News-Views #2 | Bayer-Monsanto | 70 χρόνια NATO | ΑΓΕΤ-Βόλος

Tο βιντεομαγκαζίνο News-Views, είναι μια εβδομαδιαία συμπαραγωγή του ελληνικού γραφείου της pressenza και του omniatv.

Ταυτότητα
Κωδικός: 01.02
Δημοσίευση: 2019-04-08
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 3’16
Πηγές: pressenza.com/el, omniatv.com, CCTV+, FLICKR, TRT, MAGNESIANEWS.GR
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Διεθνή, Ειρήνη και Αφοπλισμός, Οικολογία και Περιβάλλον, Υγεία
Tags: 70 χρόνια ΝΑΤΟ, Monsanto, NATO, NewsViews, Βόλος, καύση σκουπιδιών, κλιματική αλλαγή, πόλεμοι, προσφυγικό, στρατιωτικοποίηση

Περιεχόμενο επιγραμματικά
Κεφάλαιο 1 [00.04-00.42]: Η δίκη της Bayer – Monsanto για το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup.
Πλάνα: γραφεία εταιρείας Bayer- Monsanto, ζιζανιοκτόνο Roundup, E. Hardeman, λέμφωμα Mη-HODGIN, διαδηλώσεις εναντίον της Monsanto.

Κεφάλαιο 2 [00.43-01.54]: Τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ και οι διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.
Πλάνα: στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ, διαδηλώσεις κόσμου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τα 70 χρόνια.

Κεφάλαιο 3 [01.55-03.05]: Η καύση σκουπιδιών στο Βόλο και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Πλάνα: διαμαρτυρίες πολιτών Βόλου, εργοστάσιο ΑΓΕΤ, δείγμα RDF, περιβαλλοντική καταστροφή.

Πλοκή αναλυτικά
Κεφάλαιο 1: Η δίκη της Bayer – Monsanto για το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup.
Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε άλλη μία δίκη για την εταιρία Bayer-Monsanto και το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup (Γλυφοσάτη). Ο 70χρονος E. Hardeman που πήγε δικαστικά την εταιρία διαγνώστηκε με λέμφωμα Μη- Hodgkin μετά από εικοσαετή χρήση του ζιζανιοκτόνου. Η εταιρία κρίθηκε ένοχη για απόκρυψη των καρκινογόνων ιδιοτήτων του προϊόντος και καλείται να τον αποζημιώσει με 80 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής της εταιρίας βυθίστηκε ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με 9000 παρόμοιες δίκες.

Κεφάλαιο 2: Τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ και οι διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.
Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) συμπλήρωσε στις 4 Απριλίου, 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε για να προωθήσει την άμυνα, τη συνεργασία και τη μόρφωση των χωρών-μελών, σήμερα είναι πρωταθλητής σε μιλιταριστικές δαπάνες μεταξύ των συμμαχιών του πλανήτη μας. Πλήθος ομάδων που διαμαρτύρονται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον και σε άλλα μέρη του κόσμου, τονίζουν ότι το ΝΑΤΟ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Σερβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, είναι υπεύθυνο για την κλιματική κρίση, τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, το προσφυγικό ρεύμα, τη θρησκοληψία και την καταπάτηση κοινωνικών ελευθεριών. Τόσο στους δρόμους όσο και εντός συναντήσεων υψηλού επιπέδου ακτιβιστές και ακτιβίστριες ζητούν την κατάργησή του, και την αναδιανομή των πόρων του για κάλυψη ανθρώπινων και περιβαλλοντικών αναγκών.

Κεφάλαιο 3: Η καύση σκουπιδιών στο Βόλο και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Οι πολίτες του Βόλου και κινήσεις απ’ όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Το εργοστάσιο, συμφερόντων της γαλλικής LAFARGE, έχει αδειοδοτηθεί για «εναλλακτικά καύσιμα» [RDF (Refuse- Derived Fuel)]. Οι κάτοικοι συνέλεξαν δείγμα RDF από φορτηγό και διαπίστωσαν, μετά από ανάλυση, ότι πρόκειται για 90% πλαστικό. Η καύση πλαστικού εκλύει διοξίνες που επιδρούν μακροπρόθεσμα, μέσω της τροφικής αλυσίδας. Το εργοστάσιο βρίσκεται στα 100 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Βόλου. Η περιοχή της Μαγνησίας έχει ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου «Φλόγα». Στην περιοχή παρατηρείται τριπλάσιος αριθμός παιδικών καρκίνων. Οι κάτοικοι προτείνουν εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση μέσω: επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο