Υπόθεση Κολωνού: Αίτημα της υπεράσπισης για συμπληρωματική κατάθεση της 12χρονης

Κατά τη δεύτερη δικάσιμο καταθέτει η θεία της 12χρονης, ενώ η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για συμπληρωματικές ερωτήσεις από το δικαστήριο προς τη 12χρονη.

Πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, η δεύτερη δικάσιμος για την υπόθεση μαστροπείας και βιασμού του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, αυτή τη φορά στην αίθουσα Δ4 του Εφετείου που εξασφαλίστηκε για τη διεξαγωγή της δίκης. Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, υποβλήθηκαν αιτήματα στο δικαστήριο από τις δυο πλευρές, μεταξύ αυτών και το αίτημα των κατηγορουμένων για συμπληρωτική κατάθεση με νέες ερωτήσεις στην ανήλικη.

Τη Δευτέρα, με την έναρξη της δίκης, υποβλήθηκε αίτημα από τη συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας, Ασπασία Ταραχοπούλου, για τη διεξαγωγή της κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να προστατευτεί το παιδί από την επαναθυματοποίηση. Με το αίτημα συντάχθηκαν όλοι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, ενώ αντίστοιχο αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και του Ηλία Μίχου. Σε δίκες που αφορούν σεξουαλικά αδικήματα και η πλευρά του κατηγορούμενου έχει το δικαίωμα να υποβάλει τέτοιο αίτημα.

Στη σημερινή δικάσιμο, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ξεκίνησε να καταθέτει η πρώτη μάρτυρας. Πρόκειται για τη θεία του 12χρονου κοριτσιού που πρώτη κατάλαβε τι συμβαίνει στην ανήλικη όταν πήρε το κινητό της και διάβασε τα μηνύματα που της είχε αποστείλει ο Ηλίας Μίχος. Στη συνέχεια ειδοποίησε τη μητέρα του παιδιού, η οποία με τη σειρά της, πήγε στην Αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Μίχος έχει παραδεχτεί, ήδη από τις καταθέσεις του, την τέλεση της κατάχρησης ανηλίκου, καθώς και της προμήθειας και κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Αρνείται ωστόσο την διακίνηση σε τρίτους, ενώ αρνείται και την τέλεση των λοιπών κακουργημάτων (βιασμός, μαστροπεία, εμπορία ανθρώπων προς γενετήσια εκμετάλλευση), ισχυριζόμενος ότι οι συνευρέσεις με την παθούσα γίνονταν «με τη συναίνεσή της» και ότι αυτή «είχε επιδοθεί στην πορνεία» νωρίτερα, χωρίς δική του προτροπή, ανάμιξη ή απειλή.

Η θεία του κοριτσιού στέκεται στο πλευρό της μητέρας από την πρώτη στιγμή.

Στην ένορκη κατάθεσή της τον Οκτώβριο του 2022, αναφερόμενη στην μητέρα, είχε δηλώσει:

Αγαπούσε όλα τα παιδιά της, τα λάτρευε και δεν άφηνε κανέναν να τα πειράξει […] Δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζε, μόλις το έμαθε πήγε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα του Κολωνού να κάνουν καταγγελία, αλλά το αστυνομικό τμήμα τους έδιωξε […] Την επόμενη ημέρα το πρωί, πήγαν πάλι οι γονείς στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού και τους έστειλαν στη ΓΑΔΑ για να κάνουν την καταγγελία. Το παιδί μού είπε ότι δεν ήξεραν τίποτα η μητέρα της και ο πατέρας της, ότι ο Μίχος της έδειχνε τα όπλα που είχε και σε αυτή και στον μικρότερο αδερφό της, και την απειλούσε ότι εάν μιλούσε στους γονείς της αυτοί θα πάθαιναν κακό. Η μητέρα της δεν υποψιαζόταν καν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στην κόρη της. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κατηγορείται, δεν είναι δυνατόν γιατί είδα την αντίδραση της. Αποκλείεται να είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη μητέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην κατάθεσή της στο δικαστήριο αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση και να την υποστηρίξει. Η μητέρα της ανήλικης μετά την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατηγορείται για: διακεκριμένη μαστροπεία εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών από ανιόντα συγγενή εξ αίματος, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου [απόκτηση – διανομή – κατοχή] κατ’ εξακολούθηση και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση. Δήλωσε αθώα για τις κατηγορίες.

Τι θα συμβεί με τις συμπληρωματικές ερωτήσεις

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Ακόμα κι αν γίνει δεκτό να καταθέσει συμπληρωματικά το παιδί θύμα, η κατάθεση γίνεται σε άλλο χώρο, ακόμα και στο σπίτι του, με ηλεκτρονικά μέσα, από ανακριτικό υπάλληλο διορισμένο από το δικαστήριο και ερωτήσεις τίθενται μόνο από αυτόν, και αν οι συνήγοροι έχουν ερωτήσεις τις θέτουν γραπτά. Στη συνέχεια η βιντεοσκοπημενη κατάθεση προβάλλεται στο δικαστήριο. Επίσης, αυτό γίνεται μετά από απόφαση του δικαστηρίου, μόνο αν το παιδί δεν έχει καταθεσει προανακριτικά, ή αν χρειάζονται διευκρινίσεις/ συμπληρώσεις σχετικά με ό,τι έχει καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η 12χρονη έχει δώσει ήδη πέντε πολύωρες καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη δικογραφία που εκδικάζεται, και ακόμη δυο στη δεύτερη δικογραφία που παραμένει ανοιχτή. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο