Μόρια: Στις στάχτες μιας δίκης

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τo Moria Trial Watch, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 στο Impact Hub Athens, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε προβολή της έρευνας “Fire in Moria Refugee Camp” των Forensic Architecture / Forensis και συζήτηση.

8 Σεπτεμβρίου 2020 καίγεται η Μόρια. Είναι η τελευταία σε μια σειρά από τουλάχιστον 247 καταμετρημένες φωτιές που απείλησαν κατά καιρούς τον πιο εχθρικό προσφυγικό καταυλισμό στην Ευρώπη. Στη Μόρια ζούσαν τότε 12.767 άνθρωποι. Η δικογραφία εναντίων των κατηγορούμενων γνωστών σαν «Μόρια 6» στηρίχτηκε στην προανακριτική μαρτυρία ενός μόνο μάρτυρα. Η έρευνα των Forensic Architecture/Forensis που θα προβληθεί αναδεικνύει σοβαρές αντιφάσεις και ασυνέπειες στην μαρτυρία του που την καθιστούν αναξιόπιστη. Και επιβεβαιώνει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης στο οποίο αναφέρεται πως η φωτιά εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν εκείνο το βράδυ.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό, σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Το Εφετείο τους είχε οριστεί για τις 6 Μαρτίου 2023 και αναβλήθηκε για τις 4 Μαρτίου 2024, δηλαδή για έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα. Οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη εκτίσει 3,5 χρόνια.

Οι Forensic Architecture και Forensis είναι ερευνητικές ομάδες που ερευνούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς χρησιμοποιώντας εργαλεία πολυμεσικού και χωρικού σχεδιασμού.

To Moria Trial Watch συστήθηκε για να συμβάλει στην κάλυψη της δίκης των κατηγορουμένων σε β’ βαθμό, στις 4 Μαρτίου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Μυτιλήνη και είναι μία πρωτοβουλία των:

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ηλιάνα Παπαγγελή, Solomon.

Συμμετείχαν:

  • Δήμητρα Ανδρίτσου, ερευνήτρια FA/Forensis
  • Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος
  • Βάσια Δανάσκου, Ψυχολόγος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα
  • Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος – Επιστ. υπεύθυνος, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες)
  • Έφη Δούση, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων
  • Νατάσα Νταϊλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Legal Center Lesvos

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο