.

Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές της σημερινής πορείας ανακοίνωσαν τη σύσταση ομάδων εργασίας για την καλύτερη οργάνωση μελλοντικών δρώμενων.

b2ap3_thumbnail_demo20.jpg

 

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: OmniaTV

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο