Μπιλαΐν: Δέκα χρόνια λαϊκής αντίστασης

b2ap3_thumbnail_iyad.jpg

 

Η 20η Φεβρουαρίου 2015, σηματοδότησε την 10η επέτειο από την έναρξη των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων εναντίον του ισραηλινού Τείχους του Απαρτχάιντ στο χωριό της Δυτικής Όχθης Μπιλαΐν.

Πάνω από 500 εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί από τότε που οι Παλαιστίνιοι, που συνήθως συνοδεύονται από διεθνείς και Ισραηλινούς ακτιβιστές αλληλεγγύης, άρχισαν να οργανώνουν πορείες προς το φράγμα που χωρίζει το χωριό τους.

 

b2ap3_thumbnail_iyad1.jpg

 

Κατά τη διάρκεια της πορείας, που έγινε στην επέτειο των 10 χρόνων, δεκάδες διαδηλωτές υπέφεραν από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, λίγο πριν φτάσουν στην παλιά διαδρομή του τείχους. Οι στρατιώτες κυνήγησαν τους διαδηλωτές με τζιπ και τους έριξαν πολλά δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.  

Παρά τις δύσκολες  καιρικές συνθήκες, η πορεία, που ξεκίνησε από το κέντρο του χωριού, ήταν πολύ δυναμική.  Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, πανό και φωτογραφίες των παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

 

b2ap3_thumbnail_iyad2.jpg

 

Παλαιστίνιοι, διεθνείς και Ισραηλινοί ακτιβιστές αλληλεγγύης φώναζαν συνθήματα ζητώντας την κατεδάφιση του τείχους, την ελευθερία για την Παλαιστίνη, και την απελευθέρωση των κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Oι πρώτες μέρες της οικοδόμησης του παράνομου ισραηλινού Τείχους και των εποικισμών αλλά και τα πρώτα χρόνια της λαϊκής αντίστασης στο χωριό Μπιλαΐν, έχουν καταγραφεί από τον Παλαιστίνιο Εμάντ Μπουρνάτ, στο ντοκιμαντέρ “5 Σπασμένες Κάμερες” , το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα (με ελληνικούς υπότιτλους), τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, με παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη Εμάντ Μπουρνάτ.

A’ Προβολή της βραβευμένης ταινίας “5 ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ” και συζήτηση με τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη της ταινίας Εμάντ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο