Το πιο βαθύ σκοτάδι (για την υπόθεση του Ρώσου αναρχικού Ντμίτρι Μπουτσενκόφ)

Στις 6 Μάη του 2012, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Πούτιν ως Προέδρου της Ρωσίας και μία μέρα πριν την ορκωμοσία του, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας για να διαδηλώσουν ενάντια στη νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διαφθορά. Χωρίς καμία αφορμή οι αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν το κύριο σώμα της πορείας που κατευθυνόταν προς την πλατεία Μπολότναγια, το προκαθορισμένο σημείο συνάντησης όλων των διαδηλωτών. Έχοντας προκαλέσει με την κίνησή της αυτή τεράστιο συνωστισμό ανάμεσα στο πλήθος, που μέχρι εκείνη την ώρα πορευόταν ειρηνικά, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στην πλατεία Μπολότναγια ματαιώνεται. Αμέσως μετά ξεκίνησε η βίαιη διάλυση των συγκεντρωμένων, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και να προχωρεί στον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών. Συνελήφθησαν 400 περίπου άτομα, ενώ πάνω από 30 οδηγήθηκαν σε δίκη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων -κατά κύριο λόγο αναρχικοί, μέλη αριστερών οργανώσεων, αντιφασίστες, ακτιβιστές- οδηγήθηκαν στις φυλακές, όπου εξέτισαν ποινές από κάποιους μήνες μέχρι και τέσσερα χρόνια. Ανάμεσά τους και ο αναρχικός Ντμίτρι Μπουτσενκόφ, η υπόθεση του οποίου πολύ πρόσφατα άρχισε να απασχολεί και εκτός των ρωσικών συνόρων.

Ο Μπουτσενκόφ ήταν ο 35ος κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι οποίες βασίζονται σε οπτικό υλικό που αξιοποιήθηκε τρία χρόνια μετά τα γεγονότα, ο Μπουτσενκόφ στις 6 Μάη του 2012 επιτέθηκε στην πλατεία Μπολότναγια σε αστυνομικούς, χτυπώντας τους και ψεκάζοντάς τους με σπρέι πιπεριού, ενώ αναποδογύρισε την καμπίνα χημικής τουαλέτας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η δίωξή του είναι πολιτική και τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν βρισκόταν καν στη Μόσχα.

Ο Μπουτσενκόφ συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Δεκέμβρη του 2015. Τον Μάρτη του 2017 η φυλάκισή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Στις 9 Νοέμβρη, κι ενώ το δικαστήριό του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Μπουτσενκόφ διαφεύγει από τη Ρωσία σε άγνωστη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητάει πολιτικό άσυλο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που εξελισσόταν το δικαστήριό του, πείστηκε ότι η απόφαση θα ήταν ούτως ή άλλως καταδικαστική.

Πριν λίγες μέρες, στις 24 Νοέμβρη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όρισε αποζημίωση 2600 ευρώ για τον υπόδικο Ντμίτρι Μπουτσενκόφ, αποφασίζοντας ότι η Ρωσία παραβίασε το άρθρο 4, παράγραφος 3 και 4 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι ρωσικές αρχές στην περίπτωση του Μπουτσενκόφ παραβίασαν το δικαίωμα της ελευθερίας και της προσωπικότητας με την υπερβολική κράτησή του και επίσης με την αδικαιολόγητη αργοπορία του Δικαστηρίου της Μόσχας να εξετάσει τις καταγγελίες για την επέκταση της φυλάκισής του.

Ή αλλιώς το πιο βαθύ σκοτάδι να φωτίζει το πιο βαθύ σκοτάδι.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο