Η «Μαρίνα» – Μια γνωστή της Ελληνικής Αστυνομίας

Οι στενές σχέσεις του αστυνομικού Μπουγιούκου με τη «Μαρίνα» των υποθέσεων τράφικινγκ

Πόσες φορές θα πρέπει να γραφτεί το όνομα κάποιου ή κάποιας σε δικογραφίες που αφορούν την εμπορία ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα; Πόσα θύματα θα πρέπει να υποδείξουν το ίδιο άτομο, τις ίδιες τοποθεσίες, τις ίδιες μεθόδους, τους ίδιους τρόπους εκμετάλλευσης;

Aνατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνει κανείς πως τα ίδια άτομα επανέρχονται σε σοβαρές υποθέσεις που αφορούν ίδια αδικήματα, όπως αυτό της εμπορίας ανθρώπων, χωρίς όμως να έχουν καταδικαστικές ή πολυετείς ποινές, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που η ελληνική δικαστική εξουσία και η αστυνομία αγνόησαν επιδεικτικά σοβαρά στοιχεία που είχαν στα χέρια τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στην επιχείρηση που η ΕΛ.ΑΣ. ονόμασε «Αμαρυλλίς», συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, από τα οποία 11 παρουσιάζονται ως μέλη δύο κυκλωμάτων μαστροπείας και τα υπόλοιπα ως προσωπικό οίκων ανοχής. Από τους οίκους ανοχής στους οποίους εισέβαλε η Ασφάλεια, απελευθερώθηκαν 51 γυναίκες τις οποίες το κύκλωμα είχε πείσει να μεταναστεύουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, τη Κολομβία, τη Βενεζουέλα, προκειμένου να δουλέψουν σε οίκους ανοχής, υποσχόμενοι ότι έπειτα από τρεις μήνες, διάστημα δηλαδή που ισχύει η τουριστική βίζα, θα επέστρεφαν στις χώρες τους με 20.000 δολάρια.

Τα κέρδη που αποκόμιζε το κύκλωμα από τη δράση του ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική. Μάλιστα για να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα έσοδα τους τα μέλη του είχαν προσχωρήσει στη σύσταση τριών εταιρειών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν δομημένα, με ιεραρχία και διαρκή αλλά και αλληλένδετη μεταξύ τους δράση, με δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κολομβία, με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών. Ως οι δυο αρχηγοί των κυκλωμάτων φωτογραφίζονται ένας 39χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί και το 2016 για υπόθεση trafficking, και η γνωστή ως «Μαρίνα».

Η ιστορία της 70χρονης «Μαρίνας» αποδεικνύει πως η επιχείρηση «Αμαρυλλίς» την οποία διαφημίζει ως επιτυχία η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν παρά η αποτυχία της ελληνικής δικαστικής εξουσίας και της αστυνομίας να προλάβει το οργανωμένο έγκλημα και ένα κύκλωμα trafficking το οποίο επανέρχεται ξανά και ξανά στις δικαστικές αίθουσες.

Greek Police Mafia 

Όπως είχαν αναδείξει οι Reporters United σε ρεπορτάζ του Μπάμπη Πολυχρονιάδη η «Μαρίνα» ήταν κατηγορούμενη στη δίκη της Greek Police Mafia, «διότι σε πόρισμα της ΕΥΠ που συντάχθηκε μετά από παρακολουθήσεις την περίοδο 2015-2016 αναφέρεται ότι εκείνη συγκέντρωνε για λογαριασμό του κυκλώματος τα χρήματα για την ‘κάλυψη’ από τους οίκους ανοχής σε Κεραμεικό και Καλλιθέα».

Τrafficking: Οικογενειακή υπόθεση

Όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της «Μαρίνας», η ίδια, για τη τη νομιμοποίησή των εσόδων της, είχε συστήσει εταιρεία real estate μαζί με τον 41 ετών γιο της, τον Ι.Λ.

Ο Ι.Λ. υπήρξε συγκατηγορούμενος του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης. Η κατηγορία που του αποδίδονταν αφορούσε σε συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα. Η σύνδεση της Μαρίνας στην υπόθεση όμως δεν προκύπτει μόνο από τον κατηγορούμενο γιο της, αλλά και από τη μαρτυρία της 19χρονης Ε. η οποία από την αρχή είχε καταγγείλει πως η 70χρονη ήταν εκείνη που φαινόταν να κάνει κουμάντο στη διαχείριση των οίκων ανοχής.

Στην κατάθεση που είχε δώσει στις 10 Ιουλίου 2021 η 19χρονη ανέφερε:

Αυτός (σ.σ.: ο αστυνομικός Δ. Μπουγιούκος) μου είπε ότι η μητέρα ενός φίλου του, του Γ.Λ. (σ.σ. ο γιος της η «Μαρίνας»), έχει οίκους ανοχής στην Αθήνα και ένα site για να κλείνεις ερωτικά ραντεβού με κοπέλες [kinghustlers.com] και μου πρότεινε να εργαστώ κι εγώ γι’ αυτήν. Ο Δημήτρης και ο Λ. δουλεύουν χωρίς να φαίνονται για τη μητέρα του Λ., την οποία φωνάζουν «Μαρίνα» στη δουλειά, χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το πραγματικό της όνομα. Αυτοί ουσιαστικά είναι τα αφεντικά και κανονίζουν τις δουλειές και διαχειρίζονται το site. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Δημήτρη να εργαστώ μαζί τους αρχικά το αρνήθηκα, όμως αυτός με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου και έτσι εξαναγκάστηκα να δουλέψω μαζί τους.

Τη μαρτυρία της Ε. για τη σύνδεση του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου με  τη «Μαρίνα», επιβεβαιώνει όμως και η έκθεση ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων της ίδιας της αστυνομίας. Σ’ αυτήν περιέχονται συνομιλίες του αστυνομικού, στις οποίες αναφέρεται πως είχε πληρωθεί για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας σε υπόθεσή της, την οποία μάλιστα έχασε. Στις 21/4/2019 ο Δημήτρης Μπουγιούκος συνομιλεί με γνωστό δικηγόρο των Αθηνών για 8 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Η έκθεση της αστυνομίας βρίσκεται στη διάθεση του omniatv.

Μεταξύ άλλων, ο αποκαλυπτικός διάλογος τους περιλαμβάνει και το εξής απόσπασμα:

Δικηγόρος: Βρε καλώς τον να

Μπουγιούκος: Τι κάνεις;

Δικηγόρος: Τι να κάνω, εσύ τι κάνεις.

Μπουγιούκος: Υπομονή, τι να κάνω. Πήγες στον (σ.σ. αναφέρει όνομα) ή θα πας;

Δικηγόρος: Όχι δεν θα πάω, μίλησα μαζί του και για να πάω θα πρέπει να κανονιστεί εφόσον δεν μπορώ να συνεννοηθώ με κάνέναν από εδώ. Εδώ δεν μπορώ να συνεννοηθώ ούτε με τη Μαρίνα ας πούμε για υποθέσεις της. Άλλα λέω, άλλα καταλαβαίνει, φωνάζω εγώ, λέει αυτή τα δικά της. Με έβριζε προχθές εμένα, έβριζε εσένα που πληρώθηκες σαν μάρτυρας και δεν εμφανίστηκες στο δικαστήριο και έχασε τη δίκη. 

Η οικειότητα του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου με τη Μαρίνα, φαίνεται και από το παρακάτω απόσπασμα της ίδιας συνομιλίας:

Δικηγόρος: Και την Μαρίνα αύριο θα την ξεχέσω κανονικά γιατί μου έκραζε εσένα, θα την κράξω και αυτή κανονικά αύριο

Μπουγιούκος: Εγώ της είπα να έρθει εδώ να κοιμηθεί να ξυπνήσουμε το πρωί να πάμε, πρώτον ήξερε ότι είμαι μόνος μου, δεύτερον είχε έρθει η Μαρίνα, η Μαρίνα είναι ό,τι να ‘ναι αυτό σου το είπα κι εγώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η Μαρίνα δεν χρειάζεται καν να κληθεί να δώσει εξηγήσεις, ενώ το ίδιο το θύμα την είχε υποδείξει ως υπεύθυνη της «δουλειάς». Βάσει των παραπάνω στοιχείων, στην 4η δικάσιμο οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας Αντωνία Λεγάκη και Δήμητρα Κεραμυδά, ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας η «Μαρίνα», η οποία παρουσιαζόταν ως ιδιοκτήτρια του σάιτ γνωριμιών «kingshustlers» όπου εξέδιδε ο αστυνομικός Δ. Μπουγιούκος τη 19χρονη. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση, ενώ ο εισαγγελέας απάντησε πως «Δεν βλέπω ανάγκη να κληθεί, δεν εξετάζουμε την συμπεριφορά του κατηγορουμένου και όποιες επαφές είχε διαδικτυακά. Το αποδεικτικό υλικό που έχουμε αρκεί».

Ο Δημήτρης Μπουγιούκος – παρότι κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα – αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. Ο δε γιος της «Μαρίνας», ο Ι.Λ. ο οποίος στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ποτέ, αθωώθηκε για τις κατηγορίες.

Σχετικά, η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη μάς παραχώρησε την ακόλουθη δήλωση:

Υπόθεση Κολωνού: Αυτό το γκρι διώροφο σπίτι

Ανάμεσα στους οίκους ανοχής στους οποίους εισέβαλε η Ασφάλεια κατά την επιχείρηση της Παρασκευής, βρίσκεται και το μικρό κτήριο της οδού Κασσάνδρας 6 στον Βοτανικό.

Ως ένα «γκρι διώροφο σπίτι», για το οποίο δεν θυμόταν τη διαδρομή είχε περιγράψει τον συγκεκριμένο οίκο ανοχής στην τρίτη της κατάθεση το 12χρονο θύμα trafficking από την περιοχή του Κολωνού. Σύμφωνα με το παιδί, οδηγούνταν εκεί από τον κατηγορούμενο Ηλία Μίχο ο οποίος τη βίαζε, ενώ στη συνέχεια την άφηνε στο δωμάτιο προκειμένου να βιαστεί και από άλλους άντρες, με προκαθορισμένα όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, ραντεβού.

Στην ίδια κατάθεση το μικρό κορίτσι είχε αναφέρει πως «Την πόρτα άνοιγε πάντα ένας άνδρας» και πως τον είχε ακούσει μια φορά να λέει στον Ηλία Μίχο «Ρε τι κάνεις, αυτή είναι μικρή θα μπλέξουμε». Μετά την κατάθεση του κοριτσιού και την αναγνώριση του κτιρίου, ο οίκος ανοχής είχε ελεγχθεί από αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Σε επιχείρηση της αστυνομίας στις 12 Οκτωβρίου 2022, είχαν συλληφθεί τότε ως εκδιδόμενες τρεις γυναίκες από την Κολομβία, η E.C. , η M.M. και η B.Z.. Είχε συλληφθεί επίσης η Β.Μ., μια γυναίκα από τη Μολδαβία ως προσωπικό οίκου ανοχής και η οποία ανέφερε πως την προσέλαβε κάποιος κ. Βασίλης, ενώ η Ν.D από τη Βουλγαρία, και η M.L. από τη Ρουμανία, που δήλωσαν πως είναι μισθώτρια και υπεκμισθώτρια αντίστοιχα, παραδόξως δεν συνελήφθησαν.

Σαν υπεύθυνη του οίκου ανοχής παρουσιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022 κάποια S. A. γεννημένη το 1959 στη Βουλγαρία, η οποία ανέφερε στην ένορκη κατάθεση της πως εργάζεται ως υπεύθυνη στον οίκο ανοχής τα τελευταία δυο χρόνια, και πως την προσέλαβε κάποιος «Τόλης» ηλικίας «περίπου 30 ετών». Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους καμία δεν γνώριζε τον Μίχο.

Ο συγκεκριμένος οίκος ανοχής, λειτουργούσε παρά το ότι ήταν σφραγισμένος, ενώ έχει και σάιτ το οποίο παραμένει ενεργό: eroticportal[.]com/en/studio/535-Kassandras%206

Ως υπεύθυνος σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας παρουσιάζεται ο 39χρονος που έχει συλληφθεί ως αρχηγός του ενός κυκλώματος, αλλά τα στοιχεία δείχνουν και εμπλοκή της Μαρίνας, καθώς η αλληλένδετη δράση των κυκλωμάτων, εκτός από τη δομή και την ιεραρχία, έγκειται στο γεγονός ότι δύο μέλη λειτουργούσαν για λογαριασμό και των δύο οργανώσεων ως στρατολογητές, αλλά κυρίως εξαιτίας της συνεργασίας και των οικονομικών συναλλαγών που είχαν μεταξύ τους τα αρχηγικά μέλη. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο