Eυρωπαίοι έμποροι όπλων επωφελούνται από την προσφυγική κρίση

Mεγάλες ευρωπαϊκές εταίρειες εμπορίας όπλων, που εμπλέκονται στην πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή, είναι μερικές από τις ίδιες εταιρείες , που επωφελούνται τώρα από την στρατιωτικοποίηση των συνόρων της ΕΕ.

Ισχυροί Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων, που επωφελούνται από τους πολέμους που παράγουν την τρέχουσα κρίση προσφύγων, είναι οι ίδιοι που επίσης προωθούν  και  επωφελούνται οικονομικά από την αυξημένη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της ΕΕ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διακρατικό Ινστιτούτο (ΤΝΙ / Τransnational Institute ) και την ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση “Stop Wapenhandel”.

To καταδικαστικό έγγραφο 60 σελίδων, με τίτλο «Border Wars», εκθέτει την εκτεταμένη επιρροή, που έχουν οι έμποροι όπλων της ΕΕ πάνω στους νομοθέτες της ΕΕ, η οποία αφορά τις συνοριακές πολιτικές ασφάλειας και την περιφερειακή μετανάστευση.

Εταιρείες από τη βιομηχανία όπλων, ασκούν υπέρμετρη επιρροή στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας των συνόρων μέσω της επιθετικής προώθησης των συμφερόντων τους, καθώς και εξασφαλίζοντας  χρηματοδοτήσεις για έρευνα, όπως διαπιστώνει  η έκθεση της TNI.

«Η βιομηχανία παροχής ασφάλειας έχει δεσμεύσει με επιτυχία τα 316 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης, που προβλέπονται για την έρευνα σε θέματα ασφάλειας, θέτοντας η ιδια πλέον την ατζέντα της έρευνας, αναλαμβάνοντας και την υλοποίησή της, ενώ στη συνέχεια, επωφελείται συχνά από τις διαδοχικές συμβάσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Η νέα έκθεση αναφέρει επίσης συγκεκριμένες εταιρείες όπως την Airbus, τη Finmeccanica, την Thales ως «τις βασικές εταιρείες που ωφελούνται από τις προσοδοφόρες αμυντικές συμβάσεις » με στόχο την ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ.

Και οι τρεις αυτές εταιρείες- Airbus, Finmeccanica και Thales- είναι μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων ευρωπαϊκών εταιρειών στην εμπορία όπλων, οι οποίες πωλούν ενεργά όπλα σε χώρες, που κλυδωνίζονται και διαλύονται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι εταιρείες που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης είναι πλέον και εκείνες που επωφελούνται από την «παροχή ασφάλειας» στα σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους Διευθύνοντες Συμβούλους και τους μετόχους των επιχειρήσεων όπλων, τροφοδοτεί  όμως με ανασφάλεια και ταλαιπωρία τους πρόσφυγες», προειδοποίησε ο  Mark Akkerman της οργάνωσης «Stop Wapenhandel» σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση επικρίνει την προσέγγιση της πολιτικής για τη μετανάστευση με γνώμονα την ασφάλεια της Ε.Ε, η οποία υποστηρίζει ότι έχει οδηγήσει σε “μια μαζική επέκταση πολύπλοκων μέτρων ασφάλειας των συνόρων της Ευρώπης.”

Αποδεικτικά στοιχεία που ενισχύουν τον ισχυρισμό αυτό υποστηρίζονται από το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τα μέτρα ασφαλείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η Frontex, για παράδειγμα, η κύρια υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, έχει προϋπολογισμό αυξημένο 3688 τοις εκατό μεταξύ του 2005 και 2016, σύμφωνα με στοιχεία από τη νέα έκθεση.

Η έρευνα συνεχίζεται για να δείξει ότι λόγω της έντονης και τακτικής άσκησης πίεσης από την Airbus, Finmeccanica και Thales, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των δραστηριοτήτων της Frontex που αποτελεί την εταιρεία που φροντίζει για την «ασφάλειά» της Ε.Ε, μετατρέποντάς την σε μια ακόμη πιο ισχυρή υπηρεσία ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και σε μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Λιμενική φρουρά.   

Αυτές οι νέες αποκαλύψεις χρησιμεύουν ως δείκτης για να βοηθήσουν στο να υπολογιστεί η ταχέως αναπτυσσόμενη  στρατιωτική βιομηχανία της Ευρώπης, που οι δημιουργοί της έκθεσης, ισχυρίζονται ότι έχει ως αποτέλεσμα «την αυξανόμενη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης, που επιδιώκουν τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και των μεγάλων εργολάβων της άμυνας και της ασφάλειας,  οι οποίοι παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες».

(πηγή :http://www.telesurtv.net//englishnews/Report-European-Arms-Dealers-Profiting-From-Refugee-Crisis-20160704-0009.html)

(μετάφραση, Σύλβια Βαρνάβα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο