10 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη στην Τ. επειδή αντιστάθηκε στην κακοποίησή της

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η δίκη της 40χρονης Τ., που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία του 42χρόνου Γ.Μ. τον Αύγουστο του 2016 με τον οποίον συμβίωνε και την κακοποιούσε.

Το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο έκανε εξολοκλήρου δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Κουτρή, τόσο επί των κατηγοριών όσο και επί των ελαφρυντικών, επιβάλλοντας στην Τ. την ποινή των δέκα χρόνων και έξι μηνών κατά συγχώνευση για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και το πλημμέλημα της οπλοχρησίας.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, υποβάθμισε την κατηγορία από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε θανατηφόρες σωματικές βλάβες, καθώς, σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα, αν η κατηγορούμενη είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, μετά τη δεύτερη μαχαιριά, και αφού το θύμα ήταν ακόμα ζωντανό, δεν θα έσπευδε να ζητήσει βοήθεια αλλά θα συνέχιζε να το μαχαιρώνει μέχρι να το σκοτώσει.

Προς δυσάρεστη έκπληξη του ακροατηρίου και παρά τα όσα προκύψαν στην ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο, υιοθετώντας και ως προς αυτό το σημείο την εισαγγελική πρόταση, δεν δέχτηκε ότι η κατηγορούμενη βρισκόταν σε άμυνα, εμμένοντας στην περιορισμένης αξίας αρχική της απολογία στην αστυνομία, βάσει της οποίας ήταν νευριασμένη και όχι φοβισμένη. Να σημειωθεί ότι η Τ. είναι οικονομική μετανάστρια από τη Ρωσία. Σε όλη τη διαδικασία ήταν εμφανές ότι η γνώση των ελληνικών της είναι περιορισμένη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά των δύο λέξεων. Επίσης με μια σειρά λογικών ακροβασιών και μη λαμβάνοντας υπόψη τα όσα κατέθεσε ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, ο εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο διαπληκτισμός ξεκίνησε στην κρεβατοκάμαρα και όχι στην κουζίνα. Ως εκ τούτου εξήγαγε το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για αυτοάμυνα, καθώς σύμφωνα με αυτή την εκδοχή μεσολάβησε χρόνος μερικών δευτερολέπτων μέχρι να πάει στην κουζίνα και να πάρει το μαχαίρι,οπότε δεν ήταν μια αντανακλαστική κίνηση ενώ μαγείρευε, όπως ισχυρίστηκε η ίδια η κατηγορούμενη.

Της αναγνωρίστηκε ωστόσο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «λόγω της στάσης της κατηγορουμένης που έπραξε προς το να άρει αυτό που είχε διαπράξει, φωνάζοντας ασθενοφόρο για να αποφευχθεί ο θάνατος, που τελικά δεν απεφεύχθη, άρα δεν επεδίωκε το θάνατο, ούτε τον αποδέχτηκε ως πιθανό αποτέλεσμα», όπως ανέφερε ο εισαγγελέας στην πρότασή του.

Μια πολύ σημαντική και θετική διάσταση της απόφασης, που έστω και εμμέσως αναγνωρίζει την πράξη της Τ. ως αποτέλεσμα της κακοποίησής της από τον 42χρονο Γ.Μ., είναι ότι έγινε δεκτό και το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, καθώς, όπως τόνισε ο εισαγγελέας Ιωάννης Κουτρής, «μπορεί να μην φτάνει τα όρια της άμυνας αλλά έγινε μετά από διαπληκτισμό». Παρ’ όλ’ αυτά η εκ δεξιών της Προέδρου σύνεδρος Ελένη Γκίνη, που στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφράσει την άποψη ότι με πέντε μόλις μήνες κακοποίηση δεν μπορούμε να μιλάμε για χρόνια κακοποίηση, μειοψήφησε ως προς τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού.

Το δικαστήριο επίσης δεν έκανε δεκτό τον μειωμένο καταλογισμό που ζήτησε η υπεράσπιση, με το σκεπτικό ότι νοσηλεύτηκε μεν στο Δαφνί για ένα διάστημα, όμως αφού πήρε εξιτήριο σημαίνει ότι οι λόγοι της νοσηλείας της εξέλιπαν. Επίσης σύμφωνα με τον εισαγγελέα, την πρόταση του οποίου έκανε δεκτή το δικαστήριο, «δεν προέκυψε διαταραχή που να προκύπτει η άγνοιά της ή η μειωμένη ικανότητα για τον καταλογισμό της πράξης της».

Όσο για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, που επίσης δεν έγινε δεκτό, ο εισαγγελέας Ιωάννης Κουτρής, από την αφ’ υψηλού άνεση που ενδεχομένως του προσφέρει η αναπαυτική του θέση, είπε ότι «ουδόλως προέκυψε και πρέπει να απορριφθεί. Το γεγονός ότι ζει μακριά από το παιδί της εκατοντάδες χιλιόμετρα καταδεικνύει ότι ο βίος της δεν ήταν αυτός που έπρεπε».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ποινή των δέκα χρόνων και έξι μηνών, χωρίς ανασταλτικό μέχρι το εφετείο χαρακτήρα και παρά την αναγνώριση των δύο ελαφρυντικών, αγγίζει τα ανώτατα δυνατά όρια των προβλεπόμενων, για τα συγκεκριμένα αδικήματα, ποινών.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο