Εφετείο Ηριάννας – Περικλή: «Πώς δεν βρεθήκατε κατηγορούμενη κι εσείς που τους νοικιάσατε το σπίτι…»

Μετέωρη η δικογραφία, σε βαθμό που προκάλεσε ακόμα και σκωπτικά σχόλια της έδρας.

Στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον 6ο όροφο του κτιρίου της οδού Λουκάρεως (αίθουσα Δ120Γ) ξεκίνησε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της ουσίας της υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε 13 χρόνια φυλάκισης χωρίς κανένα πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο οι Ηριάννα και Περικλής.

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων τόσο από πολιτικούς χώρους όσο και από επιστήμονες, καθώς η καταδίκη βασίστηκε περισσότερο στη «μη απόδειξης αθωότητας» των κατηγορουμένων παρά στην απόδειξη ενοχής τους, με περιστασιακά στοιχεία όπως κατάχρηση της μεθόδου ταυτοποίησης DNA και αναφορά του σκεπτικού της απόφασης σε «ταξίδι στη Βαρκελώνη».

Με σαφή ανάδειξη των ανεδαφικών σημείων του κατηγορητηρίου αλλά και της πρωτόδικης καταδίκης ξεκίνησε η διαδικασία την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018.

Αλληλέγγυοι ήταν παρόντες από νωρίς το πρωί και η δίκη ξεκίνησε με κατάμεστη αίθουσα λίγο μετά τις 11πμ, καθώς είχε προηγηθεί στάση εργασίας των δικηγόρων, που είχαν προκυρήξει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς (διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίηση του άρθρου 340 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον νόμο 4509/2017 που προβλέπει διεξαγωγή ποινικών δικών ακόμα και χωρίς συνηγόρους).

Η σύνθεση της έδρας αποτελείται από τους εφέτες: Κωστόπουλο Βασίλειο (πρόεδρο), Πασίση Παναγιώτα, Μελισσινό Αντώνιο, Νάκου Κωνσταντίνα και Γκουρογιάννη Μαίρη, με εισαγγελέα την Μασούρα Αναστασία.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος, απευθυνόμενος προς την υπεράσπιση σχετικά με την, διαβόητη πλέον, χρήση ελλειπών δειγμάτων DNA στην αποδεικτική διαδικασία, δήλωσε:

Το DNA δεν αρκεί από μόνο του. Δεν το απαξιώνουμε αλλά δεν αρκεί.

Πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε ήταν ο αστυνομικός της Ασφάλειας, Γουλιαμάκης, που είχε μεταβεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και βρήκε πλαστική σακούλα με όπλα ύστερα από υπόδειξη μάρτυρα. Ενδεικτικές ήταν οι ερωτήσεις της έδρας:

Πρόεδρος: Πώς τα πιάσατε;
Γουλιαμάκης: Με γάντια. Ήταν σε μια σακούλα πλαστική. Ήταν μαζί μας ο μάρτυρας (σ: πολίτης που έδωσε την πληροφορία για τα όπλα). Τα ψάχναμε μαζί, τα βρήκαμε κατά τις 4 και τα μεταφέραμε στη ΓΑΔΑ.
Εφέτης (εκ δεξιών προέδρου): Τα είχε μετακινήσει;
Γουλιαμάκης: Ναι.
Εφέτης: Πώς φαίνεται το γεγονός ότι τα μετακίνησε;
Γουλιαμάκης: Περίεργο.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι ο Παπαλάμπρου, πολίτης που έκανε την καταγγελία για την σακούλα με τα όπλα – αυτοπροσώπως στη ΓΑΔΑ και όχι με τηλεφώνημα – είχε μετακινήσει την σακούλα και η αστυνομία δεν τον ρώτησε καν σχετικά με αυτό. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο Γουλιαμάκης αν τα όπλα που βρήκαν τότε συνδέονταν με την οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς με οποιοδήποτε στοιχείο, απάντησε κατηγορηματικά «Όχι, κανένα».

Ακολούθησε η εξέταση των γονέων του Περικλή και της Ηριάννας, της θείας της Ηριάννας που είχε το διαμέρισμα που νοίκιαζε ο Περικλής, καθώς και του Κωνσταντίνου, συντρόφου της Ηριάννας, που είχε αρχικά κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ΣΠΦ και έχει αθωωθεί.

Αξιοσημείωτη για την εξέλιξη της διαδικασίας είναι η στάση του προέδρου απέναντι στις περιστασιακές ενδείξεις στις οποίες βασίστηκε η δικογραφία και η πρωτόδικη καταδίκη, όπως π.χ. το σκωπτικό σχόλιο στον πατέρα του Περικλή περί «ανταρτομάνας Θεσσαλίας» ή η αποστροφή του προς την θεία της Ηριάννας «Τώρα πώς δεν βρεθήκατε κατηγορούμενη και σεις που τους νοικιάσατε το σπίτι…».

Όσον αφορά στα δεδομένα και τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, η κατάθεση του Κωνσταντίνου Π. έδωσε την πλήρη εικόνα της μετέωρης, δευτερογενούς δίωξης αφού, όπως ανέφερε, η Ηριάννα και ο Περικλής κατηγορήθηκαν λόγω του ότι είχε κατηγορηθεί ο ίδιος για συμμετοχή στην ΣΠΦ. Με δεδομένη λοιπόν την αθώωσή του και την πλήρη απουσία άλλων δεδομένων, είναι προφανές ότι η δίωξη εναντίον Ηριάννας και Περικλή δεν βασίζεται πλέον σε κανένα στοιχείο.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 10 και τις 24 Μαΐου 2018.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ από την αίθουσα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο