Δείτε όλη την κάλυψη της δίκης: https://omniatv.com/gdtrial
Με την έναρξη του Εφετείου της Χρυσής Αυγής, επανερχόμαστε στο καθήκον που αναλάβαμε με την έναρξη της πρωτόδικης διαδικασίας. Από την Κυριακή, 19/6, και κάθε Κυριακή μετά από δικασίμους, στις 9μμ, η εκπομπή μας θα σας ενημερώνει για ό,τι σημαντικό συνέβη στη δικαστική αίθουσα.
Η πρώτη δικάσιμος σε 2 λεπτά:
Κεντρικός μας στόχος παραμένει να υπάρχει συνεχής και σε βάθος ενημέρωση για αυτή τη διαδικασία, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική για τέσσερις, κυρίως, λόγους:
- Γιατί είναι η πρώτη δίκη ενός ξεκάθαρα ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη, ως τέτοιου, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Γιατί η πρωτόδικη διαδικασία που κατέληξε στην καταδίκη του αρχηγού, των ηγετικών στελεχών και αρκετών από τα μέλη των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. μας έδωσε σημαντικά τεκμήρια για τον τρόπο λειτουργίας όχι μόνο της ίδιας αλλά και του κρατικού μηχανισμού, καθώς και άλλων ακροδεξιών ομάδων και παραγόντων στο πλευρό της. Τεκμήρια που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία από την κοινωνία συνολικά και από τον αντιφασιστικό κόσμο ειδικότερα.
- Γιατί η δίκη σε δεύτερο βαθμό, με δεδομένο ότι αποτελεί επανάληψη σε ένα μέρος της πρωτόδικης, έχει σοβαρά διακυβεύματα σχετικά με τις ποινές του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών αλλά και φέρει το βάρος της τελεσίδικης επιβεβαίωσης της καταδικαστικής απόφασης.
- Γιατί, τέλος, εμείς, ως άνθρωποι, δεν έχουμε καμμία «εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» και γι’ αυτό κρίνουμε ως καθήκον να την παρακολουθούμε όσο πιο στενά μπορούμε. Αυτός είναι άλλωστε και ο υποτιθέμενος στόχος της ενημέρωσης εν γένει: να ελέγχει την εξουσία. Άσχετα αν η δημοσιογραφία έχει φτάσει να σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Τι σημαίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό;
Κάθε κατηγορούμενος που καταδικάζεται σε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, δηλαδή να ζητήσει να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από ένα δευτεροβάθμιο, ανώτερο, δικαστήριο, το οποίο αποτελείται συνήθως από περισσότερους και ανώτερους σε βαθμό – άρα με μεγαλύτερη δικαστική εμπειρία – δικαστές. Θεωρητικά, ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να εξασφαλίζεται η δίκαιη δίκη και να διορθώνονται – υπέρ του κατηγορουμένου – τυχόν λάθη, παραλείψεις ή υπερβολές της πρωτόδικης απόφασης. Έφεση εναντίον μιας πρωτόδικης απόφασης μπορεί να ασκήσει και ένας εισαγγελέας, συνήθως όταν θεωρεί ότι κακώς αθωώθηκε ένας κατηγορούμενος ή όταν θεωρεί ότι οι ποινές ήταν χαμηλές για τα αδικήματα, όπως και έγινε εν προκειμένω, κάτι που θα δούμε παρακάτω.
Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη και συνέδρους τον Ανδρέα Ντόκο και τη Γεσθημανή Τσουλφόγλου, η έφεση θα κριθεί από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Τα συνηθισμένα ενδεχόμενα στον δεύτερο βαθμό, το κοινώς λεγόμενο «Εφετείο», είναι η μείωση των ποινών ή ακόμα και η απαλλαγή κάποιων από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες.
Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο έδωσε αρκετά χαμηλές ποινές στους διευθυντές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή:
- τον αρχηγό, Νίκο Μιχαλολιάκο (13 έτη + 6 μήνες), και τους υφισταμένους του,
- Χρήστο Παππά (13 έτη + 3 μήνες),
- Ηλία Κασιδιάρη (13 έτη + 6 μήνες),
- Γιάννη Λαγό (13 έτη + 8 μήνες),
- Ηλία Παναγιώταρο (13 έτη + 6 μήνες),
- Γιώργο Γερμενή (13 έτη + 6 μήνες) και
- Αρτέμη Ματθαιόπουλο (10 έτη),
καθώς και στα πέντε μέλη των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α.,
- Τάσο Πανταζή (10 έτη + 24 μήνες),
- Μάρκο Ευγενικό (7 έτη),
- Θωμά Μαρία (7 έτη και ανασταλτική δύναμη στην έφεση),
- Δημήτρη Αγριογιάννη (7 έτη) και
- Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (7 έτη και ανασταλτική δύναμη στην έφεση),
που καταδικάστηκαν, εκτός από την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, και για την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου μετανάστη εργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ. Πάνω σε αυτές τις ποινές άσκησε έφεση ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν επίσης αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χ.Α. σε πρώτο βαθμό.
Επομένως, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Πενταμελές Εφετείο είναι αφ’ ενός να αυξήσει τις ποινές του Μιχαλολιάκου και των άλλων έξι διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και των πέντε μελών της για την επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων αλιεργατών. Αφ’ ετέρου να μην υπάρξουν κάποια από τα συνηθισμένα παρατράγουδα της ελληνικής δικαιοσύνης, που μας έχει συνηθίσει σε ηπιότητες απέναντι σε συγκεκριμένους κατηγορουμένους, φιλικά προσκείμενους στον λεγόμενο «εθνικό κορμό», είτε αυτοί είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας είτε μέλη φασιστικών οργανώσεων, και να μη δούμε σημαντικές μειώσεις ποινών ή ακόμα και αθωώσεις.
Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια υποστήριξη στη λογική της τιμωρητικής «δικαιοσύνης», αλλά με τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει κάποια μείωση ποινής ή, πολύ χειρότερα, απαλλαγή, καθώς αυτά θα δώσουν μια ανέλπιστη πλατφόρμα «νομιμοποίησης», τόσο για την οργανωμένη ρατσιστική και φασιστική βία των ταγμάτων εφόδου, όσο και για τον φασιστικό και ναζιστικό λόγο των τριών υπολειμμάτων της ναζιστικής οργάνωσης: της Χ.Α. του Μιχαλολιάκου, των «Ελλήνων ΓΤΠ» του Κασιδιάρη και της ΕΛΑΣΥΝ του Λαγού. Αυτή η «νομιμοποίηση» δεν θα έχει να κάνει βέβαια με τις συνειδήσεις του κόσμου, αλλά με ένα «ελευθέρας» από τον κρατικό μηχανισμό να επαναδραστηριοποιηθούν, να πάρουν τεράστιες υλικές αποζημιώσεις για τις διώξεις και την αρχική καταδίκη τους και να επεκτείνουν – όχι απλώς να συνεχίσουν – την οργανωμένη συγκρότηση φασιστικών ομάδων που θα αλωνίζουν κυριολεκτικά στο πλευρό μιας αστυνομίας που δρα με συμμοριακές πρακτικές, όπως βλέπουμε σε πρόσφατες υποθέσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ως παρένθεση, η ευκολία με την οποία – πάλι επιλεκτικά – συγκεκριμένοι κρατούμενοι, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, παίρνουν τα λεγόμενα «μεροκάματα». Δηλαδή εργασία εντός αγροτικών, κυρίως, φυλακών. Κι αυτό από την πρώτη σχεδόν ημέρα, όχι απλώς της έκτισης της ποινής τους μετά την καταδίκη, αλλά και της προφυλάκισης, με αποτέλεσμα να «κερδίζουν» ως διπλή την κάθε ημέρα φυλάκισης και να αποφυλακίζονται υπό όρο αρκετά νωρίς. Η ευθύνη γι’ αυτά βρίσκεται σε κάποια συμβούλια μεταγωγών και κάποιους διευθυντές φυλακών που έχουμε δει, σε άλλες περιπτώσεις, με πόση χαρακτηριστική ευκολία αρνούνται και μεροκάματα αλλά ακόμα και τυπικές άδειες σε άλλους κρατούμενους, κυρίως με βάση την ιδεολογία τους, και που φυλακίστηκαν με βαρειές ποινές για πρακτικά ασήμαντα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζονται ως «τρομοκρατία». Για την οποία ούτε διώχθηκε, ούτε καταδικάστηκε η Χ.Α., της οποίας η δράση είναι υπόδειγμα όσων περιγράφει το διαβόητο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Η ταυτότητα του Εφετείου της Χ.Α.
Στον δεύτερο βαθμό της δίκης, λοιπόν, η υπόθεση είναι αρκετά πιο περιορισμένη από την πρωτόδικη. Πολλοί από τους καταδικασθέντες με μικρότερες ποινές δεν ασκούν το δικαίωμα έφεσης, με δεδομένο ότι κοντεύουν να εκτίσουν ή έχουν ήδη εκτίσει το σύνολο της ποινής τους, ενώ η υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, που κρίθηκε πρωτόδικα ως επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα περάσει σε παραγραφή τον Σεπτέμβριο του 2022. Έτσι, έχουμε περίπου 40 κατηγορούμενους πια, από τους 69 που είχε ασκηθεί η αρχική δίωξη.
Η έδρα αποτελείται από πέντε Εφέτες, με πρόεδρο την Σοφία Πανουτσακοπούλου και μέλη τους Χριστίνα Ρωμέση, Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανο-Γρηγόριο Φετζιάν και Τζεφεράκου Μυρτώ. Εισαγγελέας της έδρας είναι η Κυριακή Στεφανάτου.
Η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών αποτελείται από γνωστά ονόματα, όπως οι συνήγοροι Παπαδέλλης, Οπλαντζάκης, Γκαβέλας, Κάσσης, Γρηγορίου και, βέβαια, τους υιούς Μιχαλόλια, Γιώργο και Νίκο.
Αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις:
Ο Λαγός έρχεται πια με συνήγορο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, με τον οποίο είχε κάνει το γνωστό σόου τις τελευταίες μέρες του πρωτόδικου δικαστηρίου. Μαζί και με τον Γιάννη Ζωγράφο, τον οποίο έχει τοποθετήσει και πρόεδρο του κόμματός του, της ΕΛΑΣΥΝ, καθώς με τον πρόσφατο νόμο του 2021, ένα κόμμα δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές αν έχει αρχηγό ή ηγετικά στελέχη καταδικασμένους, έστω και πρωτόδικα, για εγκληματική οργάνωση.
Η συνήγορος Πανταζή, την οποία είδαμε στο πρωτόδικο να εκπροσωπεί τον καταδικασμένο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, Ευστάθιο Μπούκουρα, τώρα εκπροσωπεί τον Ηλία Κασιδιάρη. Μάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η κ. Πανταζή, μετά τη σχετική επιτυχία να εξασφαλίσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση για τον Μπούκουρα, έχει κάνει προόδους στην συνεργασία της με τέως (;) χρυσαυγίτες, καθώς είχε αναλάβει και τον Χρήστο Ζέρβα (επικεφαλής της ασφάλειας των γραφείων της ΧΑ που επιτέθηκε μαζί με άλλους στον φοιτητή Αλ. Λάζαρη) αλλά και τον Σωτήρη Δεβελέκο που καταδικάστηκε στο ΜΟΔ Πειραιά για την επίθεση στη Φαβέλα. Ο Κασιδιάρης εκπροσωπείται επίσης από τον δικηγόρο Φοίβο Μαργαρίτη, του οποίου το το βιογραφικό μπορεί να δει κανείς στο σάιτ του κόμματος «Έλληνες ΓΤΠ», ως στελέχους.
Επομένως, έχουμε το γνωστό μοτίβο των ιδεολογικά συντεταγμένων συνηγόρων υπεράσπισης που είδαμε και στο πρωτόδικο. Πράγμα που σημαίνει ότι προετοιμαζόμαστε να ακούσουμε και πάλι ακραίο ναζιστικό ή φιλοναζιστικό λόγο, επιθέσεις στους μάρτυρες, καθώς και πλέιστες όσες συνωμοσιολογίες, hoaxes και fake news, που συγκροτούν την κοσμοαντίληψη ενός Έλληνα ακροδεξιού.
Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, όπως λέγεται πλέον η πολιτική αγωγή:
Την οικογένεια Φύσσα θα εκπροσωπήσει ομάδα δικηγόρων που συμμετέχουν οι δικηγόροι Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, όπως στο πρωτόδικο, αλλά και ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος (που στο πρωτόδικο ήταν στην πολιτική αγωγή εκ μέρους των μελών του ΠΑΜΕ), καθώς και οι συνήγοροι Μαρίνα Δαλιάνη και Αργύρης Συρίγος.
Τους Αιγύπτιους αλιεργάτες θα εκπροσωπήσουν οι συνήγοροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.
Προβλήματα στην αίθουσα
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης δικασίμου, οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τη διαδικασία παραπονέθηκαν στην έδρα ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, επειδή έχουν τοποθετηθεί στο πάνω διάζωμα του αμφιθεάτρου της – μεγάλης – αίθουσας και επειδή δεν λειτουργούν τα ηχεία.
Αυτό έχει συμβεί γιατί, ενώ έχει εγκατασταθεί το σύστημα για την ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης, που είναι πλέον υποχρεωτικό, όταν έγινε η σύνδεσή του κανείς δε σκέφτηκε να συνδέσει μαζί και τα ηχεία της αίθουσας. Κι έτσι, στα μικρόφωνα συνδέθηκε η φωνοληψία αλλά αποσυνδέθηκαν τα ηχεία, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο για την καταγραφή των πρακτικών και να μην ακούγονται στα ηχεία. Αυτά τα τραγελαφικά δυστυχώς μας θυμίζουν τις απίθανες καταστάσεις και πάρα πολλές άλλες τραγικές ελλείψεις και προβλήματα που είχαμε δει στην πρωτόδικη διαδικασία.
Δεύτερο πρόβλημα: Επειδή πολλοί κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι και τα κρατητήρια είναι στο αριστερό μέρος της αίθουσας, δηλαδή στην πλευρά των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας, η αστυνομία τοποθετεί το κοινό που προσέρχεται να παρακολουθήσει τη δίκη στην δεξιά πλευρά της αίθουσας, δηλαδή πίσω από τους δικηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. Πράγμα που είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, αν βέβαια εμφανιστούν υποστηρικτές των ναζιστών κατηγορουμένων, πράγμα που – σημειώνουμε – δεν συνέβη κατά την πρώτη δικάσιμο.
Χαρακτηριστικά σημεία της 1ης δικασίμου
Αίτημα αναβολής από Μιχαλολιάκο
Ο Μιχαλολιάκος ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία, δηλαδή να οριστεί εκ νέου δικάσιμος με νέα έδρα, για τον λόγο ότι νοσηλευόταν με COVID-19 όταν εκδόθηκε η καθαρογραμμένη απόφαση και άρα… «Δεν ξέρει για τί δικάζεται», όπως είπε ο συνήγορος Παπαδέλλης που μετέφερε το αίτημα.
Παπαδέλλης: [Για Μιχαλολιάκο] Είναι απών και υποβάλλεται αίτημα αναβολής. Έρχομαι ως άγγελος. Είναι απών διότι νοσηλεύεται […] Έμεινε στη ΜΕΘ δύο μήνες και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε Κέντρο Αποκατάστασης. […] Είναι μία δίκη αυτής της εντάσεως. Έχει βγει η απόφαση 1/4 και δεν ξέρει την απόφαση. Δεν ξέρει ο άνθρωπος γιατί δικάζεται. Είναι δυνατόν να δικαστεί έτσι;
Από τη μετάδοση του Golden Dawn Watch
Αλλοίμονο, από πού να ξέρει ο Μιχαλολιάκος γιατί δικάζεται. Υπήρχε καμμία περίπτωση να ξέρει είτε ο ίδιος από πριν, είτε ο συνήγορός του στο πρωτόδικο και αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας;
Φαίνεται πως ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης καταλαβαίνει εξαρχής πια πόσο μπορεί να χειροτερέψει η θέση του και άρα επιδιώκει ίσως μια πιο «φιλική» στις ιδέες του έδρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έδρα του Πενταμελούς Εφετείου, προέκυψε με αρκετές δυσκολίες, όπως παραιτήσεις δικαστών κλπ, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα «ακυρωθεί» για να πάμε σε αναβολή.
Λαγός, ο «πολιτικός κρατούμενος»
Πρ: Λαγός.
Λαγός: Παρών, κυρία Πρόεδρε. Πολιτικός κρατούμενος, παρίσταμαι με Πλεύρη Κωνσταντίνο και Ζωγράφο Ιωάννη.
Από τη μετάδοση του Golden Dawn Watch
Εδώ έχουμε μια αθλιότητα, την ιδιοποίηση του όρου «πολιτικός κρατούμενος». Και βέβαια υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, και στην Ελλάδα και σε δημοκρατικά καθεστώτα, κι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που ξεφεύγει από το θέμα μας εδώ.
Όταν όμως είσαι, αποδεδειγμένα με έγγραφα, τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο, προϊστάμενος δύο ταγμάτων εφόδου, της Νίκαιας και του Περάματος που έχουν προβεί σε δολοφονία, απόπειρες δολοφονίας και ένα σωρό επιθέσεις, αλλά και υφιστάμενος του «αιώνιου αρχηγού» μιας ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος δίνει εντολές «να καθαρίσει ο τόπος» από μετανάστες και αντιφασίστες, είσαι απλά ένας αμετανόητος ηθικός αυτουργός δολοφονιών και ενορχηστρωτής επιθέσεων. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε: το αφήγημα περί «σκευωρίας» δεν είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για το κοινό που τους ακούει, είναι και μια δήλωση αμετανοησίας για όλα τα εγκλήματα που διέπρατταν όντας μέλη και προϊστάμενοι στη ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.
Λαγός: […] Όπως γνωρίζετε από το 2019 είμαι εκλεγμένος ευρωβουλευτής με την ψήφο χιλιάδων ανθρώπων
[…] Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω και όταν μου ζητήθηκε να επιστρέψω γύρισα πίσω.
[…] Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης άλλων αδικημάτων.
[…] Θα ήθελα να σας τονίσω ότι ουσιαστικά δεν έχω την κοινοβουλευτική μου έδρα και έχασα το μεγαλύτερο μέρος του μισθού μου.
[…] Κινδυνεύουν πέντε συνεργάτες μου που εκδιώχθηκαν όχι γιατί έκαναν κάτι αλλά επειδή εκκρεμεί το Εφετείο.
[…] Πριν από λίγες μέρες προέβην σε απεργία πείνας 25 ημερών προκειμένου να ξεκινήσει το Εφετείο.
Από τη μετάδοση του Golden Dawn Watch
Ο Λαγός, που μετά την καταδίκη του ίδρυσε νέο κόμμα για να αποσυνδεθεί από την Χρυσή Αυγή και να συνδεθεί με τον «πατριάρχη» του ελληνικού φασισμού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, προσπαθεί να πείσει ότι δικαιούται να πάρει αναστολή εκτέλεσης ποινής επειδή
α) Είναι ευρωβουλευτής. Και; Είναι κάποιο επιχείρημα αυτό; Φυσικά και όχι. Είναι όμως δηλωτικό της αντίληψης που είχε εκφράσει ο Κασιδιάρης τότε, όταν πρώτη φορά εξελέγησαν στη Βουλή, που έλεγε «τώρα έχουμε και ασυλία και μπορούμε να οπλοφορούμε». Δηλαδή η εργαλειακή χρήση των θέσεων αυτών για τους σκοπούς τους, ως ναζιστών.
β) Υπέστη «ανήκεστο βλάβη» γιατί δεν συμμετέχει σε επιτροπές και χάνει μέρος του μισθού του. Καλώς ή κακώς, αυτός είναι ο σκοπός της φυλάκισης: η στέρηση της ελευθερίας. Το όποιο αποτέλεσμά της, είναι το προσδοκώμενο. Σε αντίθεση με άλλους κρατουμένους, που ασθενούν και πεθαίνουν στις φυλακές γιατί τους αρνήθηκαν την περίθαλψη ενός χαλασμένου δοντιού.
γ) Ο Λαγός εξευτελίζει και την έννοια της απεργίας πείνας, που είναι το έσχατο όπλο για τους κρατούμενους και τις κρατούμενες που στερούνται, όχι κάποια ειδική μεταχείριση, αλλά τα από τον νόμο κατοχυρωμενα δικαιώματά τους. Θυμίζει τον νεοναζί σφαγέα Μπρέιβικ, που είχε απειλήσει με απεργία πείνας αν δεν του έφερναν νέο playstation στο κελί του.
Σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκαν κι άλλοι πρωτόδικα καταδικασμένοι κρατούμενοι χρυσαυγίτες, ζητώντας αναστολή της ποινής τους. Αναφέρθηκαν σε παιδάκια, ηλικιωμένους γονείς και χαμηλά εισοδήματα, πράγματα που βέβαια δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους όταν εντάσσονταν στην εγκληματική οργάνωση και έπαιρναν τους δρόμους με πρόθεση να σκοτώσουν τον Παύλο Φύσσα και τον Αμπουζίντ Εμπάρακ.
Οι προτάσεις της εισαγγελέα
Η εισαγγελέας έδωσε αρνητικές προτάσεις στα αιτήματα για αναστολή. Χαρακτηριστικά:
Εισαγγελέας: [Για Λαγό] Δεν θα έχει αναστολή η έφεση για τον κατηγορούμενο. Δεν προέκυψαν περιστατικά κρίσιμα και δεν αποδεικνύει ότι βιώνει την περιθωριοποίηση όπως γράφει στην αίτησή του. Δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη γιατί είναι κοινό για όλους τους κρατουμένους.
[…] Για τους Σταμπέλο, Καλαρίτη ισχύει ότι κρίθηκε ότι δε θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δεν προέκυψαν ανατρεπτικά δεδομένα. Ως προς τον κ. Πανταζή για το ιατρικό του πρόβλημα αναγράφεται ότι χρήζει επανεξέτασης και δεν προκύπτει ότι αρνήθηκαν τη μεταγωγή του. Για τον κ. Σταμπέλο δυστυχώς είναι κοινά προβλήματα για πολλούς κρατουμένους. Προτείνω την απόρριψη.
Έτσι λοιπόν, με την έδρα να επιφυλάσσεται να αποφασίσει και για το αίτημα αναβολής του Μιχαλολιάκου, και για τα αιτήματα αναστολής ποινής του Λαγού και των άλλων φυλακισμένων, το δικαστήριο διέκοψε στις 14:51, αφού περίμενε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας να εμφανιστούν δικηγόροι για να διοριστούν ως συνήγοροι υπεράσπισης.
Η επόμενη δικάσιμος θα είναι την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, οπότε και αναμένουμε να αποφασίσει το δικαστήριο για τα παραπάνω, αλλά και να διοριστούν επίσημα οι συνήγοροι από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας.
Δεν είναι απίθανο βέβαια να προβληθούν και άλλα αιτήματα με σκοπό την παρακώλυση της διαδικασίας ή την επίτευξη αναβολής για μια «καλύτερη» για του κατηγορουμένους έδρα. Όσον αφορά σε μια πρώτη εκτίμηση για τη διάρκεια του Εφετείου, με βάση και τις συζητήσεις μας με συνηγόρους της υποστήριξης κατηγορίας, αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν οι δικαστές της σύνθεσης θα έχουν αποκλειστική απασχόληση με αυτή την υπόθεση. Αυτό δεν συμβαίνει προς ώρας και είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί από Σεπτέμβριο. Αν όλα πάνε καλά προς αυτή την κατεύθυνση, το εφετείο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 χρόνια περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, όλες κι όλοι εμείς στην ομάδα του omniatv θα είμαστε εδώ για να καταγράφουμε και να αποκωδικοποιούμε τα κυριότερα σημεία όλων των δικασίμων, καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη γύρω από τη διαδικασία.
Η επόμενη εκπομπή μας θα είναι την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.