Το modus operandi μιας σκευωρίας: για τη δίκη των δύο αντιφασιστών

Το χρονικό μια δίωξης. Για τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, Λουκάρεως 14, 4ος όροφος, αίθουσα Δ 100 Β’ ορίστηκε η δίκη των δύο αντιφασιστών.

Η μονίμως διαμένουσα στον πρώτο όροφο και ιδιοκτήτρια του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», επί της οδού Θ. Δηλιγιάννη 50, κοιμόταν στην οικία της όταν, στις 2:35 τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου 2019, άκουσε έναν θόρυβο. Άμεσα, και προκειμένου να διαπιστώσει τι είχε συμβεί, βγήκε στο μπαλκόνι όπου αντιλήφθηκε έντονη οσμή προερχόμενη από φωτιά, καθώς και την παρουσία αστυνομίας έξω από το κτίριο. Ένας εκ των αστυνομικών, βρισκόμενος στο ισόγειο της πολυκατοικίας, τη ενημέρωσε για την ύπαρξη φωτιάς στον δεύτερο όροφο και την προέτρεψε να εγκαταλείψει την οικία της.

Πέντε λεπτά πριν, ο ιδιοκτήτης της καντίνας στην διασταύρωση Δηλιγιάννη και Νεοφύτου Μεταξά είχε παρατηρήσει ένα αυτοκίνητο, ανοιχτού χρώματος, στην οροφή του οποίου υπήρχε μια μεταλλική, πτυσσόμενη σκάλα, να σταθμεύει μπροστά στο κτίριο. Τέσσερα άτομα βγήκαν από το αμάξι. Φορούσαν εργατικές φόρμες, κράνη εργοταξίου και πορτοκαλί γιλέκα. Ταυτόχρονα σχεδόν, άλλα τόσα άτομα με την ίδια εμφάνιση, έφτασαν στην πίσω πλευρά του οχήματος. Δυο από τους επιβαίνοντες του οχήματος πήραν την σκάλα από την οροφή του, τοποθέτησαν την βάση της στο πεζοδρόμιο, την κορυφή της στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και την ανέβηκαν. Τα υπόλοιπα άτομα κρατούσαν την σκάλα σταθερή. Ακούστηκε ο ήχος από την θραύση της τζαμαρίας. Τα δύο άτομα κατέβηκαν. Όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Ακούστηκαν τρεις εκρήξεις. Φωτιά και καπνός έβγαινε από τον δεύτερο όροφο.

Όπως αναγκάστηκε μετά από λίγες ώρες να παραδεχτεί στην κατάθεση του ο πρωτόδικα καταδικασμένος ναζί, Ηλίας Κασιδιάρης, τα γραφεία είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Ενημερώθηκα από μέλος του κόμματος [σ.σ.: εγκληματική οργάνωση] ότι στα προαναφερθέντα γραφεία πραγματοποιήθηκε επίθεση από άγνωστα άτομα με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Άμεσα μετέβην στο εν λόγω σημείο, όπου διαπίστωσα μεταξύ άλλων ότι ο δεύτερος όροφος των γραφείων είχε ολοσχερώς καταστραφεί συνέπεια της πυρκαγιάς».

Ο υπάλληλος του ξενοδοχείου Ariston, το οποίο βρίσκεται στην ίδια διασταύρωση, μόλις είδε τα παραπάνω περιστατικά, αμέσως κλείδωσε την είσοδο και ενημέρωσε τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Το λευκό αμάξι με τη σκάλα είχε ήδη κατευθυνθεί με ταχύτητα προς την Πλατεία Αττικής, μέσω της οδού Δηλιγιάννη.

Πέντε λεπτά πριν συμβουλέψει την ιδιοκτήτρια του κτιρίου να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της, ο αστυνομικός της «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας», που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ειδικής εποχούμενης περιπολίας στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, παρατήρησε κι αυτός, καθώς κατευθυνόταν προς την Πλατεία Καραϊσκάκη, ένα άσπρο αυτοκίνητο με πτυσσόμενη σκάλα στην οροφή του να σταθμεύει στο σημείο.

Εκτός των όσων είδαν ο ιδιοκτήτης της καντίνας και ο υπάλληλος ξενοδοχείου, ο άνδρας της αντιτρομοκρατικής παρατήρησε ότι το αμάξι ήταν Renault Megane, ότι υπήρχε συνοδευτικό της επιχείρησης αμάξι, ένα άσπρο βανάκι Mercedes Vito, όμως, φαίνεται ότι, στηριζόμενος προφανώς στην καλοσύνη των αγνώστων, δεν μπήκε στον κόπο να συγκρατήσει αριθμό πινακίδων. Αντ’ αυτού, ο άντρας της Αντιτρομοκρατικής, απλώς παρέμεινε στο σημείο και ειδοποίησε το Κέντρο.

Το σήμα του Κέντρου έλαβαν μεταξύ άλλων μονάδων και μια μικτή ομάδα αντιτρομοκρατικής και ΕΚΑΜ που – κατά διαβολική σύμπτωση – έτυχε εκείνη την ώρα να περιπολούν στην περιοχή. Στην συμβολή Ηπείρου και Αχαρνών εντόπισαν το λευκό βαν και ξεκίνησαν καταδίωξη.

Η εκπαίδευση των ανδρών αυτών και ο συνδυασμός ικανοτήτων των δυο υπηρεσιών της Αστυνομίας που αποτελούν τα στολίδια του Σώματος, φαίνεται να μην απέδωσαν καρπούς. Ο οδηγός του λευκού βαν παραβίασε – λέει – ερυθρούς σηματοδότες, πραγματοποίησε περίτεχνους ελιγμούς, προκάλεσε φθορές σε άλλα συμβατικά οχήματα της Αστυνομίας που έσπευσαν στην καταδίωξη, μεταξύ των οποίων και ένα Smartάκι, με συνέπεια να μπορέσει να φτάσει στα Εξάρχεια όπου οι επιβάτες του σκορπίστηκαν σαν τις πυγολαμπίδες στους γύρω δρόμους, φορώντας ακόμα τα φωσφοριζέ γιλέκα τους!

Το ανώνυμο τηλεφώνημα

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 3ης προς 4ης Νοεμβρίου του 2019 όταν το τηλεφωνικό κέντρο της Αντιτρομοκρατικής δέχτηκε μια κλήση από έναν μυστηριώδη άντρα.

«Δεν επιθυμώ την γνωστοποίηση των στοιχείων μου καθώς φοβάμαι τυχόν μπλεξίματα. Που λέτε, είχα βγάλει βόλτα τον σκύλο μου και είδα ένα αυτοκίνητο μάρκας Renault, χρώματος λευκού, να σταματάει έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τρία άτομα να κατεβάζουν μια σκάλα και να την στερεώνουν στον δεύτερο όροφο όπου έγινε η επίθεση. Το αυτοκίνητο αυτό είχε πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό ΙΡΒ-5765. Στην συνέχεια, είδα πλήθος ατόμων να καταφθάνει στο σημείο, φοβήθηκα και έφυγα από εκεί.» – τουτ-τουτ-τουτ… Αυτά τους είπε και τους το έκλεισε και στα μούτρα.

Με βάση αυτό το τηλεφώνημα, θα ξεκινήσουν μια σειρά από λογικοφανείς υποθέσεις των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, μέσα από μια αλληλουχία πληροφοριών, βιαίως συρραμμένες μεταξύ τους, οι οποίες θα οδηγήσουν σε σύλληψη, δίωξη, τετραετή δικαστική ομηρία και οικονομική αφαίμαξη δυο αντιφασίστες, διαλεγμένους μέσα από το ποικιλόμορφο και δυναμικό αντιφασιστικό κίνημα του τέλους της περασμένης δεκαετίας. Διώξεις που εδράζονται σε μια λογικοφανή αλλά αυθαίρετη αλληλουχία πραγματικών και φανταστικών γεγονότων που σε κάθε περίπτωση έχουν ως αφετηρία ένα «ανώνυμο τηλεφώνημα». Με άλλα λόγια, το modus operandi της σκευωρίας.

Οι συλλήψεις και οι ισχυρισμοί της Αντιτρομοκρατικής

Στις 15 Δεκέμβρη 2019, σχεδόν δυο μήνες μετά, οκτώ άντρες της Αντιτρομοκρατικής μοιρασμένοι σε δυο αμάξια συλλαμβάνουν τον πρώτο κατηγορούμενο από τη μέση του δρόμου, αφού, πρώτα, του έβαλαν όπλα στο κεφάλι και του φόρεσαν κουκούλα. Για την σύλληψη του δεύτερου κατηγορούμενου, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν λίγο πιο σύνθετο σενάριο. Του χτύπησαν το κουδούνι με πρόφαση τα κοινόχρηστα και τον πήραν…

Κύριος ισχυρισμός της δίωξης που παρουσιάζεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως στοιχείο είναι ότι οι δυο κατηγορούμενοι είχαν προβεί με νόμιμο τρόπο και χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε κοινούς χρόνους με την επίθεση, χωρίς ωστόσο κανένα από τα οχήματα αυτά να έχει στην πραγματικότητα ταυτοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Ακόμα περισσότερο, οι ισχυρισμοί αυτοί απέχουν έστω και από τη σφαίρα της υποψίας, σε σχέση με την φυσική παρουσία κάποιου από τους κατηγορούμενους στο σημείο.

Τα στοιχεία μπορεί να μην επαρκούσαν για την προφυλάκιση των δύο όμως, παρόλα αυτά, η δικαστική εξουσία μέσα από μια σειρά λογικών αλμάτων έχει μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ασκήσει ακόμα και συμπληρωματικές διώξεις ενάντια στους δυο αντιφασίστες που αφορούν όποια επίθεση σε γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης έχει γίνει με την υπογραφή ομάδων που το πρώτο συνθετικό του ονόματος περιλαμβάνει την λέξη «Ταξιαρχία»! Τακτική που τα πιο κωμικοτραγικά της όρια δοκιμάζονται ακόμα στην σκανδαλώδη υπόθεση «Σύντροφοι-Συντρόφισσες».

Έτσι λοιπόν, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ενέργειες από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019, με στόχο χώρους και μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Με άλλα λόγια ή με την διατύπωση του παραπεμπτικού βουλεύματος:

Οργάνωση η επωνυμία της οποίας απαρτιζόταν από δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα παρέμενε πάντοτε σταθερό και απαντούσε στον όρο ‘’Ταξιαρχία’’, ενώ το δεύτερο μεταβαλλόταν και κατά περίπτωση απαντούσε σε ονόματα ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί.

Οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Εκτός από την

1. Εμπρηστική επίθεση στα τότε κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στην οδό Θ. Δηλιγιάννη στις 01/11/2019,

οι δυο αντιφασίστες κατηγορούνται επίσης για

2. Την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο στις 11/02/2019, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Petrit Zifle» (η οποία προστέθηκε με συμπληρωματική δίωξη τρία χρόνια μετά τη σύλληψη τους).

3. Η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο Μενίδι στις 23/05/2019, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρούτι».

4. Τον εμπρησμό οχημάτων μέλους της Χ.Α. στην Πετρούπολη στις 17/10/2017 («Ταξιαρχία Abd Elsalam»),

5. Την επίθεση και τον ξυλοδαρμό μελών της Χ.Α. στα γραφεία του Ασπρόπυργου στις 14/06/2017 («Ταξιαρχία Σαχζάτ Λουκμάν»).

6. Τις φθορές στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Λεωφόρο Μεσογείων στις 31/03/2017 («Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας»)

Τόπος και χρόνος της δίκης

Η δίκη ορίστηκε για τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2023 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, Λουκάρεως 14, 4ος όροφος, αίθουσα Δ 100 Β’.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο