Εθνική Αρχή (πάρα πολλής) Διαφάνειας και επαναπροωθήσεις

Ενημέρωση 15/05/2022: Στην ανάρτηση της ΕΑΔ με την έκθεση, τα λινκ έχουν αντικατασταθεί με νέα PDF από τα οποία έχουν πλέον αφαιρεθεί τα ευαίσθητα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο. Ωστόσο τα αρχικά PDF με τη διαρροή παραμένουν ακόμα προσβάσιμα στον σέρβερ της Αρχής, στα ίδια λινκ που αναφέρονται παρακάτω.

Ενημέρωση 14/05/2022 00:20: Η ανάρτηση με την έκθεση της ΕΑΔ έχει επανέλθει στον ιστότοπό της, ως είχε, και τα αρχεία παραμένουν έως και αυτή την ώρα τα ίδια, άγνωστο γιατί.

Ενημέρωση 13/05/2022: Η ΕΑΔ έχει κατεβάσει την ανάρτηση για την έκθεση από τον ιστότοπό της, ωστόσο τα αρχεία PDF με την έκθεση παραμένουν online:

Στη δημοσιότητα δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία είχε ως αντικείμενο τις «Μεταναστευτικές Ροές – Διαδικασίες – Περιστατικά επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα». Η έρευνα της ΕΑΔ έγινε κατά τον Μάρτιο του 2022 με αφορμή τις δημοσιεύσεις των Spiegel και Lighthouse Reports για τις επαναπροωθήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στην Κροατία.

Η έκθεση εκτείνεται σε 193 σελίδες, και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε σχετικά, αλλά…

Περί – όχι και τόσο, τελικά – προσωπικών δεδομένων

Από το εξώφυλλο της έκθεσης επισημαίνεται ότι «η παρούσα έχει υποστεί επεξεργασία (απόκρυψη στοιχείων), δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων». Ενώ στη συνέχεια αναφέρεται και η σχετική ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στη χώρα λοιπόν που ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αρκεί να κάνει κανείς επιλογή του κειμένου κάτω από τα μαύρα πλαίσια, ώστε να αποκαλύψει τα στοιχεία και των αρχών αλλά και των ατόμων που έδωσαν συνέντευξη στο πλαίσιο της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των ονοματεπωνύμων και των ιδιοτήτων αυτών.

Εμείς, αν και τα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων αλλά και άλλων ατόμων είναι ουσιαστικά δημοσιοποιημένα, επιλέγουμε να μη τα αναπαράγουμε. Τα δημογραφικά στοιχεία του δείγματος όμως παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Το δείγμα των συνεντευξιασθέντων

Από τα 65 άτομα που έδωσαν συνέντευξη για την έρευνα, 26 είναι υπάλληλοι αστυνομικών ή λιμενικών αρχών, 3 είναι άτομα που εργάζονται σε υψηλές θέσεις στη «διαχείριση του μεταναστευτικού», 10 άτομα είναι τοπικοί εκκλησιαστικοί άρχοντες -χριστιανικών ή μουσουλμανικών αρχών-, 4 αναφέρονται ως «μετανάστες», και συμπεριλαμβάνεται και μία υπάλληλος σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Λέσβο εντός του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Τη λίστα συμπληρώνουν 21 πολίτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της αλιείας, καθώς και στελέχη τοπικών συλλόγων επιχειρηματιών.

Η δημοσίευση των στοιχείων των ατόμων επιτρέπει έτσι και την αντιστοίχιση των ατόμων με τις απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις της Αρχής.

Οι ερωτήσεις δε, αρμόζουν περισσότερο σε έρευνα κοινής γνώμης, καθώς αφορούν την «άποψη ως προς την αρμόζουσα ή μη συμπεριφορά/αντιμετώπιση των μεταναστών από τα αρμόδια εθνικά όργανα κατά τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών» και την «αντίληψη/γνώση για περιστατικά επαναπροωθήσεων μεταναστών κατά τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών».

Είναι τελικά πλοία του λιμενικού ή είναι ηθοποιοί;

Παρόλο που τα στιγμιότυπα που παρουσιάζει η έκθεση είναι ψηφιοποιημένα/σκαναρισμένα με τρόπο που δεν μας επιτρέπει να δούμε πώς κατέληξε στα συμπεράσματα της η ΕΑΔ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η φερόμενη ως ανεξάρτητη αρχή ζήτησε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ να κάνει την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού που παρείχαν οι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν την έρευνα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, με βασικό αυτό της ικανότητας – και της θέλησης – της «ανεξάρτητης» αρχής να φέρει εις πέρας μία έρευνα, όταν δεν μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο ούτε του προσωπικού της, αλλά ούτε και των ατόμων στα οποία έχει απευθύνει έκκληση για υλικό και μαρτυρίες.

Φαίνεται πως η παντοκρατορία του Μέτζη του Νέουκτη με το Σκοιλ Ελικίκου συνεχίζεται, με τους υπευθύνους της ΕΑΔ να έχουν επιμορφωθεί περί τα ψηφιακά με κάποιο, ίσως, βάουτσερ. Όπως όμως είναι αναμενόμενο σε έναν κόσμο ψηφιοποιημένο, τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας δεν είναι μόνο αστεία. Πολλές φορές είναι και τρομερά επικίνδυνα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο