Συνεχίζεται η δίκη για τη γυναικοκτονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη

Αύριο, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, συνεχίζεται η δίκη για τον βιασμό και την ανθρωποκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Κατά την πρώτη δικάσιμο, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο οι δυο κατηγορούμενοι και μίλησαν για τις κατηγορίες δια των συνηγόρων τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν, η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και ο επικεφαλής ειδικών αποστολών του Λιμενικού. Αύριο, Τρίτη, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά όλη την εξέλιξη της δίκης μέσα από τη στήλη του Τhe Case, στο omniatv. 

Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση της φεμινιστικής οργάνωσης Καμία Ανοχή, σχετικά με τα όσα συνέβησαν κατά την πρώτη δικάσιμο:

Στην αρχή της διαδικασίας, ο συνήγορος της υπεράσπισης Μαντάς μεταφέρει ότι ο Μανώλης Κούκουρας αρνείται την κατηγορία για συμμετοχή του στον ομαδικό βιασμό, και αντίθετα υποστηρίζει ότι υπήρξε συνεύρεση με συναίνεση, ενώ δέχεται εν μέρει ως απλός συνεργός την κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Ο δε Αλέξανδρος Λουτσάι αρνείται και τις δύο κατηγορίες. Με τα λόγια της εισαγγελέως, “δε βλέπουμε να υπάρχει καμία πραγματική ανάληψη ευθύνης”. Με τα δικά μας λόγια, για μία ακόμη φορά δεν ειπώνονται τα βασικά: η δολοφονία αυτή αποτελεί γυναικοκτονία, δεν πρόκειται για “κτήνη”, “υπανθρώπους”, ή έχοντες ψυχιατρικά προβλήματα, όπως παρουσιάζονται επί μήνες από τα ΜΜΕ· αντίθετα, είναι άνδρες που θεώρησαν ότι έχουν δικαίωμα στο σώμα και τη ζωή μίας ακόμη (είναι γνωστή άλλωστε η κακοποιητική τους συμπεριφορά και προς άλλες) γυναίκας, και επέλεξαν, πλήρως συνειδητά το πώς θα βιάσουν, δολοφονήσουν, συγκαλύψουν τον φόνο -και κατά πώς φαίνεται μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να ψεύδονται και να αποποιούνται ευθύνες. Η παντελής απουσία ανάληψης ευθύνης δεν αφήνει απέξω και τους αστυνομικούς του εν λόγω Α.Τ. της Ρόδου, γεγονός για το οποίο δεν έχει υπάρξει ούτε μία αράδα υπόνοιας για σύγκληση ΕΔΕ απέναντί τους και το οποίο, οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι υποτίθεται ότι οφείλουν να είναι στο πλευρό της καταγγέλουσας, θεωρούν ότι θα περάσει “στα ψιλά”, ως συνήθως. Εμείς θυμόμαστε ότι η Ελένη Τοπαλούδη είναι μία από τις πολλές που φτάνουν να καταγγείλουν στην αστυνομία. Θα αναφέρουμε, απλώς ενδεικτικά, κάποιες ακόμη φορές που απέτυχε το κράτος, έστω και υποτυπωδώς, να πάρει στα σοβαρά και να βοηθήσει: την Κατερίνα Μ. που δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Σητεία Κρήτης (4/3/2019), τη 53χρονη που δολοφονήθηκε στο Παλαιό Φάληρο από τον αδερφό της (2/5/2019), την Αγγελική Πέτρου που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της (1/1/2019). Η ανοχή που επιδεικνύουν οι αρχές προς τους δράστες στα περιστατικά καταγγελιών έμφυλης βίας και βιασμών, που θεωρείται το κατεξοχήν έγκλημα που στρέφεται στην κριτική και ενοχοποίηση του θύματος, αποτελούν βασικό παράγοντα ενθάρρυνσης του δράστη και επανάληψης της πράξης. Έτσι, η αστυνομία αποθαρρύνει το θύμα, ενώ συγκαλύπτει και προστατεύει τους βιαστές και τους γυναικοκτόνους.

Αύριο Τρίτη, πλήθος συλλογικοτήτων και οργανώσεων καλούν σε συγκέντρωση στις 9:30 στο δικαστήριο με αφορμή τη συνέχεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο