Ισραήλ: Διαμαρτυρία καλλιτεχνών ενάντια στον εκφοβισμό που δέχονται από τη δεξιά κυβέρνηση

b2ap3_thumbnail_untitled.png

Περισσότεροι από 2.000 ισραηλινοί καλλιτέχνες συνυπογράφουν διαμαρτυρία ενάντια στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης που παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης. Η διαμαρτυρία, με τίτλο “Η Μαύρη Λίστα: τα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας δεν θα φιμωθούν” υπογράφεται από πασίγνωστες προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού όπως η παλαίμαχη ηθοποιός Gila Almagor, η σκηνοθέτιδα Ronit Elkabetz, ο συγγραφέας Yehonatan Geffer και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Moni Moshonov. Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων και οι ηθοποιοί Ran Dankner και Keren Mor καθώς και ο χορευτής και χορογράφος Ohad Naharin, συμπληρώνουν στο κείμενό τους ότι δεν φοβούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαμαρτυρίας, που υπογράφεται από εξέχουσες μορφές του κινηματογράφου, του θεάτρου, του χορού, της λογοτεχνίας αλλά και της μουσικής, οι καλλιτέχνες λογοκρίνονται όταν εκφράζουν απόψεις που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτές που υιοθετούν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. “Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε οι φωνές που προσπαθείτε να σιωπήσετε. Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ δεν θα εκφυλιστεί σε ένα κράτος όπου οι καλλιτέχνες μπαίνουν σε “μαύρη λίστα” επειδή εκφράζουν τις απόψεις  τους”. Η διαμαρτυρία αυτή δημοσιοποιήθηκε όταν η νέα υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, Miri Regev, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα κριτήρια για την κρατική επιχορήγηση στις τέχνες.

Σε μία συνάντηση με εκπροσώπους καλλιτεχνικών οργανισμών την Πέμπτη 11 Ιουνίου, η Regev δήλωσε ότι αφού το κόμμα της Λικούντ κατέλαβε 30 έδρες στην Κνεσέτ έχει το νόμιμο δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν οι επιχορηγήσεις. “Εγώ καθορίζω τα κριτήρια, εγώ αποφασίζω ποιοι οργανισμοί θα πάρουν χρήματα”, είπε. “Η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να υποστηρίξει την τέχνη. Μπορώ να αποφασίσω πού θα πάνε τα χρήματα. Δεν θα μου το υποδείξουν οι καλλιτέχνες”. Την προηγούμενη μέρα, η Regev απείλησε να κόψει την κρατική χρηματοδότηση στο Θέατρο Al-Mina της Γιάφα καθώς ο διευθυντής του, ο παλαιστίνιος ηθοποιός Norman Issa που είναι ισραηλινός πολίτης, αρνήθηκε να δώσει παράσταση σε έναν εποικισμό στην κατεχόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη με τον θίασο του Θεάτρου της Χάιφα στον οποίο συμμετέχει. Η διαμαρτυρία αποτελεί επίσης απάντηση στην απόφαση του υπουργού παιδείας Naftali Bennett, την περασμένη βδομάδα,  να σταματήσει τις παραστάσεις για μαθητές σχολείων ενός έργου που ανέβασε το Θέατρο Al-Midan της Χάιφα με τίτλο “Παράλληλα στο χρόνο”.  

Επίσης, η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI)  ζήτησε οι υπουργοί Bennett και Regev να ανακαλέσουν πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους που βάζουν σε κίνδυνο την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο νομικός σύμβουλος της ACRI Dan Yakir έστειλε επιστολή στον υπουργό παιδείας Naftali Bennett με την οποία εξηγεί ότι: “H θέση σας ως υπουργού παιδείας απαιτεί να διασφαλίσετε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα εμφυσήσει στους μαθητές έναν κριτικό και πλουραλιστικό τρόπο σκέψης που αμφισβητεί τις αποδεκτές συμβάσεις. Η απόφασή σας στέλνει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Επομένως, σας ζητάμε να την ανακαλέσετε και να αποφεύγετε τις παρεμβάσεις στις ειδικές καλλιτεχνικές αποφάσεις της επιτροπής θεάτρου του υπουργείου”.

Η ACRI απευθύνθηκε επίσης στην υπουργό πολιτισμού Miri Regev που ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξη του υπουργείου της προς το Θέατρο Al-Mina. Ο δικηγόρος Dan Yakir έγραψε: ”Η άρνηση της επιχορήγησης αυτού του οργανισμού, για ενέργειες που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητές του και δεν τελούν υπό τον έλεγχό του, συνιστά συλλογική τιμωρία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελευθερία της έκφρασης γενικά και την καλλιτεχνική ελευθερία ειδικά. Θα άρμοζε σε έναν υπουργό πολιτισμού όχι μόνο να αποφεύγει να απειλεί την καλλιτεχνική ελευθερία αλλά να την υπερασπίζεται αποφασιστικά και αταλάντευτα“.

Ο δικηγόρος Dan Yakir, νομικός σύμβουλος της ACRI συμπληρώνει: “Οι πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Bennett και Regev παραβιάζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης με τρόπο βαθύ και παρατεταμένο. Τέτοιες δηλώσεις υποδαυλίζουν μία επικίνδυνη ατμόσφαιρα που θα αποτρέπει τους καλλιτέχνες από τη δημιουργία κριτικών έργων που δεν ευθυγραμμίζονται με την καθεστηκυία άποψη. Οι ίδιοι υπουργοί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την ελεύθερη έκφραση και δημιουργία στέλνουν στην πραγματικότητα ένα εκ διαμέτρου αντίθετο μήνυμα. Με την απόφαση που πήρε, ο υπουργός παιδείας εκμηδένισε το ειδικό όργανο του υπουργείου του και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό των επιτροπών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου του. Υπάρχει πλέον ο φόβος ότι μελλοντικά τέτοιες επιτροπές θα λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες στις προσωπικές απόψεις του αρμόδιου υπουργού και όχι σύμφωνα με τη δική τους επαγγελματική κρίση και επομένως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες μέγιστου διαμετρήματος πιθανότατα θα αρνούνται να  υπηρετήσουν σε αυτές αφού οι αποφάσεις τους θα ανατρέπονται με υπουργική διαταγή”.

πηγή:  http://maki.org.il/en/?p=4757                                     

(μετάφραση-επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο