Απολύσεις στο Δημόσιο – Τρομοκρατεί η Εργασιακή Εφεδρεία

alt

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων άφησε χθες ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

”Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν, γιατί προβλέπεται ότι το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο. Εάν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί. Αλλά, όπως σας είπα, αν είναι μεγάλης ηλικίας, αυτό μπορεί να τον οδηγήσει στη σύνταξη, εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν μπορέσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει οτι ισχύει αναλογικά στον ιδιωτικό τομέα. Ότι ισχύει με τους εκάτοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.”, δήλωσε επί λέξη ο Υπουργός Οικονομικών.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται κι η κατάργηση Οργανισμών του Δημοσίου, που επίσης πιθανόν να αφήσει πολλούς εργαζόμενους του Δημοσίου χωρίς αντικείμενο.

Ανησυχία ωστόσο, προκαλεί η ”εργασιακή εφεδρεία”, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία. Το Συμβούλιο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του. Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%.
Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά και εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η «εφεδρεία θα είναι περιορισμένη» σε ό,τι αφορά το αριθμητικό της μέγεθος.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γι’ αυτούς ισχύει ότι ορίζει το Σύνταγμα για τα ΝΠΔΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών διερευνούν το ύψος του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Ήδη πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μελλοντική αντίδραση από πλευράς συνδικάτων εργαζομένων του Δημοσίου, με το χορό των κινητοποιήσεων να ξεκινά από τη ΔΕΘ.  

Με πληροφορίες από in.gr

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο