Βαίνει το Ισραήλ πιο κοντά στο φασισμό;

a1sx2_Thumbnail1_20160512-140319.jpg
 

Καθηγητής πολιτικής επιστήμης, πρώην πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, και συγγραφέας του βιβλίου Η γέννηση της φασιστικής ιδεολογίας, o Zeev Sternhell περιγράφει με μελανά χρώματα το σταδιακό εκφασισμό της ισραηλινής κοινωνίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρθρογράφο του Al Monitor Akiva Eldar. Η οικογένεια του Sternhell δολοφονήθηκε από τους Ναζί, ενώ ο ίδιος ζούσε κρυμμένος, μέχρι που, χάρη στον Ερυθρό Σταυρό, μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1951 σε ηλικία 16 ετών και υπηρέτησε ως αξιωματικός σε όλους τους πολέμους από το 1956 μέχρι το 1982. Το 2008, υπέστη τραυματισμό από εκρηκτική συσκευή, η οποία είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του σπιτιού του, από ακροδεξιό. Οι θέσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι προέρχονται από έναν άνθρωπο, του οποίου η αφοσίωση στην ισραηλινή κοινωνία είναι αναντίρρητη.

AlMonitor: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του φασισμού, ή, ίσως, είμαστε κιόλας εκεί;

Sternhell: Είναι μια σταδιακή διαδικασία. Δεν έχουμε περάσει ακόμη την “κόκκινη γραμμή”, αλλά είμαστε επικίνδυνα κοντά. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας διαδικασίας διάβρωσης των φιλελεύθερων αξιών, στις οποίες βασίζεται η κοινωνία μας. Όσοι θεωρούν αυτές τις αξίες κίνδυνο για το έθνος, την πατρίδα και το εβραϊκό κράτος, είναι εκείνοι που αυτή τη στιγμή κατέχουν την εξουσία. Επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν την Αριστερά και όποιον δε συμμερίζεται την αντίληψη ότι το να κατακτάς και να εποικίζεις τη γη διά της βίας είναι η θεμελιώδης βάση του σιωνισμού. Γι’ αυτό οι οικουμενικές αξίες και τα οικουμενικά δικαιώματα είναι εχθροί του κράτους, κατά τη γνώμη τους.

AlMonitor: Ποια είναι η σημασία αυτής της διαδικασίας;

Sternhell: Για ανθρώπους όπως ο υπουργός Παιδείας Naftali Bennett and Δικαιοσύνης Ayelet Shaked, η δημοκρατία είναι η εξουσία της πλειοψηφίας. Το επόμενο βήμα είναι η εξουσία της εβραϊκής πλειοψηφίας, εφόσον οι Άραβες δεν ανήκουν στο εβραϊκό έθνος, αλλά πιο πολύ σε ένα τεχνητό σώμα, γνωστό ως «μια κοινότητα πολιτών», η οποία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για υπαρξιακά ζητήματα. Μετά απ’ αυτό, οι εκλογές μπορούν να παρακαμφθούν εξολοκλήρου, γιατί διαρκώς βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ισραηλινή Δεξιά λειτουργεί τρομοκρατώντας όσους δε σκέφτονται όπως εκείνη. Κοιτάξτε τι είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Yuval Steinitz- πως, αν τα σχόλια του αναπληρωτή επικεφαλής προσωπικού είχαν γίνει από έναν συνταγματάρχη, θα είχε αποστρατευτεί.  .

Εκείνοι που αρνούνται το διαφωτισμό των τελευταίων 250 χρόνων, αρνούνται την ιδέα ότι, οποτεδήποτε και οπουδήποτε, λόγω και μόνο της ύπαρξης τους, ο άνθρωπος είναι μια νοητική δημιουργία, γι’ αυτό και είναι μια ελεύθερη δημιουργία, ίση με όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα. Ήδη στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, υπήρχαν εκείνοι που ισχυρίζονταν πως τα μόνα αληθινά δικαιώματα είναι τα ιστορικά δικαιώματα. Η εβραϊκή πολιτική Δεξιά υποστηρίζει ότι η ιδιοκτησία μας της γης καθορίζεται βάσει μοναδικών ιστορικών όρων και γι’ αυτό το λόγο οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δημοκρατικά δικαιώματα.

AlMonitor: Σας εξέπληξαν τα ευρήματα δημοσκόπησης της εφημερίδας Israel Hayom, που έδειξαν ότι το 59% των Ισραηλινών νεαρής ηλικίας (μόνο Εβραίοι) ταυτίζονται με τη Δεξιά;

Sternhell: Αυτή είναι η φυσιολογική απόρροια της δημογραφικής αύξησης των διάφορων ορθόδοξων ομάδων και της σοβινιστικής παιδείας, η οποία παρέχεται από το σχολικό σύστημα. Εκπλήσσομαι που ο αριθμός εκείνων, οι οποίοι ταυτίζονται με τη Δεξιά, δεν είναι υψηλότερος- δεδομένων του γενικότερου κλίματος στο Ισραήλ, της φυσικότητας της αποικιακής κατάστασης, της αναντίρρητης παραβίασης των δικαιωμάτων των Παλαιστινιων και της τοποθέτησης του στρατού στη διάθεση των εποίκων.

AlMonitor: Δεδομένων των θέσεων, που έχουν υιοθετηθεί από το Εργατικό Κόμμα και της πιθανής απόφασής του να συμμετάσχει στη δεξιά κυβέρνηση, υπάρχει καθόλου μέλλον για την ισραηλινή Αριστερά;

Sternhell: Από τότε που η Δεξιά ήρθε στην εξουσία το 1977, η αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος- της κομφορμιστικής Αριστεράς- ακολoυθεί τα βήματα της Δεξιάς, για να μην «αποκοπεί από τους ανθρώπους». Η στροφή προς τα δεξιά γίνεται πιο έντονη. Η καθεστωτική Αριστερά- που είναι πιο πολύ κεντρώα, παρά αριστερή- δεν τρομάζει με την κατοχή και τους οικισμούς, κι επίσης πιστεύει πως δεν υπάρχει λύση στη σύγκρουση. Από την άποψη μιας γενικότερης εθνικής στρατηγικής, το Εργατικό Κόμμα είναι κοντά στον Νετανιάχου και δε θα έχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. Αυτό θα οδηγήσει σε ηθική κατάρρευση, και επίσης θα επιταχύνει την παρακμή της Αριστεράς.

AlMonitor: Χωρίς πίεση στο εσωτερικό, μπορεί η πίεση από το εξωτερικό να σταματήσει την κατοχή και την ευημερία των εθνικιστικών τάσεων, που τη στηρίζουν;

Sternhell: Έντονη διεθνής πίεση μπορεί να έχει καλοδεχούμενο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους και εμποδίζοντας την καταστροφή ενός κράτους δύο εθνών, αλλά όχι σταματώντας τις καταστροφικές τάσεις εντός της ισραηλινής κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την ίδια την ισραηλινή κοινωνία.

AlMonitor: Η αυξανόμενη δύναμη της Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τράμπ αποτελούν ένδειξη της μετακίνησης του φασισμού στην κεντρική πολιτική σκηνή;

SternhellΔεν υπάρχει κάποιος μεθοδολογικός λόγος να υποθέσουμε ότι ο φασισμός και ο ναζισμός ανήκουν στο περίοδο ανάμεσα στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους και είναι για πάντα θαμμένοι το 1945. Τέτοια φαινόμενα είναι κομμάτι της δυτικής κουλτούρας και μπορούν να επανεμφανιστούν, κυρίως σε καιρούς κρίσης. Η νεοφιλελεύθερη οικονομία και παγκοσμιοποίηση βλάπτουν τους μισθωτούς στη Δύση και τα μεταναστευτικά «κύματα» απειλούν τη κουλτούρα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Ο Τράμπ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν παντού, και ο καθένας είναι ικανός για όλα.

Οι κεντρικές ιδεολογικές δομές του φασισμού είναι προφανείς για όσους επιθυμούν να τις δουν. Τον προηγούμενο αιώνα, φασιστικά κινήματα εξέφραζαν τις θέσεις τους ανοιχτά και διά της βίας. Σήμερα, όσοι αμφισβητούν τις θεμελιώδεις φιλελεύθερες αξίες και επιδιώκουν να τις εξαλείψουν «θολώνουν» τις αντιλήψεις τους. Γι’ αυτό πρέπει να συμπεράνουμε κάτι από κάτι άλλο και να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία μας, ώστε να αναγνωρίσυμε τις απειλές.

Πηγή: http://www.al–monitor.com/pulse/originals/2016/05/zeev–sternhell–holocaust–fascism–nationalistic–education.html#ixzz48R6oUI00

Μετάφραση-εισαγωγή: Γιάννης Κοντός

αναδημοσίευση από http://www.hitandrun.gr/veni-to-israil-pio-konta-sto-fasismo/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο