Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2:30μμ: Συνέντευξη Τύπου για την πρόταση νέου Σωφρονιστικού Κώδικα

Για την προτεινόμενη αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Δευτέρα 24/10, 2:30 μμ στην Κεντρική Αίθουσα του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)

Με τις τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που εισήγαγε η κυβέρνηση «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα- Τροποποιήσεις στον ν. 2776/1999», θεσπίζεται ο περιορισμός ή και η κατάργηση για κατηγορίες κρατουμένων του δικαιώματος σε τακτική άδεια και η μετατροπή της εκπαιδευτικής άδειας από δικαίωμα του κρατουμένου σε εξαιρετική περίσταση. Οι τροποποιήσεις αυτές συνιστούν καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ματαιώνουν τους σκοπούς του σωφρονισμού και της κοινωνικής επανένταξης που διέπουν το σωφρονιστικό δίκαιο και τις ρυθμίσεις περί έκτισης ποινής.

Δικηγόροι και νομικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επιχειρούμενο περιορισμό βασικών εγγυήσεων της αξιοπρέπειας των κρατουμένων, δεδομένης της ήδη απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι φυλακές στη χώρα μας, που έχει μάλιστα πρόσφατα κατακριθεί από την CPT (Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας).

Οι πτυχές αυτές θα αναδειχθούν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 24/10 και ώρα 2:30 μμ στον ΔΣΑ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη σύνταξη του οποίου δεν προηγήθηκε καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, και οι διατάξεις του οποίου δεν συμβιβάζονται με τους σκοπούς του σωφρονιστικού δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού.

Θα μιλήσουν:

  • Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, μέλος ΔΣ Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου
  • Τάσος Θεοφίλου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων
  • Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  • Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος
  • Κατερίνα Πουρναρά, δικηγόρος, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο