Σύλληψη και φυλάκιση θεραπευόμενης του 18 ΑΝΩ

Συνέντευξη με μέλος των Συλλογικών Δράσεων του 18ΑΝΩ

Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Άνθρωποι που παλεύουν ν’ απεξαρτηθούν και, είτε βρίσκονται στην διάρκεια της θεραπείας ή ολοκληρώνουν την δύσκολη περίοδο ενός κλειστού προγράμματος και προσπαθούν να επανενταχθούν, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Πολιτεία, αστυνομία, δικαιοσύνη συμβάλλουν, ώστε όλη η προσπάθεια που έχουν καταβάλει να κινδυνεύει ν’αναιρεθεί, αντιμετωπίζοντας τους ως στυγνούς εγκληματίες. Ειναι κοινό μυστικό, ποιες είναι οι συνθήκες στις φυλακές και πόσο εύκολα μπορούν να οδηγήσουν κάποιον ξανά στη χρήση.

Μετά από την ανακοίνωση των Συλλογικών Δράσεων του 18ΑΝΩ σχετικά με τη σύλληψη ενός μέλους της ομάδας επανένταξης, της Ευαγγελίας Γ, η οποία οδηγήθηκε στο κρατητήριο και μετά από τρεις μέρες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όταν πήγε, όπως κάθε μήνα, να δώσει το παρόν στο αστυνομικό τμήμα, επικοινωνήσαμε και μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Κριτσιλίγκο, μέλος των Συλλογικών Δράσεων σχετικά με τη σύλληψη της Ευαγγελίας, αλλά και τις εν γένει επιπτώσεις που έχει αυτή η συχνή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι θεραπευόμενοι.

Σύλβια Βαρνάβα

– Πότε πληροφορηθήκατε τη σύλληψη της Ευαγγελίας ;

– Με την Ευαγγελία είμαστε μαζί στην θεατρική ομάδα των Συλλογικών δράσεων, έπαιρνε μέρος ενεργά, είχε αναλάβει και συγκεκριμένο ρόλο σε θεατρικό έργο.
Για την σύλληψη της μάθαμε την περασμένη Τρίτη, δεν υπήρχε ούτε δικογραφία, ο δικηγόρος πήρε στα χέρια του την δικογραφία την περασμένη Τετάρτη.
Η Ευαγγελία είχε μόλις λίγες μέρες που είχε ολοκληρώσει και βγει από το κλειστό πρόγραμμα.

– Τι κινδύνους επιφυλάσσει η σύλληψη και η φυλάκισή της;

– Με τη σύλληψη και την φυλάκιση της κινδυνεύει η ίδια και η θεραπεία της.
Την ημέρα που την πήγαν στο τμήμα έκλεινε ακριβώς ένα χρόνο καθαρή.
Όπως συμβαίνει μετά από κάθε τέτοιο γεγονός, όλα τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης βρίσκονται σε θλίψη, ενώ επικρατεί ένας τρόμος, ένας φόβος κυρίως στα καινούργια μέλη.
Μέσα στον πανικό τους σκέφτονται μήπως υπάρχει κάποια δίκη που δεν είχαν προσέξει, μήπως εκκρεμεί κάτι εις βάρος τους, που δεν γνωρίζουν λόγω των συνθηκών που βίωναν όσο ήταν σε χρήση.

Βρισκόμαστε σ’έναν φαύλο κύκλο τρομοκρατίας και φόβου, αρκετοί αναρωτιούνται να πάω να παρουσιαστώ στο τμήμα ή να μην πάω.
Θέλω να τονίσω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, όλοι λένε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε χρήση γιατί δεν κάνουν μια προσπάθεια ν’απεξαρτηθούν, ο άνθρωπος όμως που είναι στην πιάτσα και προσπαθείς να τον πείσεις να κάνει μια προσπάθεια, βλέπει αυτά, όπως τη σύλληψη της Ευαγγελίας  και λέει, σιγά μην μπω σε πρόγραμμα επανένταξης, σε λιγο καιρό έχω δικαστήριο, αφού όλους μέσα τους βάζουν.

– Τέτοια περιστατικά είναι συχνά, τελικά πόσο βοηθάει η Πολιτεία, οι νόμοι, οι αρχές, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε χρήση και προσπαθούν ν’απεξαρτηθούν;

– Για να καταλάβετε, πόσο τελικά, νόμοι, αστυνομία, αρχές,  δεν σ’αφήνουν να ζήσεις τη ζωή σου, να επανενταχτείς χωρίς να σε γυρίζουν στο παρελθόν θέλω να σας πω μια περίπτωση.

Πριν τρεις μέρες μιλούσα μ’έναν φίλο μου που είναι 15 χρόνια καθαρός. Πριν κάποια χρόνια είχε ένα δικαστήριο, στο οποίο και αθωώθηκε.  Θέλησε πριν  δυο μήνες να κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό, πάει να βγάλει διαβατήριο και του λένε, δεν γίνεται, δεν μπορείτε να βγείτε  εκτός Ελλάδας. Τρομοκρατήθηκε,, προσπαθούσε να καταλάβει τι έχει γίνει, μήπως εκκρεμεί κάτι. Αφού το έψαξε, ανακάλυψε τελικά ότι από τα δικαστήρια δεν είχαν στείλει τ’απαραίτητα χαρτιά στις υπηρεσίες που έπρεπε, για να ενημερώσουν για τις αποφάσεις. Κι αναγκάστηκε μετά από 14 χρόνια να πάει ο ίδιος τα χαρτιά στη Λουκάρεως για να κλείσει το θέμα. Ενώ ξαναλέω ήταν 15 χρόνια καθαρός.

Επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ένα άλλο γεγονός που θέλω να σας πω. Πριν καιρό μια Ομάδα ΔΙΑΣ είχε σταματήσει στην οδό Χανίων, κοντά στην Αγίου Μελετίου που βρίσκεται το κτίριο της επανένταξης. Η οδός Χανίων έχει Α και Β. Στο Α είναι τα δημοτικά ιατρεία, εκεί θα δείτε ανθρώπους φτωχούς, μετανάστες, πρόσφυγες.

Κάθονταν λοιπόν οι αστυνομικοί μπροστά στα δημοτικά ιατρεία και ζητούσαν ταυτότητες. Μόλις είδαν το πινακάκι, ότι εκεί δίπλα στο Β, είναι το κτίριο της επανένταξης, έκατσαν μπροστά στην πόρτα και ζητούσαν σε όσους έμπαιναν και έβγαιναν τις ταυτότητές τους.

– Η νομοθεσία δεν προστατεύει πλέον τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία απεξάρτησης;

– Ενώ ο νόμος γράφει ότι αν είμαι στην θεραπεία, είτε στην πρώτη φάση, είτε στη δεύτερη, είτε στην τρίτη, που είναι και η πιο δύσκολη, γιατί μετά από 7 με 8 μήνες κλειστό πρόγραμμα πρέπει να βρεις τη δύναμη να βγεις προς τα έξω, ενώ λοιπόν  από τη μια γράφει ξεκάθαρα ότι η θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται, πρέπει δηλαδή να τελειώσει η θεραπεία και μετά να πάω στο δικαστήριο να δικαστώ, κανείς δεν σου χαρίζει άλλωστε τις δίκες, γίνεται το αντίθετο. Και συλλαμβάνονται όπως και στην περίπωτση της Ευαγγελίας και φυλακίζονται. Βέβαια ο νόμος αφήνει όταν γίνονται οι δίκες, το ελεύθερο στον δικαστή  για το πώς θα το χειριστεί, αν θα δείξει επιείκεια ή όχι.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εκδικάστηκαν οι υποθέσεις τους ερήμην τους, είτε γιατί βρίσκονταν στο κλειστό πρόγραμμα, είτε γιατί είχαν αλλάξει σπίτι, είτε γιατί βρίσκονταν στο δρόμο.

– Έχετε επικοινωνήσει με την Ευαγγελία;

– Φροντίσαμε να της πάμε τα απαραίτητα, της δώσαμε τηλεφωνικές κάρτες κυρίως για να μιλήσει σε πρώτη φάση με τις συνθεραπευόμενες της, με τις κοπέλες που ήταν μαζί στο πρόγραμμα με όποιον μπορεί να την στηρίξει σ’αυτή τη φάση ψυχολογικά για να μην κινδυνεύσει η θεραπεία της. Γνωρίζουμε ότι είναι σε σύγχυση και πανικό.

Πήγαμε ως συλλογικές δράσεις στη Λουκάρεως, ήρθε και ο πατέρας της προσπαθώντας να βοηθήσει όπως μπορούσε, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες και θα αποφασίσουμε ποιες κινήσεις και δράσεις θα πραγματοποιήσουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να διακοπεί όσο πιο σύντομα γίνεται η κράτησή της.


Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18ΑΝΩ, δημοσίευσαν την παρακάτω ανακοίνωση για τη σύλληψη και φυλάκιση της Ευαγγελίας :

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

***

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ  ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ 18 ΑΝΩ

Αθήνα, 21/2/2018

Το 18 ΑΝΩ στις φυλακές Κορυδαλλού

Άλλο ένα μέλος της κοινωνικής επανένταξης του 18 ΑΝΩ, η Ευαγγελία Γ. οδηγήθηκε την Παρασκευή 16/2/2018 στο κρατητήριο και μετά τρεις μέρες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όταν πήγε να δώσει στο αστυνομικό τμήμα το παρών, όπως κάθε μήνα, και εκεί οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένταλμα (για κλοπές όταν ήταν στη χρήση) που η ίδια δεν γνώριζε και την συνέλαβαν.

Έτσι καταστρατηγείται από τις ίδιες Αρχές ο θεσμοθετημένος και νομικά θεραπευτικός κανόνας ότι η θεραπεία απεξάρτησης δεν επιτρέπεται να διακόπτεται για κανένα λόγο. Εδώ, όχι μόνο διακόπηκε, αλλά είχε και σαν κατάληξη τη φυλακή.

Στην εποχή μας που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην εξάρτηση και στη φυλακή, η απόφαση φυλάκισης μιας νέας γυναίκας, που πήρε την απόφαση να απεξαρτηθεί και έφτασε στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης μετρώντας 370 μέρες καθαρή από όλες τις ουσίες αποκτά ακόμα πιο δραματικό χαρακτήρα.

  • Γιατί οι ψυχοπιεστικές συνθήκες της φυλακής εκθέτουν στον κίνδυνο υποτροπής.
  • Γιατί στους εξαρτημένους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα περνά το μήνυμα ότι είναι μάταιο να προσπαθήσουν αφού έτσι και αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη φυλακή.
  • Γιατί σκοτώνει την ελπίδα στους απεξαρτημένους που καλούνται να ενταχθούν σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι η θέση τους, ακόμα και όταν δεν κάνουν χρήση, είναι στη φυλακή.

Το σωματείο υποστήριξης του 18 ΑΝΩ και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ απαιτούν: την άμεση απελευθέρωση της Ευαγγελίας και ζητούν να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Έργου του 18 Ανω

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος

Κατερίνα Μάτσα

Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ
(η ιστοσελίδα των Συλλογικών Δράσεων: https://www.draseis18ano.gr)

 

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο