Η Υεμένη καταγγέλλει τη σαουδική πολιορκία ως «συλλογική τιμωρία»

7/11/2017

του Faisal Edroos

Οι κάτοικοι της Υεμένης καταγγέλλουν την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αποκλείσει τη χώρα από αέρα, γη και θάλασσα αποκαλώντας την «περιττή και επικίνδυνη πράξη συλλογικής τιμωρίας» που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια αμάχους και επιδεινώνει τη δυσχερή κατάσταση των πιο ευάλωτων πολιτών.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο σήμερα ηγείται ενός συνασπισμού σουνιτικών αραβικών κρατών που επανειλλημένα βομβαρδίζει την Υεμένη, δήλωσε ότι «κλείνει αμέσως» την πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης σε απάντηση στον βαλιστικό πύραυλο που έριξαν οι αντάρτες Χούτι στη Σαουδική πρωτεύουσα, Ριάντ.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη ρίψη του πυραύλου, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σειρά αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, στοχεύοντας στο προεδρικό μέγαρο των Χούτι, στο αρχηγείο της εθνικής ασφάλειας και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας, ο συνασπισμός προέτρεψε τους πολίτες της Υεμένης και τις ανθρωπιστικές ομάδες να «αποφεύγουν περιοχές μαχητικών επιχειρήσεων, περιοχές που κατοικούν οι Χούτι, περιοχές και λιμάνια που εκμεταλλεύεται η ελεγχόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών για λαθρεμπόριο όπλων και περιοχές που η εν λόγω ομάδα ξεκινά τις επιθέσεις της εναντίον του Βασιλείου».

«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», δήλωσε ο συνασπισμός, «… αποφασίστηκε να κλείσουν προσωρινά όλα τα περάσματα από γη, αέρα και θάλασσα».

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Υεμένης, Yemenia, η οποία ανήκει από κοινού στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι δεν θα πετάει πλέον από το Άντεν και το Σεϊγιούν, περιοχές της νότιας Υεμένης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συνασπισμού.

Ο Χάλεντ Αμπντάλα, ένας 24χρονος κάτοικος της Σαναά, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η τελευταία ανακοίνωση του Ριάντ δεν είναι παρά μια «τακτική εκφοβισμού» και δεν κατάφερε να προκαλέσει αναταραχή στους Χούτι, την ομάδα ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα.

«Οι Σαουδάραβες θέλουν να μας δουν έξω στους δρόμους να διαμαρτυρόμαστε ενάντια στους Χούτι. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, ξεχνούν ότι είναι αυτοί που μας τρομοκρατούσαν τις τελευταίες 24 ώρες, ρίχνοντας βόμβες τις πιο σκοτεινές ώρες τη νύχτα», δήλωσε ο Αμπντάλα.

«Οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες της Υεμένης, απλώς παίζουν πολιτική με τη ζωή των αθώων. Αν τους ένοιαζε, δεν θα έκαναν αυτή την περιττή και επικίνδυνη ανακοίνωση», πρόσθεσε. «Τώρα οι πολίτες της Υεμένης τιμωρούνται συλλογικά για τις πράξεις μερικών Χούτι.»

«Κάθε πολίτης της Υεμένης θα υποφέρει»

Το κλείσιμο των λιμένων της Υεμένης θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, η οποία έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια των πάνω από δύο ετών σύγκρουσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δήλωσαν στο Αλ Τζαζίρα ότι τους εμποδίσαν να αποστείλουν ανθρωπιστική πτήση από το Τζιμπουτί στη Σαναά, τη Δευτέρα.

«Η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές πτήσεις στην Υεμένη είναι απαραίτητη για τις ιατρικές μας επιχειρήσεις, καθώς και για άλλες οργανώσεις που εργάζονται για την υποστήριξη του πληθυσμού της Υεμένης», δήλωσε ο Ghassan Abou Chaar, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Υεμένη.

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε αδειοδοτήσεις για τις αυριανές πτήσεις», πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είχε προηγουμένως επιβάλει αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό σε τμήματα της Υεμένης που βρίσκονταν σε εξέγερση, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τις αποστολές βοήθειας, κυρίως μέσω του Άντεν και του λιμανιού Χουντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας.

Αλλά μετά από αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής Αραβίας που κατέστρεψε τους βιομηχανικούς γερανούς του λιμένα της Χουντάιντα, τον Αύγουστο του 2015, οι αποστολές έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τον Οργανισμό Επισιτιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, η Υεμένη εισήγαγε πάνω από το 85 τοις εκατό της τροφής και των φαρμάκων της δια θαλάσσης πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Κάθε πολίτης της Υεμένης θα υποφέρει τώρα», δήλωσε ο Habib al-Maqtari, κάτοικος της πόλης Taiz.

«Οι πιο φτωχοί θα υποφέρουν περισσότερο, ειδικά εκείνοι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και δεν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Με το νόμισμα να συνεχίζει να καταρρέει και με απουσία βασικών αγαθών, οι τιμές στα διαθέσιμα προϊόντα θα ανέβουν».
Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα είναι κλειστά, είπε, προσθέτοντας ότι τα εβδομαδιαία ψώνια του που κοστίζουν 10.000 ριάλ (45 δολάρια) πριν από τον πόλεμο, τώρα κοστίζουν 40.000 ριάλ  (180 δολ).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από το 80% των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων της Υεμένης χρειάζονται κάποια μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι σοβαρά υποσιτισμένα, και τουλάστον 2135 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα τους τελευταίους έξι μήνες.

«Το Ριάντ βρίσκεται σε απόγνωση»

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωπες σχετικά με το ζήτημα του πολέμου στην Υεμένη, καθώς το Ριάντ δήλωσε ότι μια επίθεση πυραύλων «μπορεί να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου» και η Τεχεράνη κατηγόρησε την αντίπαλο χώρα για εγκλήματα πολέμου.

«Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει την Υεμένη, σκοτώνοντας 1.000 αθώους, συμπεριλαμβανομένων μωρών, προκαλεί εξάπλωση χολέρας και πείνα, αλλά βέβαια κατηγορεί το Ιράν», γράφει στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif.

Ο Χουσεΐν αλ-Μπουχάιτι, ακτιβιστής υπέρ των Χούτι, που εδρεύει στη Σαναά, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο αποκλεισμός δεν θα επηρεάσει την ομάδα και ότι επειδή το σαουδικό βασίλειο «βρίσκεται σε απόγνωση» ισχυρίζεται ότι το Ιράν βοήθησε να κατασκευασθεί ο πυραύλος που έπεσε στο Ριάντ.

«Η στρατιωτική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ήταν καταστροφική από την πρώτη μέρα και δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους πολίτες της Υεμένης ενάντια στους Χούτι, επειδή ο λαός υποστηρίζει τους Χούτι. Για αυτό τώρα έχουν καταφύγει στον ισχυρισμό ότι μας βοηθάει το Ιράν», είπε ο Μπουχάιτι.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Χούτι θα μπορούσαν να έχουν λάβει όπλα από το Ιράν είναι μέσω των λιμένων – και όλοι αυτοί βρίσκονται υπό τον έλεγχο δυνάμεων πιστών στον συνασπισμό».

Ο Μπουχάιτι αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του Ιράν στον πόλεμο και στην παραγωγή ή κατασκευή όπλων.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2014, αφού οι μαχητές Χούτι κατέλαβαν τον έλεγχο της Σαναά και προσπαθούσαν να φτάσουν νότια προς την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Άντεν.

Ανησυχώντας για την άνοδο των ανταρτών, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και ένας συνασπισμός αραβικών κρατών ξεκίνησε επέμβαση το 2015 υπό τη μορφή μαζικής αεροπορικής εκστρατείας με στόχο την επανεγκατάσταση της κυβέρνησης του Προέδρου Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Έκτοτε, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις σε ιατρικά κέντρα, σχολεία, εργοστάσια και σπίτια.

απόδοση-επιμέλεια: Ά. Ιωαννίδου

http://www.aljazeera.com/news/2017

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο