Αθώος ο αναρχικός Βαγγέλης Σταθόπουλος στο εφετείο, μετά από 3 χρόνια άδικης φυλάκισης

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώο τον αναρχικό Βαγγέλη Σταθόπουλο για την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και την υποτιθέμενη συμμετοχή σε κλοπή σε κατάστημα του ΟΠΑΠ. Με τις κατηγορίες αυτές είχε καταδικαστεί από το πρωτόδικο, χωρίς πραγματικά στοιχεία, σε 19 έτη κάθειρξης και έχει μείνει φυλακισμένος πάνω από 3 χρόνια.

Έτσι καταρρέει άλλη μία υπόθεση που είχε στήσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ – γνωστή και ως «αντιτρομοκρατική») της ΕΛ.ΑΣ., με ένα διάτρητο κατηγορητήριο που βασίστηκε σε «ανώνυμα τηλεφωνήματα», εσωτερικά «ραβασάκια» και την προσφιλή τακτική της συμπερίληψης κι ενός «μείγματος DNA» από κινητά αντικείμενα.

Αναπάντητα θα μείνουν, ωστόσο, για άλλη μια φορά, τα ερωτήματα σχετικά με το ποιοί αστυνομικοί και με ποιους «εξωτερικούς συνεργάτες» δημιούργησαν και αυτή τη σκευωρία. Και, βέβαια, με ποια σκοπιμότητα.

Αναλυτικότερα:

Αθώος ο Βαγγέλης Σταθόπουλος για τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικής πράξης οπλοκατοχής, κλοπής (ΟΠΑΠ) και διακεκριμένης οπλοφορίας. Ένοχος για απλή οπλοκατοχή που αφορά σε ένα τέηζερ, μια σιδερογροθιά και ένα σουγιά.

Από τα 19 έτη κάθειρξης που είχε καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης. Αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και ανεστάλη η ποινή.

Ένοχος κρίθηκε ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης για τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικής πράξης οπλοκατοχής, κλοπής (ΟΠΑΠ) και απλής οπλοκατοχής. Από 16 έτη κάθειρξης που είχε καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε σε 14 έτη κάθειρξης.

Αθώος ο Δ.Μ. για τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατικής πράξης οπλοκατοχής. Ένοχος για την κατηγορία της συνέργειας σε διακεκριμένη οπλοκατοχή (χωρίς επιβαρυντική περίσταση τρομοκρατικής οργάνωσης). Από 10 έτη κάθειρξης που είχε καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε 3 έτη φυλάκισης. Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότερου σύννομου βίου και μεταγενέστερης καλης συμπεριφοράς. Η ποινή ανεστάλη.

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος θεμελιώνει δικαίωμα αποζημίωσης για τα χρόνια που έμεινε στη φυλακή και απελευθερώνεται άμεσα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο