Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης συνήγορος των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ

Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί, μετά από πολλές αναβολές, για τις 27 Απριλίου, ωστόσο, όπως προέκυψε από τον απεσταλμένο δικηγόρο που είχε λάβει εξουσιοδότηση να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης λόγω ασθένειας του δικηγόρου των τεσσάρων, συνήγορος των βασανιστών είναι ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, γνωστός δικηγόρος που έχει αναλάβει -μεταξύ άλλων- την υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού.

Ακολουθούν οι αναρτήσεις Αλληλέγγυων στον Ουαλίντ Τάλεμπ σχετικά με το κάλεσμα για παρουσία στο πλημμελειοδικείο Πειραιά την Τρίτη 6 Ιουνίου, αλλά και σχετικά με την παρουσία του Φραγκίσκου Ραγκούση ως συνηγόρου των τεσσάρων βασανιστών από την Σαλαμίνα.

Κάλεσμα Αλληλεγγύης στον Ουαλίντ Τάλεμπ

Την Τρίτη το πρωί. Και πάλι, και για όσο χρειαστεί, θα είμαστε εκεί.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ
Τρίτη 6/6 Δικαστήρια Πειραιά, Σκουζέ 3 -5,
2ος όροφος, 09:00 π.μ

Στις 28/11 ολοκληρώθηκε το Εφετείο για την υπόθεση του Ουαλίντ. Παρόλο που είναι άγραφος κανόνας το Εφετείο να μειώνει τις ποινές των κατηγορουμένων, η δικαστική έδρα, αναγνωρίζοντας τις ήδη επιεικείς ποινές, επικύρωσε την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου. Οι τέσσερις φασίστες βρέθηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν (ληστεία, αρπαγή, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη), χωρίς το δικαστήριο να κάνει δεκτό κανέναν από τους ισχυρισμούς τους. Το γελοίο αφήγημα που προσπαθούσε να στήσει η υπεράσπιση περί παραβατικού Ουαλίντ και αιγυπτιακής μαφίας, κατέπεσε για άλλη μια φορά αφού δεν μπορούσε να πείσει ούτε τον συντηρητικότερο των δικαστών.

Αντίθετα, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων, φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο αμετανόητοι βασανιστές είναι. Ο Γιώργος Σγούρδας δέχτηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης 10 χρόνια κάθειρξης και ο Φρέντερικ Ζότο 9 (η μόνη διαφοροποίηση στις ποινές από το πρώτο δικαστήριο ήταν η μείωση της ποινής του Ζότο από 10 σε 9), οι οποίοι οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στη φυλακή. Ο Σταμάτης Σγούρδας δέχτηκε 5 χρόνια με αναστολή, αφού το πρώτο δικαστήριο είχε φροντίσει να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της «μετεφηβικής ηλικίας» και έτσι έπεσε στα μαλακά. Μετά τη συνεδρίαση της 7/11 όπου απαντήθηκε με δυναμικό τρόπο πρόκληση των βασανιστών, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ο ρατσιστικός συρφετός της Σαλαμίνας δεν ξεπερνούσε τα πέντε άτομα, και οι βασανιστές ζητούσαν τη συνοδεία της αστυνομίας ακόμα και μέχρι την τουαλέτα. Ο αλληλέγγυος κόσμος δεν χωρούσε μέσα στην αίθουσα και δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Θεωρούμε επιτυχία της αλληλεγγύης ενάντια στο σκοταδιστικό ρατσισμό το γεγονός ότι απέτυχε η προσπάθεια των φασιστών να μαζικοποιήσουν την παρουσία τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι το κλίμα θα είναι αφιλόξενο για εκείνους και μετά από μια σειρά δυσάρεστων εμπειριών που αντιμετώπισαν, σοφά επέλεξαν να μείνουν σπίτι τους την τελευταία και κρισιμότερη συνεδρίαση. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλες και όλους εμάς που αντιπαλεύουμε τον αυταρχισμό, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό και σε κανένα φασιστοειδές που θέλει να δικαιολογήσει βασανισμούς.

Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Ουαλίντ που με τη στάση του δείχνει ένα έμπρακτο παράδειγμα ανυποχώρητου αγώνα, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν σταματάει εδώ. Στις 6/6 στο πλημμελειοδικείο Πειραιά, δικάζεται ο Ουαλίντ κατηγορούμενος από τους βασανιστές για κλοπή (η βασική γραμμή της υπεράσπισης που και στα δύο δικαστήρια αποδομήθηκε με θεαματικό τρόπο).
(Στις 27/4 πήρε αναβολή, λόγω επικαλούμενης ασθενείας του νέου δικηγόρου του βασανιστη Σγούρδα, Φραγκίσκου Ραγκούση).

Θα βρισκόμαστε εκεί. Δεν θα αφήσουμε καμία μετανάστρια μόνη και κανέναν μετανάστη μόνο.
Δεν θα αφήσουμε ΣΠΙΘΑΜΗ γης σε φασίστες και ρατσιστές.

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

 

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δικηγόρος των βασανιστών της Σαλαμίνας (υπόθεση Ουαλίντ Τάλεμπ)

Την Πέμπτη 27/4 πήρε πολλοστή φορά αναβολή το δικαστήριο στο οποίο οι βασανιστές της Σαλαμίνας, κατηγορούν τον Ουαλίντ ότι έκλεβε συστηματικά χρήματα από το φούρνο του Γιώργου Σγούρδα. Αυτός ο ισχυρισμός ήταν η βάση της υπερασπιστικής τους γραμμής στο δικαστήριο το οποίο τους καταδίκασε χωρίς ελαφρυντικά, με αποτέλεσμα οι τρεις από τους τέσσερις βασανιστές να βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

Η προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν την εικόνα του Γιώργου Σγούρδα ως οικογενειάρχη επιχειρηματία, πρώην αντιδήμαρχο, ο οποίος «αντέδρασε ακραία» επειδή έμαθε ότι ο εργαζόμενός του τον έκλεβε, κατέρρευσε. Η δικαστική έδρα πολλές φορές κατά τη διαδικασία τόνισε ότι η κλοπή που κατηγορούν οι βασανιστές τον Ουαλίντ «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε».

Τα φασιστοειδή έχουν ουσιαστικά ηττηθεί στη δικαστική διαμάχη και γι’ αυτό ζήτησαν για ακόμα μια φορά αναβολή, σε δικαστήριο που οι ίδιοι είναι κατήγοροι.

Όμως αυτή τη φορά μας περίμενε μια έκπληξη: ο απεσταλμένος δικηγόρος που είχε λάβει εξουσιοδότηση για να πάρει αναβολή (με την δικαιολογία ότι ο δικηγόρος ήταν ασθενής) είχε έρθει στο όνομα του Φραγκίσκου Ραγκούση, γνωστό δικηγόρο στο χώρο από το πλήθος υποθέσεων που έχει αναλάβει εκπροσωπώντας συντρόφους/ισσες.

Σε συζήτηση κατά την έξοδο από τα δικαστήρια, ο δικηγόρος από το γραφείο του Ραγκούση διαχώρισε τη θέση του από το αφεντικό του, απαντώντας ότι δεν γνώριζε καν περί τίνος πρόκειται, και ότι βρέθηκε εκεί απλά για να μεταφέρει το αίτημα της αναβολής. Γι’ αυτό και δεν έχουμε λόγο να στραφούμε εναντίον του.

Έχουμε όμως όλους τους λόγους του κόσμου να στραφούμε ενάντια στους αμετανόητους βασανιστές και σε οποιονδήποτε τους υποστηρίζει. Ειδικά ενάντια σε άτομα που χρησιμοποιούν υποθέσεις του χώρου προκειμένου να διαφημιστούν και να χτίσουν καριέρα, χωρίς να έχουν καμία ιδεολογική σχέση και χωρίς να διστάζουν να βρεθούν απέναντι από τον κόσμο της αλληλεγγύης και του αγώνα.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα βρεθούμε για ακόμα μια φορά στο πλευρό του Ουαλίντ, στηρίζοντας τον συνεπή αγώνα του μέχρι την τελική του δικαίωση.

Τρίτη 6 Ιουνίου, 09:00

Δικαστήρια Πειραιά

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο