Η δολοφονία Λαμπράκη, τα ντοκουμέντα και ο «κύριος με την πράσινη μπλούζα»

Ο Μπουτάρης μπορεί να μην είναι Λαμπράκης, οι δράστες όμως διέπραξαν μια πανομοιότυπη επίθεση.

Από τις 6 το απόγευμα της 22ας Μαϊου αρχίζει να παρατηρείται συγκέντρωση υπόπτων προσώπων στα πεζοδρόμια των οδών Βενιζέλου, Ερμού και Σπανδώνη, απέναντι από το κτίριο που πρόκειται να γίνει η συγκέντρωση των οπαδών της ειρήνης. […] Λίγο μετά τις 8 ξεκινά από το ξενοδοχείο ο Γρ. Λαμπράκης μαζί με τους δικηγόρους Ι. Πάτσα και Αθ. Ρηγόπουλο και περνούν απέναντι για να μπουν στο κτίριο όπου είναι συγκεντρωμένοι οι «φίλοι της ειρήνης». Με την εμφάνισή τους οι αποδοκιμασίες των «αντιφρονούντων» δυναμώνουν, ενώ μερικοί ξεχωρίζουν, πλησιαζουν τον Λαμπράκη και τον χτυπούν στο κεφάλι.  […] Οι αποδοκιμασίες των «αντιφρονούντων» δυναμώνουν, κυριαρχεί το σύνθημα «Λαμπράκη θα πεθάνεις», ενώ στα παράθυρα των γραφείων του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος πέφτουν βροχή οι πέτρες και κομμάτια από τσιμεντόπλακες.

Λίγες ώρες μετά από όσα περιγράφει το παραπάνω απόσπασμα (Σπύρου Λιναρδάτου «Από τον εμφύλιο στη χούντα», Εκδόσεις Παπαζήση, 1986) ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέφτει νεκρός από τον λοστό του Εμμανουηλίδη μετά την έφοδο με το τρίκυκλο που οδηγεί ο Κοτζαμάνης, γνωστοί ποινικοί και συνεργάτες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η σημασία της καταγραφής

Τι θα συνέβαινε αν εκείνη τη νύχτα του 1963 πολίτες και συλλογικότητες είχαν στα χέρια τους την τεχνολογία που έχουμε σήμερα; Το πιθανότερο είναι πως θα είχαμε ντοκουμέντα για τη δράση των παρακρατικών. Θα είχε αποτυπωθεί η συγκέντρωση των «ύποπτων προσώπων» και ίσως να είχαμε και πλάνα της εφόδου του τρικύκλου. Πολύ πιθανό είναι επίσης να είχαν καταγραφεί και τα γέλια του υπομοίραρχου Εθνικής Ασφάλειας θεσσαλονίκης Κατσούλη (Μετέπειτα ταγματάρχης της ΚΥΠ ο οποίος έδρασε στο Πολυτεχνείο), όταν ο Λαμπράκης έπεφτε θανάσιμα χτυπημένος.

Το σίγουρο είναι πως ο τότε ανακριτής Σαρτζετάκης θα είχε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στο έργο του και  οι υπονομεύσεις από την πλευρά των αρχών θα ήταν δυσκολότερο να το επηρεάσουν.

Τώρα πια μπορούμε

Η επίθεση στον Μπουτάρη, τοποθετημένη πια σε χρονική περίοδο που η τεχνολογία είναι υπαρκτή, οι καταγραφές και τα πλάνα εφικτά και η πρόσβαση σε αυτά απρόσκοπτη, είναι μια ευκαιρία να καταδειχθεί και αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος του εκφασισμού των κοινωνιών μας μέσα από τις διάφορες εξισώσεις και τα τσουβαλιάσματα, καθώς και  να αποκαλυφθεί η οργανωμένη δράση των ομάδων «θολωμένων» τραμπούκων.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η προσπάθεια κατάδειξης των δραστών της επίθεσης Μπουτάρη μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, ξεπερνώντας το εφήμερο της καθημερινής ροής ειδήσεων θα επιμείνουμε στην υπόδειξη προσώπων που με τη συμπεριφορά τους κατα την εξέλιξη της επίθεσης στον Δήμαρχο θεσσαλονίκης φαίνεται πως πρέπει να αναζητηθούν και να ελεγχθούν από τις αρχές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα προσώπου είναι και ο «κύριος με την πράσινη μπλούζα».

Ο «κύριος με τη πράσινη μπλούζα»

Πριν 2 ημέρες ανέσυρα και αναπαρήγαγα κάποια πλάνα από τον λογαριασμό youtube «Ευστάθιος Κελεσίδης» που απεικόνιζαν τους συγκεντρωμένους λίγο πριν την επίθεση στον Μπουτάρη καθώς και πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια πρωτοστάτησαν σε αυτήν. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν πως ένας από αυτούς, «ο κύριος με την πράσινη μπλούζα» όπως τον ονομάτισα στα tweet μου, κάνει μια χαρακτηριστική χειρονομία όπου κατόπιν αυτής ξεκινάει η βίαιη εκδίωξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης από τον χώρο της εκδήλωσης.

Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον «κύριο με την πράσινη μπλούζα» και σε άλλα πλάνα από διάφορους χρήστες, πρακτορεία και μέσα προκειμένου να δούμε την κίνησή του στο χώρο.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής αυτής το παραθέτουμε στην κρίση των αναγνωστών και όχι μόνο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο