Πέντε χρόνια μετά και σε «τιμή ευκαιρίας» η δίκη για τη ρατσιστική επίθεση στην Πλ. Σαπφούς

Ενημέρωση 02/11/2023: Η εκδίκαση αναβλήθηκε και πάλι, λόγω ασθένειας δύο από τις κατηγορούμενες, για τις 11 Απριλίου 2024.

Ενημέρωση 11/5/2023: Η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων αναβλήθηκε για τις 2 Νοεμβρίου 2023, λόγω κωλύματος παρουσίας ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης (Μιχ. Δημητρακόπουλου) και ενός από τους κατηγορουμένους.

Θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά ακροδεξιών των τελευταίων χρόνων. Θα μπορούσε ήδη να έχει δικαστεί. Θα μπορούσε να αποτελεί μία απόφαση ορόσημο ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αφορούν βία κατά προσφύγων/ισσών στη Λέσβο και εν γένει στα νησιά του Β. Αιγαίου. Όμως τίποτα από όλα αυτά δε θα συμβεί, κι αυτό οφείλεται σε όσα έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Το χρονικό των γεγονότων

Στις 17 Απριλίου 2018, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν φεύγουν από το «κέντρο υποδοχής» της Μόριας και φτάνουν στην Πλ. Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Δύο ημέρες αργότερα, ο τότε δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θα ζητούσε από τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν και να εκκενώσουν τον χώρο της πλατείας, κάτι που τελικά δεν έγινε, μιας και σύμφωνα με ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, η επιχείρηση εκκένωσης κατέληξε σε επιχείρηση καθαριότητας, με τον κ. Γαληνό να επιμένει στην ανάγκη για εκκένωση του χώρου.

Εντέλει, στις 22 Απριλίου 2018, μετά τη καθιερωμένη υποστολή της σημαίας, και έπειτα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη της τότε «Πατριωτικής Κίνησης», της τοπικής Χρυσής Αυγής, όπως και οπαδοί μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, επιτέθηκαν στους πρόσφυγες που είχαν παραμείνει στην πλατεία. Η επίθεση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ – και μέσα από δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό – προκύπτει ότι οι επιτιθέμενοι έκαναν χρήση φωτοβολίδων, σπασμένων μαρμάρων, αλλά και καδρονιών απέναντι στους πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να καλυφθούν ώστε να μην υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν έντονη, αλλά περιορίστηκε σε μικρές παρεμβάσεις ανά διαστήματα, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να διαλυθεί το πλήθος των επιτιθέμενων. Και αν όλο αυτό μάς μοιάζει γνώριμο, είναι η σύλληψη των ίδιων των προσφύγων (120 τον αριθμό) και δύο αλληλέγγυων – αντί για τους επιτιθέμενους – που κλείνει αυτό το χρονικό της επίθεσης, με απολογισμό και τουλάχιστον 35 τραυματίες. Οι συλληφθέντες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται για τα αδικήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», «στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας» και «παράβαση του άρ. 23 παρ. 1.Α Ν.1539/38 από κοινού», όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 9 Μαΐου 2019, αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα.

Τι γίνεται όμως με τους επιτιθέμενους; Οι υπαίτιοι της επίθεσης, μεταξύ των οποίων και διακεκριμένα ακροδεξιά στοιχεία της πόλης, άργησαν πολύ να βρεθούν στο εδώλιο. Η εισαγγελική αρχή της Μυτιλήνης δεν προχώρησε καθόλου την υπόθεση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να γίνεται αύριο, 11 Μαΐου 2023, η δίκη σε α´ βαθμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, τρεις από τους επιτιθέμενους εμπλέκονται και σε δικογραφία που σχηματίστηκε για άλλη επίθεση, λίγες μέρες μετά, όταν εννέα άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις 3 Μαΐου 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων προπηλακίστηκαν και δημοσιογράφοι.

Η δικογραφία για το πογκρόμ της Πλ. Σαπφούς είχε ήδη σχηματιστεί λίγες μόλις μέρες μετά την επίθεση και συμπεριλάμβανε 17 άτομα, με 5 να κατηγορούνται για κακουργήματα και 12 για πλημμελήματα. Στα μέσα Ιουνίου του ίδιου έτους η αστυνομία προχωρά σε κατ’ οίκον έρευνες και κατάσχεση ψηφιακού υλικού, συσχετίζοντας διαφορετικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της 3ης Μαΐου.

Στις αρχές του 2019 καταλήγουμε στον τελικό – προς ώρας – αριθμό κατηγορουμένων, όπου 26 άτομα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση πληθώρα αδικημάτων, κακουργηματικού ή και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η υπόθεση κατόπιν χωρίστηκε σε δύο δικογραφίες, μία για τα κακουργήματα και μία για τα πλημμελήματα, αποδυναμώνοντας έτσι τη σημασία και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στην πλημμεληματικού χαρακτήρα, κατηγορούνται 26 άτομα για πράξεις όπως «αντίσταση κατά της αρχής», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», «παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων/φωτοβολίδων» και «διατάραξη κοινής ειρήνης» κατά συναυτουργία, ενώ μερικοί εκ των κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της εξύβρισης και απειλής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Στην κακουργηματικού χαρακτήρα, οι 7 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν μόνο για «απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά», με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Η απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης ήταν μεν κακούργημα όταν έγινε ο χωρισμός των δικογραφιών, μετατράπηκε όμως σε πλημμέλημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 από την τότε απερχόμενη κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το παραπεμπτικό βούλευμα, επίσης, αφαίρεσε από το κατηγορητήριο μια σειρά σοβαρών κακουργημάτων που, σε περίπτωση καταδίκης, θα έφερναν τους κατηγορούμενους ενώπιον ποινών πολυετούς φυλάκισης.

Η δίκη για την επίθεση στην πλ. Σαπφούς θα καλυφθεί από τη στήλη The Case του omniatv στο Twitter [@TheCase_omniatv] και στο Facebook. Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 θα είμαστε στα δικαστήρια Μυτιλήνης για να παρακολουθήσουμε, να καταγράψουμε και να μεταδώσουμε τη διαδικασία με live tweeting μέσα από τη δικαστική αίθουσα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο