Οι «παράνομοι», οι «άνθρωποι» και τα «διαφυγόντα κέρδη»: Ρατσιστική πρόταση από σύμβουλο της παράταξης Μπακογιάννη

Ο σύμβουλος της Δ´ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Αναστάσιος Μοναστηριώτης, εκλεγμένος με την παράταξη Μπακογιάννη και με σπόνσορα σωματείο συνταξιούχων αστυνομικών, επιδιώκει να ανασυστήσει τα τάγματα εφόδου με «task force» ΕΛ.ΑΣ., Δήμου και Εισαγγελέα για εξώσεις «παρανόμων και ανθρώπων».

Αναμνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν, όταν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής αποφάσιζαν ποιοι θα δίνουν λογαριασμό για το πού μένουν και πώς, με την σιωπηρή ανοχή ή και την ενεργή κάλυψη από την ΕΛ.ΑΣ., επαναφέρει η πρόταση που κατέθεσε ο κοινοτικός σύμβουλος της Δ´ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων, Αναστάσιος Μοναστηριώτης.

Ο σύμβουλος – εκλεγμένος με την παράταξη Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» – προτείνει την αναβάθμιση της πρακτικής των ταγμάτων εφόδου σε θεσμικό επίπεδο. Όπως γράφει στην πρότασή του, ζητάει τη δημιουργία «ομάδας Task Force», που θα αποτελείται από Δημοτική Αστυνομία, ΕΛ.ΑΣ. και έναν εισαγγελέα, προκειμένου να ελέγχει οικήματα για το «αν υπάρχουν νόμιμα μισθωτήρια».

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης (αυτούσιο):

Αθήνα 17/04/2024

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΥΤΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ.

κα. Πρόεδρε

κ.κ Σύμβουλοι

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας την Αθήνα και ειδικότερα σε γειτονιές όπως στην δική μας κοινότητα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο στέγασης παράνομων μεταναστών και ανθρώπων σε δεκάδες ακατάλληλα κτίρια, μονοκατοικίες ή ακόμα και σε χώρους πρώην καταστημάτων.

Στο βωμό του εύκολου χρήματος πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν από το να συντηρούν τα ακίνητα τους ή τους μικρούς χώρους πρώην καταστημάτων να επιλέγουν να στοιβάζουν ανθρώπινες ζωές χωρίς μάλιστα να δηλώνουν στην εφορία τα νόμιμα μισθωτήρια.

Τα ακίνητα αυτά είναι συνήθως άκρως ακατάλληλα, χωρίς τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας και πολλές φορές εστία μολύνσεων η επικίνδυνα για κατάρρευση απειλώντας και την ζωή των υπόλοιπων κατοίκων η επισκεπτών.

Η όψη των παρατημένων-επικίνδυνων ακινήτων δίνει στην πόλη μας μια άθλια εικόνα. Συνήθως απειλείται και η ασφάλεια των γειτόνων. Θεωρώ ότι η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τον αρμόδιο Εισαγγελέα πρέπει και μπορούν να συστήσουν μια ομάδα Task Force και να επιβλέψουν την νόμιμη διαμονή .

Σε περίπτωση που δεν αποδεικνύεται ότι νόμιμα ( Συμβόλαιο μίσθωσης) ή φιλοξενία που προκύπτει μάλιστα από την απλή εξέταση του εκκαθαριστικού θα πρέπει να γίνετε η άμεση έξωση των παράνομα ενοικιαστών και άμεση επιβολή μεγάλου προστίμου στους ιδιοκτήτες για διαφυγόντα κέρδη και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο.

Η όλη προσπάθεια θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση όλων των παράνομων που διαμένουν στις γειτονιές μας, την αναγκαστική επιδιόρθωση όλων αυτών των ακινήτων και την διάθεση νέων κατοικιών στους δημότες μας έτσι ώστε να μπορούν να μείνουν στην γειτονιά που γεννήθηκαν και επέλεξαν να ζήσουν.

Επίσης θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος μιας και η διάθεση περισσότερων ακινήτων θα ρίξει τα ενοίκια σε λογικά πλαίσια αλλά και προς το Κράτος αλλά και τον Δήμο Αθηναίων μιας και θα εισπράττονται τα νόμιμα έσοδα από τα μισθωτήρια συμβόλαια ή της πωλήσεις των κατοικιών αυτών.

Επειδή ίσως ξενίσει η πρόταση μου αυτή να αναφέρω ότι πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία απομάκρυναν δεκάδες παράνομα διαμένοντες από σημεία του Δήμου Πειραιά αλλά και στο παρελθόν το ίδιο έχει συμβεί και στον δικό μας Δήμο.

Με εκτίμηση

Αναστάσιος Μοναστηριώτης

Σύμβουλος 4ης Κοινότητας

Όπως φαίνεται, το πραγματικό αντικείμενο της πρότασης του κ. Μοναστηριώτη δεν είναι η νομιμότητα, την οποία, μαζί με τα χαμένα φορολογικά έσοδα, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, η νόμιμη ή μη μίσθωση μπορεί να διαπιστωθεί από μια απλή διασταύρωση με το εκκαθαριστικό του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση παράνομης μίσθωσης, φυσικά, προβλέπεται έτσι κι αλλιώς πρόστιμο από τον νόμο, το οποίο θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη. Οπότε δεν υφίσταται κάποια πραγματική ανάγκη για «Task Force». Αυτό που προτείνει ο σύμβουλος δεν είναι κάτι άλλο από ένα «θεσμικό τάγμα εφόδου».

Αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, και στο αίτημα που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδάκης για να αποσυρθεί η πρόταση αυτή από την ημερήσια διάταξη της συζήτησης του συμβουλίου:

Η ρητορική αυτή παραπέμπει στα πογκρόμ της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή  Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα το 2008-2013 όταν οι φασίστες συγκρότησαν «επιτροπή κατοίκων» και επικαλούμενοι την αδράνεια της αστυνομίας προχωρούσαν οι ίδιοι σε ελέγχους και περιπολίες  στις γειτονιές για να πετύχουν αυτό που προτείνει ο εν λόγω κ. σύμβουλος.

Ρατσισμός και gentrification με ποινικοποίηση της φτώχειας

Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η πρότασή του; Όπως περιγράφει ίδιος, στην εκδίωξη «παρανόμων και ανθρώπων», καθώς ζητάει να «γίνετε(sic) η άμεση έξωση των παράνομα ενοικιαστών», με «αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση των παρανόμων που διαμένουν στις γειτονιές μας». Εννοεί βέβαια μετανάστες και γενικότερα φτωχούς: «παρατηρείται έντονα το φαινόμενο στέγασης παράνομων μεταναστών και ανθρώπων(sic) σε δεκάδες ακατάλληλα κτίρια, μονοκατοικίες ή ακόμα και σε χώρους πρώην καταστημάτων».

Η επανειλημμένη, λάθος και εκτός πλαισίου χρήση του όρου «παράνομοι» προδίδει ότι δεν αναφέραται πραγματικά σε κάποια νομιμότητα. Αποτελεί μέρος της ρατσιστικής αργκό, στην οποία χαρακτηρίζεται ως «παράνομη» η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη, όταν δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα του ρατσιστή.

Το όραμα του επιχειρηματία κ. Αναστάσιου Μοναστηριώτη – ιδιοκτήτη του καταστήματος Γυροπιτούλης – είναι ο εξευγενισμός της περιοχής με την «αναγκαστική ανακαίνιση» των οικημάτων στα οποία τώρα διαβιούν με χαμηλό ενοίκιο αυτοί που χαρακτηρίζει «παράνομοι μετανάστες και άνθρωποι». Να φύγουν οι φτωχοί από δω, να πάνε αλλού και τα οικήματα να επιδιορθωθούν «αναγκαστικά» για να διατεθούν «στους δημότες μας ώστε να να μπορούν να μείνουν στην γειτονιά που γεννήθηκαν».  

Το πρόβλημα λοιπόν, για τον σύμβουλο δεν είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης ή τα ακατάλληλα οικήματα. Είναι οι «παράνομοι» που μένουν εδώ και πρέπει να φύγουν για να μείνουν «οι δημότες μας». Πώς διακρίνει ακριβώς τους κατοίκους μιας περιοχής σε «δημότες μας» και μη, είναι κι αυτό ένα ερώτημα, το οποίο όμως απαντιέται από το σύνολο του κειμένου. Είναι ζωές ανάξιες να ζουν.

Με τη χορηγία συνταξιούχων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Αναστάσιος Μοναστηριώτης δεν είναι απλά ένας επιχειρηματίας που θέλει να δει να «καθαρίζεται» η περιοχή του από τους «ανεπιθύμητους» κατ’ αυτόν. Είναι και υπερήφανο – όπως δηλώνει ο ίδιος – τέκνο αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και έχει «γαλουχηθεί με τις αξίες που διέπουν τους ένστολους. Και βάση αυτών πορεύονται στην ζωή μου.»

Η «στήριξη στο πρόσωπό του» την οποία αναφέρει, αφορά στην προεκλογική του εκστρατεία κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Σε αυτές, η Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής τον στήριξε πράγματι με ανακοινώσεις τόσο στο Facebook όσο και στο σάιτ της. Γιατί; Μα επειδή είναι «παιδί συναδέλφου».

Η στήριξη από την Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών Αττικής όμως δεν είναι μόνο ηθική αλλά και υλική: η Ένωση πραγματοποιεί και εκδηλώσεις στον «Γυροπιτούλη», την επιχείρηση του κ. Μοναστηριώτη, όπως την ετήσια κοπή της πίτας της:

Ενδεχομένως ο κ. Μοναστηριώτης να μη κατάφερε να γίνει αστυνομικός και να έχει ακόμα ως ανεκπλήρωτο όνειρο την εφαρμογή των «αξιών των ενστόλων» στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για το αν θα συζητηθεί καν η ρατσιστικού περιεχομένου «πρότασή» του τη φέρει η πρόεδρος του συμβουλίου της Δ´ Δημοτικής Κοινότητας, κυρία Τζένη Βαρδή, εκλεγμένη επίσης με την παράταξη Μπακογιάννη.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο